Ruim 16.000 nummerplaten gescand tijdens eerste Belgisch-Franse ANPR-controle

 Ruim 16.000 nummerplaten gescand tijdens eerste Belgisch-Franse ANPR-controle

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben Belgische en Franse politiediensten voor het eerst samen een grote grensoverschrijdende ANPR-controle gehouden. In totaal werden met zeven ANPR-voertuigen 16.114 nummerplaten gescand. Bij 32 wagens bleek er iets niet pluis te zijn. Dat melden de stad Kortrijk en de politiezone Vlas.

Het was de eerste gezamenlijke ANPR-controleactie sinds de goedkeuring van de akkoorden van Doornik, waardoor een volledig Belgische politiepatrouille actief mag zijn op Frans territorium. De actie, die zes uur duurde, was een initiatief van de politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede). Daarnaast namen de politiezones Grensleie, Arro Ieper, Moeskroen en Komen-Waasten deel, net als de Franse politie van Lille, Tourcoing en Roubaix. Zij kregen ondersteuning van het Centrum voor Politie- en Douanesamenwerking in Doornik, de West-Vlaamse gouverneur en het parket.

De zeven ingezette ANPR-voertuigen scanden in totaal 16.114 nummerplaten. Dat leverde 32 hits op. Het ging om een waaier aan inbreuken zoals openstaande boetes en gerechtelijke feiten, maar ook problemen met het rijbewijs of met de technische eisen van het voertuig.

"Arrestaties in Frankrijk kunnen enkel gebeuren in het bijzijn van een Franse agent. Daarom is het nodig dat zowel Franse als Belgische politiemensen samen in één voertuig patrouilleren. Dit is een grote stap voor de politie om over de grenzen heen te kunnen werken", aldus Rino Defoor, de korpschef van de politiezone Vlas.

Dergelijke acties zijn volgens Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne ook een belangrijk wapen in de strijd tegen grenscriminaliteit. "De acties van deze nacht sluiten perfect aan op onze ambitie om een provinciaal cameraschild uit te bouwen. Een goede uitwisseling van gegevens tussen Belgische en Franse politiediensten is daarbij cruciaal."

KORTRIJK 28/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u