Rechtbank Ieper - 4 jaar cel en 7 maanden rijverbod voor dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf

 Rechtbank Ieper - 4 jaar cel en 7 maanden rijverbod voor dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf

De Ieperse politierechter veroordeelde maandag een 25-jarige Fransman tot 4 jaar cel, waarvan 2 jaar effectief, en een rijverbod van 7 jaar. Hij veroorzaakte in oktober vorig jaar een dodelijk ongeval in Beselare en pleegde daarna vluchtmisdrijf. Daarbij kwam een 61-jarige man om het leven. Hij wilde de straat oversteken toen hij door de wagen van Fransman T.S. aangereden werd. Het slachtoffer overleefde de klap niet. De chauffeur van de wagen met Franse nummerplaat reed door. De politie kon de dader snel identificeren, maar hij verbleef niet op het adres in Halluin, dat aan zijn nummerplaat gekoppeld was. Een week na het ongeval konden de politiediensten T.S. alsnog arresteren op een tweede verblijfplaats. Hij werkte als interimkracht bij Westvlees in Oostrozebeke, nabij Beselare.

Frankrijk leverde de man uit aan België. Eind vorige maand moest hij zich voor de politierechter van Ieper verantwoorden voor de feiten. De nabestaanden van het slachtoffer hadden het moeilijk met het gedrag van de bestuurder na het ongeval en tijdens het onderzoek. "Hij ergerde zich bijvoorbeeld tijdens zijn verhoor.", aldus advocaat Thomas Vandemeulebroucke. De verkeersdeskundige stelde daarenboven vast dat hij tussen 80 en 100 kilometer per uur reed, op een plaats waar slechts 50km/uur mag gereden worden. Julie Vandenbogaerde, de advocate van de verdediging, gaf toe dat de daden van haar cliënt fout waren. "Maar hij heeft wel degelijk spijt.", benadrukte ze. Het openbaar ministerie vorderde 2 jaar, waarvan de helft effectief, en een rijverbod van 4 jaar. De politierechter sprak zich strenger uit. Voor het dodelijk ongeval krijgt T.S. 2 jaar cel, 1 jaar effectief, een boete van 2.400 euro en 2 jaar rijverbod. Voor het vluchtmisdrijf wordt hij eveneens veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar, waarvan 1 jaar effectief, en een boete van 2.400 euro, maar krijgt hiervoor een rijverbod van 5 jaar.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Hoeveel kost een GAS-boete?

Maandag 26 September 2022

Hoeveel kost een GAS-boete?

Om de opgelopen achterstand binnen Justitie weg te werken en om efficiënter te werken, is onze overheid al enkele jaren op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor het bestraffen van verkeersovertredingen. Hun zoektocht resulteerde in het in leven roepen van de bestuurlijke beteugeling. Dit wil zeggen dat gemeenten vanaf nu de keuze hebben om een verkeersovertreding strafrechtelijk of bestuursrechtelijk af te handelen. Wanneer er wordt gekozen voor een bestuursrechtelijke afhandeling, kunnen gemeenten namelijk bepaalde overtredingen sanctioneren aan de hand van een GAS-boete.

Lees meer
 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
close menu 1u