Rechtbank Ieper - 4 jaar cel en 7 maanden rijverbod voor dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf

 Rechtbank Ieper - 4 jaar cel en 7 maanden rijverbod voor dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf

De Ieperse politierechter veroordeelde maandag een 25-jarige Fransman tot 4 jaar cel, waarvan 2 jaar effectief, en een rijverbod van 7 jaar. Hij veroorzaakte in oktober vorig jaar een dodelijk ongeval in Beselare en pleegde daarna vluchtmisdrijf. Daarbij kwam een 61-jarige man om het leven. Hij wilde de straat oversteken toen hij door de wagen van Fransman T.S. aangereden werd. Het slachtoffer overleefde de klap niet. De chauffeur van de wagen met Franse nummerplaat reed door. De politie kon de dader snel identificeren, maar hij verbleef niet op het adres in Halluin, dat aan zijn nummerplaat gekoppeld was. Een week na het ongeval konden de politiediensten T.S. alsnog arresteren op een tweede verblijfplaats. Hij werkte als interimkracht bij Westvlees in Oostrozebeke, nabij Beselare.

Frankrijk leverde de man uit aan België. Eind vorige maand moest hij zich voor de politierechter van Ieper verantwoorden voor de feiten. De nabestaanden van het slachtoffer hadden het moeilijk met het gedrag van de bestuurder na het ongeval en tijdens het onderzoek. "Hij ergerde zich bijvoorbeeld tijdens zijn verhoor.", aldus advocaat Thomas Vandemeulebroucke. De verkeersdeskundige stelde daarenboven vast dat hij tussen 80 en 100 kilometer per uur reed, op een plaats waar slechts 50km/uur mag gereden worden. Julie Vandenbogaerde, de advocate van de verdediging, gaf toe dat de daden van haar cliënt fout waren. "Maar hij heeft wel degelijk spijt.", benadrukte ze. Het openbaar ministerie vorderde 2 jaar, waarvan de helft effectief, en een rijverbod van 4 jaar. De politierechter sprak zich strenger uit. Voor het dodelijk ongeval krijgt T.S. 2 jaar cel, 1 jaar effectief, een boete van 2.400 euro en 2 jaar rijverbod. Voor het vluchtmisdrijf wordt hij eveneens veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar, waarvan 1 jaar effectief, en een boete van 2.400 euro, maar krijgt hiervoor een rijverbod van 5 jaar.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u