Rechtbank Ieper - 4 jaar cel en 7 maanden rijverbod voor dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf

 Rechtbank Ieper - 4 jaar cel en 7 maanden rijverbod voor dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf

De Ieperse politierechter veroordeelde maandag een 25-jarige Fransman tot 4 jaar cel, waarvan 2 jaar effectief, en een rijverbod van 7 jaar. Hij veroorzaakte in oktober vorig jaar een dodelijk ongeval in Beselare en pleegde daarna vluchtmisdrijf. Daarbij kwam een 61-jarige man om het leven. Hij wilde de straat oversteken toen hij door de wagen van Fransman T.S. aangereden werd. Het slachtoffer overleefde de klap niet. De chauffeur van de wagen met Franse nummerplaat reed door. De politie kon de dader snel identificeren, maar hij verbleef niet op het adres in Halluin, dat aan zijn nummerplaat gekoppeld was. Een week na het ongeval konden de politiediensten T.S. alsnog arresteren op een tweede verblijfplaats. Hij werkte als interimkracht bij Westvlees in Oostrozebeke, nabij Beselare.

Frankrijk leverde de man uit aan België. Eind vorige maand moest hij zich voor de politierechter van Ieper verantwoorden voor de feiten. De nabestaanden van het slachtoffer hadden het moeilijk met het gedrag van de bestuurder na het ongeval en tijdens het onderzoek. "Hij ergerde zich bijvoorbeeld tijdens zijn verhoor.", aldus advocaat Thomas Vandemeulebroucke. De verkeersdeskundige stelde daarenboven vast dat hij tussen 80 en 100 kilometer per uur reed, op een plaats waar slechts 50km/uur mag gereden worden. Julie Vandenbogaerde, de advocate van de verdediging, gaf toe dat de daden van haar cliënt fout waren. "Maar hij heeft wel degelijk spijt.", benadrukte ze. Het openbaar ministerie vorderde 2 jaar, waarvan de helft effectief, en een rijverbod van 4 jaar. De politierechter sprak zich strenger uit. Voor het dodelijk ongeval krijgt T.S. 2 jaar cel, 1 jaar effectief, een boete van 2.400 euro en 2 jaar rijverbod. Voor het vluchtmisdrijf wordt hij eveneens veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar, waarvan 1 jaar effectief, en een boete van 2.400 euro, maar krijgt hiervoor een rijverbod van 5 jaar.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u