Senioren pakken méér de bus nu die niet meer gratis is

 Senioren pakken méér de bus nu die niet meer gratis is

Sinds 65-plussers moeten betalen om met De Lijn te reizen, stappen ze meer op de bussen en trams van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij dan toen die gratis waren. "De afschaffing van de onverantwoordelijke gratispolitiek blijkt een prima zaak", stelt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) woensdag in een persmededeling.

De 65-plussers kunnen sinds 1 september vorig jaar niet langer gratis reizen met De Lijn. Een jaarabonnement kost momenteel 51 euro, wat voordelig is vanaf drie ritten per maand.

Volgens cijfers van De Lijn hadden eind januari 335.721 senioren een abonnement gekocht, van wie er 278.650 het ook effectief hadden gebruikt. Samen waren ze op vijf maanden tijd goed voor 11,6 miljen ritten, of gemiddeld acht per maand.

"We zien dat het gemiddeld aantal ritten per persoon hoger ligt dan vroeger", zegt Tom Van de Vreken, de woordvoerder van De Lijn. "Toen het nog gratis was, gebruikte slechts 258.000 senioren minstens één keer per maand hun abonnement", voegt Vlaams minister Weyts toe.

"Een bijdrage vragen heeft er net voor gezorgd dat onze senioren meer de bus of tram nemen", besluit Weyts uit de cijfers. "Wie een schappelijke prijs betaalt voor een abonnement, schat dat ook veel meer naar waarde en maakt er dan ook meer gebruik van."

De Lijn haalt uit de seniorenabonnementen ook meer inkomsten dan verwacht. De meeropbrengsten worden grotendeels geïnvesteerd in meer capaciteit en een betere doorstroming, klinkt het.

De 57.000 senioren die hun abonnement nog niet gebruikten, hebben zich volgens Van de Vreken mogelijk niet geregistreerd toen ze op bus of tram stapten, of wachten op beter weer.

Uit de cijfers blijkt dat in de provincie Antwerpen een op de drie 65-plussers een lijnabonnement heeft. In Vlaams-Brabant en, Oost- en West-Vlaanderen is dat ongeveer een kwart, Limburg sluit de rij met iets minder dan een vijfde. De 65-plussers waren overigens de eerste klanten van De Lijn die een chipkaart (Mobib-kaart) kregen. Die kaart zal nu vanaf juni uitgerold worden naar de andere abonnementshouders, zo melden de Mediahuis-kranten woensdag.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u