Rijvaardigheidsopleiding als EHBO-cursus voor het verkeer

 Rijvaardigheidsopleiding als EHBO-cursus voor het verkeer

De 3 Vlaamse rijvaardigheidscentra Jesco, VOC en ProMove hebben zich verenigd in de Vlaamse Vereniging voor Rijvaardigheidscentra (VVRIJ). Zij bundelen de krachten om eindelijk gehoord te worden in de hervormingsplannen voor de verkeersopleiding, zegt Chris Vanhee van de VVRIJ.

Vanhee vindt het opmerkelijk dat, ondanks de slechte verkeersstatestieken, nog steeds dezelfde mensen over het verkeersbeleid beslissen. "Het is absurd dat deze mensen, die enkel ijveren voor hun eigen winkel, te koppig zijn om te kijken naar de vernieuwing. Het traditioneel denken, dat is het probleem.", aldus Vanhee. De vernieuwing zit hem in de rijvaardigheden van de autobestuurder continu te verbeteren, ook na het behalen van het rijbewijs. "Nu stopt de vorming wanneer het rijbewijs is behaald. Maar dan begint het net.", zegt Vanhee. Dit levenslang leren zou niet uitsluitend voor jonge automobilisten zijn, "ook oudere bestuurders kunnen een opfrissing van de wegcode zeker gebruiken". En hier spelen de rijvaardigheidscentra een belangrijke rol. "We zijn al lang niet meer de slipcentra van 40 jaar geleden. Wij confronteren mensen hoe ze met noodsituaties moeten omgaan.", aldus Vanhee, die de vergelijking maakt met een EHBO-cursus.

De VVRIJ werd opgericht om meer druk op de beleidsmakers te kunnen zetten, en zelf voorstellen te doen. Zo zou de Vlaamse overheid opnieuw de opleidingscheques voor de verkeersopleiding moeten invoeren. "Het is toch pijnlijk dat we in Vlaanderen momenteel niet veilig kunnen leren rijden met steun van de overheid.", besluit Vanhee.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
close menu 1u