Rechtbank Ieper - Kettingbotsing Zonnebeke verder behandeld

 Rechtbank Ieper - Kettingbotsing Zonnebeke verder behandeld

De Ieperse politierechter heeft het dossier van de zware kettingbotsing op de A19 in 2013 voortgezet. Blok 2, 3 en 4 werden behandeld. In die blokken kwamen 2 mensen om het leven. Op 14 april begon de politierechter met de lastige taak om 74 gedagvaarde chauffeurs de kans te geven zich te verdedigen. "Een titanenwerk", zegt de politierechter zelf. Op 3 december 2013 botsten 131 voertuigen op de A19 in Zonnebeke, toen daar plots erg dichte mist de kop opstak. Er vielen 2 doden en een zestigtal gewonden.

Er waren 4 clusters van ongevallen: 3 in de rijrichting van Kortrijk en één richting Ieper. Die 4 blokken werden apart behandeld. Zowel in blok 3 als in blok 4 viel één dodelijk slachtoffer. Het Openbaar Ministerie vordert minimale boetes, al dan niet met uitstel. "Er moet wel een uitzondering gemaakt worden voor bestuurders waarvan duidelijk is dat ze door onaangepast rijgedrag ernstige schade hebben veroorzaakt.", aldus de procureur.

In blok 2 werden 3 vrouwelijke bestuurders gedagvaard. Hun verdediging stelde dat ze overvallen werden door de plotse dichte mist. Ze vroegen dan ook de vrijspraak, wat geldt voor alle gedagvaarde chauffeurs. In blok 3 viel het eerste dodelijk slachtoffer: George V. (83), maar ook tal van zwaargewonden. George V. botste zelf eerst frontaal met een andere wagen. Daarna werd hij aangereden door een betonmixer, die hem nog een heel eind vooruit geduwd heeft. Tijdens de eerdere behandeling noemde de procureur de rijstijl van de chauffeur "kamikazegedrag". De verdediging betoonde medeleven aan de nabestaanden, maar had ook twijfels over het oorzakelijk verband tussen die aanrijding en het overlijden van de man. Volgens hen zou de frontale aanrijding die de man zelf veroorzaakte even goed aan de basis van de dramatische afloop kunnen liggen.

Ook in blok 4 viel één dode: George C. (83). Hij overleed een paar dagen na de kettingbotsing aan zijn verwondingen. Drie bestuurders moesten zich verantwoorden voor hun aandeel in die dodelijke botsing. Een vrachtwagenchauffeur raakte 2 keer de wagen van het slachtoffer, waardoor hij begon te slippen. Daardoor vond een tweede botsing plaats en toen de wagen tot stilstand kwam, werd het een derde keer aangereden. Het Openbaar Ministerie wees er wel op dat de man zelf aan 120 km/u een inhaalmanoeuvre zou gedaan hebben en daardoor een grote rol heeft gespeeld in het ongeval. Nu wacht de politierechter de taak om over alle 74 dagvaardingen een uitspraak te doen. Het vonnis is voorzien voor 9 juni.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u