Senioren pakken méér de bus nu die niet meer gratis is

 Senioren pakken méér de bus nu die niet meer gratis is

Sinds 65-plussers moeten betalen om met De Lijn te reizen, stappen ze meer op de bussen en trams van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij dan toen die gratis waren. "De afschaffing van de onverantwoordelijke gratispolitiek blijkt een prima zaak", stelt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) woensdag in een persmededeling.

De 65-plussers kunnen sinds 1 september vorig jaar niet langer gratis reizen met De Lijn. Een jaarabonnement kost momenteel 51 euro, wat voordelig is vanaf drie ritten per maand.

Volgens cijfers van De Lijn hadden eind januari 335.721 senioren een abonnement gekocht, van wie er 278.650 het ook effectief hadden gebruikt. Samen waren ze op vijf maanden tijd goed voor 11,6 miljen ritten, of gemiddeld acht per maand.

"We zien dat het gemiddeld aantal ritten per persoon hoger ligt dan vroeger", zegt Tom Van de Vreken, de woordvoerder van De Lijn. "Toen het nog gratis was, gebruikte slechts 258.000 senioren minstens één keer per maand hun abonnement", voegt Vlaams minister Weyts toe.

"Een bijdrage vragen heeft er net voor gezorgd dat onze senioren meer de bus of tram nemen", besluit Weyts uit de cijfers. "Wie een schappelijke prijs betaalt voor een abonnement, schat dat ook veel meer naar waarde en maakt er dan ook meer gebruik van."

De Lijn haalt uit de seniorenabonnementen ook meer inkomsten dan verwacht. De meeropbrengsten worden grotendeels geïnvesteerd in meer capaciteit en een betere doorstroming, klinkt het.

De 57.000 senioren die hun abonnement nog niet gebruikten, hebben zich volgens Van de Vreken mogelijk niet geregistreerd toen ze op bus of tram stapten, of wachten op beter weer.

Uit de cijfers blijkt dat in de provincie Antwerpen een op de drie 65-plussers een lijnabonnement heeft. In Vlaams-Brabant en, Oost- en West-Vlaanderen is dat ongeveer een kwart, Limburg sluit de rij met iets minder dan een vijfde. De 65-plussers waren overigens de eerste klanten van De Lijn die een chipkaart (Mobib-kaart) kregen. Die kaart zal nu vanaf juni uitgerold worden naar de andere abonnementshouders, zo melden de Mediahuis-kranten woensdag.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u