Recordaantal rijbewijzen ingetrokken op 20e Verkeersveilige Dag Oost-Vlaanderen

 Recordaantal rijbewijzen ingetrokken op 20e Verkeersveilige Dag Oost-Vlaanderen

Tijdens de Verkeersveilige Dag in Oost-Vlaanderen werd vrijdag het hoogste aantal rijbewijzen ingetrokken van de voorbije tien edities. Het aantal snelheidsovertredingen blijft evenwel status quo. Het aantal inbreuken op de gordeldracht, GSM aan het stuur en rijden zonder rijbewijs of zonder verzekeringen lag wel hoger. Dat melden de federale politie Oost-Vlaanderen en de federale dienst van de provinciegouverneur zaterdag.

De federale wegpolitie, de federale spoorwegpolitie en alle 28 Oost-Vlaamse politiezones controleerden vrijdag op 145 plaatsen in de provincie. Daarvoor werden 260 personeelsleden ingezet.

Ten opzichte van het aantal gecontroleerde voertuigen, bleef het procentueel aantal snelheidsovertredingen de afgelopen drie jaar status quo. Dit jaar werd bijna een vijfde meer wagens gecontroleerd. Zestien snelheidsduivels verloren evenwel hun rijbewijs, het hoogste aantal in tien jaar. Ook blijven er nog steeds uitschieters: zo flitste de wegpolitie een bestuurder aan 185 kilometer per uur en in de politiezone Denderleeuw/Haaltert reed een bestuurder 170 kilometer per uur waar maar 90 mag.

Tijdens de politie-actie gebeurden wel minder ongevallen dan vorig jaar en er waren ook minder ongevallen onder invloed van alcohol en drugs. Het aantal opgelegde alcoholtests lag hoger dan vorig jaar: twee rijbewijzen werden ingetrokken.

Ook opmerkelijk: de politiezone Hamme/Waasmunster inde 8.790 euro aan achterstallige verkeersbelasting.

De Verkeersveilige Dag vrijdag was aan haar 20ste editie toe. De Oost-Vlaamse gouverneur en procureur-generaal willen daarmee de dramatische kettingbotsing met tien doden van 27 februari 1996 herdenken. Zaterdagnamiddag vindt er daarvoor een herdenkingsplechtigheid plaats. "We mogen niet vergeten dat overdreven snelheid nog steeds de belangrijkste oorzaak van ongevallen op de Belgische wegen is: het is bijgevolg cruciaal om verkeersveilige dagen zoals deze te organiseren en gerichte snelheidscontroles te houden", aldus gouverneur Jan Briers.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u