Recordaantal van 33 steden en gemeenten neemt op 20 september deel aan Autovrije Zondag

 Recordaantal van 33 steden en gemeenten neemt op 20 september deel aan Autovrije Zondag

Een recordaantal van 33 steden en gemeenten uit Vlaanderen en Brussel zal op zondag 20 september, in het kader van de Week van de Mobiliteit, hun centrum geheel of gedeeltelijk autovrij maken. De Autovrije Zondag is een initiatief van de vzw Mobiel 21 en het Netwerk Duurzame Mobiliteit, en krijgt de steun van de Vlaamse overheid.

Naast grote steden als Brussel, Antwerpen en Gent doen nu ook tal van kleine landelijke gemeenten, zoals Diksmuide en Ichtegem, mee. In de gemeenten Eppegem, Hamme, Lier en Sint-Kruis gaat het autovrije initiatief uit van buurten en verenigingen. Kontich organiseert al op 19 september een Autovrije Zaterdag en Bornem maakt er een autovrij weekend van. Hasselt, Leuven, Deinze, Tielt en Anzegem organiseerden al eerder dit jaar een dergelijk initiatief. Sint-Truiden en Izegem stellen het uit tot zondag 27 september. In totaal nemen dus meer dan 40 steden en gemeenten deel.

Gemeentebesturen nemen dit initiatief om inwoners erop te wijzen dat mobiliteit en de manier van zich te verplaatsen een cruciale rol spelen in de inspanningen die geleverd moeten worden om klimaatsverandering tegen te gaan en aan te tonen dat het nonchalante karakter van autovrije straten heel aantrekkelijk is. Autovrije Zondag gaat ook dit jaar overal gepaard met een aantal leuke activiteiten in de autovrije straten, zoals culinaire fietstochten, streekproductenmarkten, muziekoptredens, go kart racing, straatbrunches, etc..

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u