Rijvaardigheidsopleiding als EHBO-cursus voor het verkeer

 Rijvaardigheidsopleiding als EHBO-cursus voor het verkeer

De 3 Vlaamse rijvaardigheidscentra Jesco, VOC en ProMove hebben zich verenigd in de Vlaamse Vereniging voor Rijvaardigheidscentra (VVRIJ). Zij bundelen de krachten om eindelijk gehoord te worden in de hervormingsplannen voor de verkeersopleiding, zegt Chris Vanhee van de VVRIJ.

Vanhee vindt het opmerkelijk dat, ondanks de slechte verkeersstatestieken, nog steeds dezelfde mensen over het verkeersbeleid beslissen. "Het is absurd dat deze mensen, die enkel ijveren voor hun eigen winkel, te koppig zijn om te kijken naar de vernieuwing. Het traditioneel denken, dat is het probleem.", aldus Vanhee. De vernieuwing zit hem in de rijvaardigheden van de autobestuurder continu te verbeteren, ook na het behalen van het rijbewijs. "Nu stopt de vorming wanneer het rijbewijs is behaald. Maar dan begint het net.", zegt Vanhee. Dit levenslang leren zou niet uitsluitend voor jonge automobilisten zijn, "ook oudere bestuurders kunnen een opfrissing van de wegcode zeker gebruiken". En hier spelen de rijvaardigheidscentra een belangrijke rol. "We zijn al lang niet meer de slipcentra van 40 jaar geleden. Wij confronteren mensen hoe ze met noodsituaties moeten omgaan.", aldus Vanhee, die de vergelijking maakt met een EHBO-cursus.

De VVRIJ werd opgericht om meer druk op de beleidsmakers te kunnen zetten, en zelf voorstellen te doen. Zo zou de Vlaamse overheid opnieuw de opleidingscheques voor de verkeersopleiding moeten invoeren. "Het is toch pijnlijk dat we in Vlaanderen momenteel niet veilig kunnen leren rijden met steun van de overheid.", besluit Vanhee.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u