Schade door slecht wegdek?

 Schade door slecht wegdek?

De slechte staat van de wegen in België is een feit dat niet ontkent kan worden. En niet alleen de wegen maar ook de fietspaden of voetpaden laten te wensen over.
Wat kan u doen wanneer u schade geleden heeft ten gevolge van de slechte staat van de weg?

Bewijs

Zorg er alvast voor dat de feiten bewezen kunnen worden. Zonder voldoende bewijs dat u schade hebt geleden op een specifieke locatie door het slechte wegdek, wordt het moeilijk om uw gelijk te halen voor de rechtbank.

De politie die ter plaatse is gekomen en de nodige vaststellingen heeft gedaan of getuigen die aanwezig waren bij een val zijn voorbeelden van bewijs waarna men kan nagaan wie er aansprakelijk is voor de geleden schade.

Bewaarder van de weg, het voet- of fietspad

De gemeente of stad kan voor deze schade worden aangesproken. Er zijn in het verleden al tal van voorbeelden geweest waar de gemeente aansprakelijk werd gesteld voor putten in de weg, zelfs wanneer deze gekend zijn door weggebruikers. Het is niet vereist dat de gemeente kennis had van het gebrek.

Enkel en alleen wanneer er aangetoond kan worden dat de schade aan het wegdek uitsluitend te wijten is aan een externe oorzaak, kan de gemeente de aansprakelijkheid ontlopen.

De Nieuwe Gemeentewet

De nieuwe gemeentewet stelt duidelijk dat de gemeente ook moet voorzien in veilige wegen. Daarom moet de gemeente elke weg die niet voldoet aan de veiligheid van de weggebruikers niet toegankelijk maken door gepaste maatregelen. Het volstaat dus wanneer u slachtoffer bent van een slecht wegdek u het gevaar van de straat of het wegdek kan aantonen om de fout van de gemeente aan te duiden.

Nalatigheid

Ten slotte zou men de gemeente ook aansprakelijk kunnen stellen voor nalatigheid. Hiermee wordt bedoeld dat iedereen aansprakelijk is voor de schade die hij door zijn nalatigheid of onvoorzichtigheid heeft veroorzaakt.

Zo zou u kunnen stellen dat indien de gemeente had gehandeld als een voorzichtig en vooruitziend persoon men de schade door oneffenheden in de weg, het voetpad of fietspad kunnen hebben vermeden.

Het is dus mogelijk om de schade die men geleden heeft ten gevolge van de slechte staat van de wegdek, het fietspad of het voetpad te verhalen op de verantwoordelijke overheid.

Indien u graag meer informatie heeft of een advies op maat, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder.


Neem contact met ons op

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u