Schauvliege bereid wilddetectiesysteem te onderzoeken voor meer verkeersveiligheid

 Schauvliege bereid wilddetectiesysteem te onderzoeken voor meer verkeersveiligheid

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege is bereid de mogelijkheden te onderzoeken om met een detectiesysteem het aantal ongevallen met overstekend wild te verminderen. Dat heeft ze geantwoord op een vraag van Vlaams parlementslid An Christiaens (CD&V), die het Noord-Limburgse gebied Bosland suggereert als eerste proefproject in Vlaanderen.

Bosland is een uitgestrekt gebied in de gemeenten Hechtel-Eksel, Overpelt en de stad Lommel. Er worden alsmaar meer ongevallen gemeld met overstekend wild. Vlaams parlementslid Christiaens is in het buitenland gaan zoeken naar oplossingen.

"In Duitsland heeft men na het plaatsen van een elektronisch detectiesysteem, waarbij het wild via infrarood wordt opgemerkt en de automobilisten vervolgens worden gewaarschuwd, het aantal ongevallen met 88 procent zien dalen", zegt Christiaens. "Ook in Nederland worden systemen van wildsignalering met succes toegepast. In het teken van de verhoging van de verkeersveiligheid en het dierenwelzijn, vraag ik daarom aan de Vlaamse regering om deze goede voorbeelden ook bij ons, langs de gewestwegen, toe te passen."

Zowel Vlaams minister van Mobiliteit en Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) als minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) hebben al positief gereageerd op het voorstel van proefproject. Schauvliege heeft alvast aangegeven om de mogelijkheden van het wilddetectiesysteem verder te onderzoeken.

MAASMECHELEN 26/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u