Ruim 16.000 nummerplaten gescand tijdens eerste Belgisch-Franse ANPR-controle

 Ruim 16.000 nummerplaten gescand tijdens eerste Belgisch-Franse ANPR-controle

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben Belgische en Franse politiediensten voor het eerst samen een grote grensoverschrijdende ANPR-controle gehouden. In totaal werden met zeven ANPR-voertuigen 16.114 nummerplaten gescand. Bij 32 wagens bleek er iets niet pluis te zijn. Dat melden de stad Kortrijk en de politiezone Vlas.

Het was de eerste gezamenlijke ANPR-controleactie sinds de goedkeuring van de akkoorden van Doornik, waardoor een volledig Belgische politiepatrouille actief mag zijn op Frans territorium. De actie, die zes uur duurde, was een initiatief van de politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede). Daarnaast namen de politiezones Grensleie, Arro Ieper, Moeskroen en Komen-Waasten deel, net als de Franse politie van Lille, Tourcoing en Roubaix. Zij kregen ondersteuning van het Centrum voor Politie- en Douanesamenwerking in Doornik, de West-Vlaamse gouverneur en het parket.

De zeven ingezette ANPR-voertuigen scanden in totaal 16.114 nummerplaten. Dat leverde 32 hits op. Het ging om een waaier aan inbreuken zoals openstaande boetes en gerechtelijke feiten, maar ook problemen met het rijbewijs of met de technische eisen van het voertuig.

"Arrestaties in Frankrijk kunnen enkel gebeuren in het bijzijn van een Franse agent. Daarom is het nodig dat zowel Franse als Belgische politiemensen samen in één voertuig patrouilleren. Dit is een grote stap voor de politie om over de grenzen heen te kunnen werken", aldus Rino Defoor, de korpschef van de politiezone Vlas.

Dergelijke acties zijn volgens Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne ook een belangrijk wapen in de strijd tegen grenscriminaliteit. "De acties van deze nacht sluiten perfect aan op onze ambitie om een provinciaal cameraschild uit te bouwen. Een goede uitwisseling van gegevens tussen Belgische en Franse politiediensten is daarbij cruciaal."

KORTRIJK 28/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u