Recordaantal van 33 steden en gemeenten neemt op 20 september deel aan Autovrije Zondag

 Recordaantal van 33 steden en gemeenten neemt op 20 september deel aan Autovrije Zondag

Een recordaantal van 33 steden en gemeenten uit Vlaanderen en Brussel zal op zondag 20 september, in het kader van de Week van de Mobiliteit, hun centrum geheel of gedeeltelijk autovrij maken. De Autovrije Zondag is een initiatief van de vzw Mobiel 21 en het Netwerk Duurzame Mobiliteit, en krijgt de steun van de Vlaamse overheid.

Naast grote steden als Brussel, Antwerpen en Gent doen nu ook tal van kleine landelijke gemeenten, zoals Diksmuide en Ichtegem, mee. In de gemeenten Eppegem, Hamme, Lier en Sint-Kruis gaat het autovrije initiatief uit van buurten en verenigingen. Kontich organiseert al op 19 september een Autovrije Zaterdag en Bornem maakt er een autovrij weekend van. Hasselt, Leuven, Deinze, Tielt en Anzegem organiseerden al eerder dit jaar een dergelijk initiatief. Sint-Truiden en Izegem stellen het uit tot zondag 27 september. In totaal nemen dus meer dan 40 steden en gemeenten deel.

Gemeentebesturen nemen dit initiatief om inwoners erop te wijzen dat mobiliteit en de manier van zich te verplaatsen een cruciale rol spelen in de inspanningen die geleverd moeten worden om klimaatsverandering tegen te gaan en aan te tonen dat het nonchalante karakter van autovrije straten heel aantrekkelijk is. Autovrije Zondag gaat ook dit jaar overal gepaard met een aantal leuke activiteiten in de autovrije straten, zoals culinaire fietstochten, streekproductenmarkten, muziekoptredens, go kart racing, straatbrunches, etc..

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u