Reizigerscijfers De Lijn zakken voor vierde jaar op rij

 Reizigerscijfers De Lijn zakken voor vierde jaar op rij

De Lijn heeft in 2014 532 miljoen reizigers vervoerd. Dat zijn er 7,4 miljoen minder dan in 2013, blijkt uit een nota die Belga heeft kunnen inkijken. De Lijn bevestigt de cijfers. Het gaat intussen om de vierde daling op rij. De ambitie om tussen 2011 en 2015 een reizigersgroei van 10,5 procent te realiseren, wordt wellicht onhaalbaar.

De tijd dat de Vlaamse vervoersmaatschappij kon uitpakken met steeds stijgende reizigerscijfers ligt intussen al even achter ons. Tussen 2000 en 2010 nam het aantal passagiers toe van 240 miljoen tot ruim 551 miljoen, meer dan een verdubbeling dus. Maar sindsdien staat er een min voor de reizigersaantallen.

Ook in 2014 zet de dalende trend zich door. De Lijn klokte af op 532 miljoen reizigers, een daling met 7,4 miljoen of 1,36 procent tegenover 2013. Sinds 2010 is er een daling van 19 miljoen reizigers of omgerekend 3,5 procent. Dat blijkt uit een nota die Belga heeft kunnen inkijken.

Bij de Lijn bevestigt men de cijfers. Volgens de vervoersmaatschappij spelen verschillende factoren mee bij de daling in 2014. Zo zijn er onder meer de verstrengde voorwaarden voor het DINA-abonnement (Dienst Inruilen Nummerplaat voor Abonnement) met een effect van -2,4 miljoen reizigers, de afschaffing van het gratis openbaar vervoer in Hasselt (-2 miljoen reizigers) en het feit dat steeds meer reizigers kiezen voor de sms-formule in plaats van biljetten en kaarten (-200.000 reizigers).

In de beheersovereenkomst van De Lijn staat nochtans de ambitie om het aantal reizigers tussen 2011 en 2015 met 10,5 procent te laten stijgen. "Die beheersovereenkomst werd opgesteld in tijden van groei. Sindsdien zijn we door een aantal besparingsrondes gegaan. De vooropgestelde groei van 10,5 procent lijkt ons niet meer haalbaar", legt woordvoerder Tom Van de Vreken uit. Bovendien staat bij de beheersovereenkomst dat er voor het behalen van de doelstelling rekening gehouden moet worden met de beschikbare middelen.

Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke schrijft de dalende reizigerscijfers toe aan de besparingen en de bijhorende afbouw van het aanbod. "Minder aanbod is gewoon minder reizigers. Nog meer besparen zal leiden tot nog minder reizigers", stelt de sp.a'er. Vandenbroucke vreest dat De Lijn ook in 2015 verder reizigers zal verliezen. "Door de bijkomende besparingen (46,3 miljoen ero in 2015 alleen al) wordt immers opnieuw gesnoeid in het aanbod. Tegelijkertijd zijn de abonnementen en bustickets duurder geworden."

BRUSSEL 25/03 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u