Rijbewijzen van voor 1989 perfect geldig

 Rijbewijzen van voor 1989 perfect geldig

Rijbewijzen die dateren van voor 1989 zijn en blijven perfect geldig. Het is ook niet nodig om oudere rijbewijzen via het gemeentebestuur te vernieuwen. Dat zegt minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). De voorijbe weken doken berichten op over problemen die Belgische bestuurders met een ouder rijbewijs ondervonden in het buitenland, met name in Frankrijk.

Al sinds april is er in de pers sprake van voorvallen waarbij Belgische motor-en autobestuurders geverbaliseerd werden door Franse politieagenten die de geldigheid weigerden te erkennen van hun rijbewijzen die vóór 1989 in België zijn afgeleverd. Vanuit de politiediensten was er ook de suggestie om de oude rijbewijzen om te ruilen voor een nieuwer exemplaar in bankkaartformaat.

Veel mensen met een ouder rijbewijs zijn intussen gaan aankloppen bij hun gemeentebestuur voor een vernieuwing van hun rijbewijs. Maar dat is volgens MR-minister Galant allemaal niet nodig. Volgens haar is er sprake van een "foutieve interpretatie" en heeft ze de gemeenten en politie daarvan op de hoogte gesteld.

Minister Galant heeft ook een brief gestuurd naar de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazenveuve, om hem "op de hoogte te brengen van het probleem en hem om een snelle oplossing te verzoeken". "De bevoegde Franse overheid heeft bevestigd dat de informatie wel degelijk werd doorgegeven aan haar politiediensten om een einde te maken aan de enkele ongelukkige gevallen van overdreven ijver", aldus de MR-minister.

Het aantal nog in omloop zijnde rijbewijzen die vóór 1989 zijn afgeleverd wordt op 1.700.000 geraamd.

BRUSSEL 22/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u