Rijhulpsystemen in opmars

  Rijhulpsystemen in opmars

Rijhulpsystemen in auto's zijn in opmars, al blijft de rol van de automobilist cruciaal. Dat concludeert VAB uit het deelnemersveld van wagens die meedingen in de VAB-Gezinswagenverkiezing 2016. Steeds meer systemen maken bestuurders attent op een mogelijk gevaar, ook in de categorie van de goedkopere stadswagens.

Vier rijhulpsystemen scoren volgens VAB hoog bij automobilisten op het vlak van comfort en veiligheid. Het gaat om spoorassistent, dodehoekassistent, noodstopassistent en verkeersbordherkenning.

In 2013 waren dergelijke rijhulpsystemen slechts aanwezig of verkrijgbaar bij drie op de tien grote gezinswagens, dit jaar is dat het geval bij zeven op de tien. Ook bij de kleine stadswagens is er een stijging: van nog geen één op de tien in 2013 naar drie op de tien.

VAB vindt het zeer goed dat deze systemen veralgemeend worden, maar benadrukt dat de taak van de automobilist cruciaal blijft.

BRUSSEL 29/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u