Schauvliege bereid wilddetectiesysteem te onderzoeken voor meer verkeersveiligheid

 Schauvliege bereid wilddetectiesysteem te onderzoeken voor meer verkeersveiligheid

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege is bereid de mogelijkheden te onderzoeken om met een detectiesysteem het aantal ongevallen met overstekend wild te verminderen. Dat heeft ze geantwoord op een vraag van Vlaams parlementslid An Christiaens (CD&V), die het Noord-Limburgse gebied Bosland suggereert als eerste proefproject in Vlaanderen.

Bosland is een uitgestrekt gebied in de gemeenten Hechtel-Eksel, Overpelt en de stad Lommel. Er worden alsmaar meer ongevallen gemeld met overstekend wild. Vlaams parlementslid Christiaens is in het buitenland gaan zoeken naar oplossingen.

"In Duitsland heeft men na het plaatsen van een elektronisch detectiesysteem, waarbij het wild via infrarood wordt opgemerkt en de automobilisten vervolgens worden gewaarschuwd, het aantal ongevallen met 88 procent zien dalen", zegt Christiaens. "Ook in Nederland worden systemen van wildsignalering met succes toegepast. In het teken van de verhoging van de verkeersveiligheid en het dierenwelzijn, vraag ik daarom aan de Vlaamse regering om deze goede voorbeelden ook bij ons, langs de gewestwegen, toe te passen."

Zowel Vlaams minister van Mobiliteit en Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) als minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) hebben al positief gereageerd op het voorstel van proefproject. Schauvliege heeft alvast aangegeven om de mogelijkheden van het wilddetectiesysteem verder te onderzoeken.

MAASMECHELEN 26/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in Belgiƫ!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu