Rijvaardigheidsopleiding als EHBO-cursus voor het verkeer

 Rijvaardigheidsopleiding als EHBO-cursus voor het verkeer

De 3 Vlaamse rijvaardigheidscentra Jesco, VOC en ProMove hebben zich verenigd in de Vlaamse Vereniging voor Rijvaardigheidscentra (VVRIJ). Zij bundelen de krachten om eindelijk gehoord te worden in de hervormingsplannen voor de verkeersopleiding, zegt Chris Vanhee van de VVRIJ.

Vanhee vindt het opmerkelijk dat, ondanks de slechte verkeersstatestieken, nog steeds dezelfde mensen over het verkeersbeleid beslissen. "Het is absurd dat deze mensen, die enkel ijveren voor hun eigen winkel, te koppig zijn om te kijken naar de vernieuwing. Het traditioneel denken, dat is het probleem.", aldus Vanhee. De vernieuwing zit hem in de rijvaardigheden van de autobestuurder continu te verbeteren, ook na het behalen van het rijbewijs. "Nu stopt de vorming wanneer het rijbewijs is behaald. Maar dan begint het net.", zegt Vanhee. Dit levenslang leren zou niet uitsluitend voor jonge automobilisten zijn, "ook oudere bestuurders kunnen een opfrissing van de wegcode zeker gebruiken". En hier spelen de rijvaardigheidscentra een belangrijke rol. "We zijn al lang niet meer de slipcentra van 40 jaar geleden. Wij confronteren mensen hoe ze met noodsituaties moeten omgaan.", aldus Vanhee, die de vergelijking maakt met een EHBO-cursus.

De VVRIJ werd opgericht om meer druk op de beleidsmakers te kunnen zetten, en zelf voorstellen te doen. Zo zou de Vlaamse overheid opnieuw de opleidingscheques voor de verkeersopleiding moeten invoeren. "Het is toch pijnlijk dat we in Vlaanderen momenteel niet veilig kunnen leren rijden met steun van de overheid.", besluit Vanhee.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u