Rijvaardigheidsopleiding als EHBO-cursus voor het verkeer

 Rijvaardigheidsopleiding als EHBO-cursus voor het verkeer

De 3 Vlaamse rijvaardigheidscentra Jesco, VOC en ProMove hebben zich verenigd in de Vlaamse Vereniging voor Rijvaardigheidscentra (VVRIJ). Zij bundelen de krachten om eindelijk gehoord te worden in de hervormingsplannen voor de verkeersopleiding, zegt Chris Vanhee van de VVRIJ.

Vanhee vindt het opmerkelijk dat, ondanks de slechte verkeersstatestieken, nog steeds dezelfde mensen over het verkeersbeleid beslissen. "Het is absurd dat deze mensen, die enkel ijveren voor hun eigen winkel, te koppig zijn om te kijken naar de vernieuwing. Het traditioneel denken, dat is het probleem.", aldus Vanhee. De vernieuwing zit hem in de rijvaardigheden van de autobestuurder continu te verbeteren, ook na het behalen van het rijbewijs. "Nu stopt de vorming wanneer het rijbewijs is behaald. Maar dan begint het net.", zegt Vanhee. Dit levenslang leren zou niet uitsluitend voor jonge automobilisten zijn, "ook oudere bestuurders kunnen een opfrissing van de wegcode zeker gebruiken". En hier spelen de rijvaardigheidscentra een belangrijke rol. "We zijn al lang niet meer de slipcentra van 40 jaar geleden. Wij confronteren mensen hoe ze met noodsituaties moeten omgaan.", aldus Vanhee, die de vergelijking maakt met een EHBO-cursus.

De VVRIJ werd opgericht om meer druk op de beleidsmakers te kunnen zetten, en zelf voorstellen te doen. Zo zou de Vlaamse overheid opnieuw de opleidingscheques voor de verkeersopleiding moeten invoeren. "Het is toch pijnlijk dat we in Vlaanderen momenteel niet veilig kunnen leren rijden met steun van de overheid.", besluit Vanhee.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u