Schauvliege bereid wilddetectiesysteem te onderzoeken voor meer verkeersveiligheid

 Schauvliege bereid wilddetectiesysteem te onderzoeken voor meer verkeersveiligheid

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege is bereid de mogelijkheden te onderzoeken om met een detectiesysteem het aantal ongevallen met overstekend wild te verminderen. Dat heeft ze geantwoord op een vraag van Vlaams parlementslid An Christiaens (CD&V), die het Noord-Limburgse gebied Bosland suggereert als eerste proefproject in Vlaanderen.

Bosland is een uitgestrekt gebied in de gemeenten Hechtel-Eksel, Overpelt en de stad Lommel. Er worden alsmaar meer ongevallen gemeld met overstekend wild. Vlaams parlementslid Christiaens is in het buitenland gaan zoeken naar oplossingen.

"In Duitsland heeft men na het plaatsen van een elektronisch detectiesysteem, waarbij het wild via infrarood wordt opgemerkt en de automobilisten vervolgens worden gewaarschuwd, het aantal ongevallen met 88 procent zien dalen", zegt Christiaens. "Ook in Nederland worden systemen van wildsignalering met succes toegepast. In het teken van de verhoging van de verkeersveiligheid en het dierenwelzijn, vraag ik daarom aan de Vlaamse regering om deze goede voorbeelden ook bij ons, langs de gewestwegen, toe te passen."

Zowel Vlaams minister van Mobiliteit en Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) als minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) hebben al positief gereageerd op het voorstel van proefproject. Schauvliege heeft alvast aangegeven om de mogelijkheden van het wilddetectiesysteem verder te onderzoeken.

MAASMECHELEN 26/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u