Rechtbank Hasselt - Procureur vordert opnieuw 12 maanden cel voor wegpiraat uit Sint-Genesius-Rode

 Rechtbank Hasselt - Procureur vordert opnieuw 12 maanden cel voor wegpiraat uit Sint-Genesius-Rode

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft zich donderdag gebogen over het verzet van de 50-jarige wegpiraat Curd V. uit Sint-Genesius-Rode. V. werd begin november 2014 bij verstek veroordeeld tot 12 maanden cel voor verkeersagressie. Op 5 april 2013 duwde hij zeven keer hard op het rempedaal van een BMW M3 op de E314 in Halen richting Hasselt, waardoor een achterligger bijna met hem in aanrijding kwam.

Curd V. was bij verstek veroordeeld, maar tekende verzet aan. Dat verzet is donderdag behandeld in afwezigheid van Curd V., die intussen naar Nederland verhuisd is om daar zijn professionele activiteiten uit te bouwen. Zijn raadsman Tom De Schuyteneer kwam in Hasselt pleiten.

Het slachtoffer van de verkeersagressie op de E314 had de feiten met zijn gsm gefilmd. "Omdat de rechten van verdediging geschonden zijn, vragen we de onontvankelijkheid van de strafvordering. We hebben geen controle op de authenticiteit van de beelden, die de automobilist op 10 april 2013 is gaan afgeven bij de politie. De politie had hem gevraagd de beelden op dvd te plaatsen. We kunnen niet uitsluiten dat de beelden gemanipuleerd zijn. De man is nota bene informaticus", aldus de raadsman.

Een tweede feit vond plaats op 16 september 2013 in Lummen, waar de politie de BWM M3, die op een afgelegen plek stond, wilde controleren. Curd V. en een vriendin zaten in het voertuig. De politie vroeg hem naar de papieren van de wagen. Daaruit bleek eerst dat de wagen niet gekeurd en onverzekerd was.

Curd V. bleef halsstarrig in de wagen zitten en sprak met de agenten enkel via een kleine opening door het raam dat hij naar onder en boven schoof. "Hij probeerde de hand van de agent klem te zetten. Hij zei tegen de politie dat hij de procureur of de rechter ging bellen. Dit gedrag valt niet te tolereren. Uiteindelijk haalde hij een geldig verzekeringsdocument boven", aldus de procureur.

Zijn raadsman gaf toe dat Curd V. zo niet had mogen reageren, maar voegde eraan toe dat hij indertijd een zeer stressvolle job had. "Maar kan dit juridisch beschouwd worden als weerspannigheid of verzet? Hij had zich inderdaad correct moeten gedragen. Mijn cliënt is nu veranderd. Hij heeft dat nu ingezien. We vragen de vrijspraak. Als u anders oordeelt, vragen we uitstel voor de celstraf of een milde toepassing van de strafwet", zei meester De Schuyteneer.

De uitspraak volgt op 29 oktober.

HASSELT 01/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u