Rechtbank Ieper - Proces in beroep van kettingbotsing: verdediging blijft bij overmacht

 Rechtbank Ieper - Proces in beroep van kettingbotsing: verdediging blijft bij overmacht

Voor de correctionele rechtbank van Ieper zijn de eerste processen in beroep gepleit rond de kettingbotsing op de A19 ter hoogte van Zonnebeke van december 2013. De politierechter verwierp het argument van overmacht ten onrechte, menen de advocaten van de verdediging.

"Ik zou graag de vergelijking maken met de kettingbotsing in Waasmunster (van 2002)", zette meester Frédéric Busschaert zijn pleidooi kracht bij. "Daar stelden de deskundigen dat er nog een zichtbaarheid was van 100 tot zelfs 200 meter. En toch werd het argument van de overmacht daar wel behouden." Volgens het eerste vonnis hadden de bestuurders moeten stoppen voor de muur van mist. Ook die redenering vonden vele advocaten niet opgaan.

Meerdere argumenten van de politierechter in eerste aanleg werden op de korrel genomen. Daar werd onder meer verwezen naar het feit dat bepaalde bestuurders wel tijdig konden stoppen. "Er is sprake van een oneerlijk onderscheid tussen wie geluk had en wie minder geluk had", meende advocate Petra Decruyenaere. "Sommige bestuurders reden misschien sneller dan mijn cliënt, maar zij hadden het geluk dat er nog een vluchtweg voor handen was. Voor mijn cliënt was dat niet meer het geval."

Verder werd meermaals de vrees opgeworpen dat de hoge gerechtskosten de veroordelingen in de hand zouden gewerkt hebben. Het onderzoek kostte immers ruim 80.000 euro, een bedrag waarvan elke veroordeelde zijn deel moet betalen. De verdediging vraagt stuk voor stuk de vrijspraak omdat ze van mening is dat er sprake was van overmacht. De burgerlijke partijen, veelal verzekeraars, hopen op bevestiging van de aansprakelijkheid. Het openbaar ministerie vraagt de bevestiging van het eerste vonnis over de hele lijn.

Op 16 en op 23 september worden de overige processen hernomen. Het vonnis wordt uitgesproken op 25 november.

IEPER 09/09 13:46 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Schade door slecht wegdek?

Schade door slecht wegdek?

De slechte staat van de wegen in België is een feit dat niet ontkent kan worden. En niet alleen de wegen maar ook de fietspaden of voetpaden laten te wensen over. Wat kan u doen wanneer u schade geleden heeft ten gevolge van de slechte staat van de weg?

Lees meer
 Medische en psychologische herstelproeven

Medische en psychologische herstelproeven

Bij zware overtredingen zoals dronkenschap en rijden onder invloed van drugs of bij recidive wordt er door de rechtbank medische en/of psychologische testen opgelegd. U dient te slagen voor deze herstelproeven om uw rijbewijs terug te krijgen.

Lees meer
 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Dinsdag 14 December 2021

GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Lees meer
close menu 1u