Rechtbank Hasselt - Procureur vordert opnieuw 12 maanden cel voor wegpiraat uit Sint-Genesius-Rode

 Rechtbank Hasselt - Procureur vordert opnieuw 12 maanden cel voor wegpiraat uit Sint-Genesius-Rode

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft zich donderdag gebogen over het verzet van de 50-jarige wegpiraat Curd V. uit Sint-Genesius-Rode. V. werd begin november 2014 bij verstek veroordeeld tot 12 maanden cel voor verkeersagressie. Op 5 april 2013 duwde hij zeven keer hard op het rempedaal van een BMW M3 op de E314 in Halen richting Hasselt, waardoor een achterligger bijna met hem in aanrijding kwam.

Curd V. was bij verstek veroordeeld, maar tekende verzet aan. Dat verzet is donderdag behandeld in afwezigheid van Curd V., die intussen naar Nederland verhuisd is om daar zijn professionele activiteiten uit te bouwen. Zijn raadsman Tom De Schuyteneer kwam in Hasselt pleiten.

Het slachtoffer van de verkeersagressie op de E314 had de feiten met zijn gsm gefilmd. "Omdat de rechten van verdediging geschonden zijn, vragen we de onontvankelijkheid van de strafvordering. We hebben geen controle op de authenticiteit van de beelden, die de automobilist op 10 april 2013 is gaan afgeven bij de politie. De politie had hem gevraagd de beelden op dvd te plaatsen. We kunnen niet uitsluiten dat de beelden gemanipuleerd zijn. De man is nota bene informaticus", aldus de raadsman.

Een tweede feit vond plaats op 16 september 2013 in Lummen, waar de politie de BWM M3, die op een afgelegen plek stond, wilde controleren. Curd V. en een vriendin zaten in het voertuig. De politie vroeg hem naar de papieren van de wagen. Daaruit bleek eerst dat de wagen niet gekeurd en onverzekerd was.

Curd V. bleef halsstarrig in de wagen zitten en sprak met de agenten enkel via een kleine opening door het raam dat hij naar onder en boven schoof. "Hij probeerde de hand van de agent klem te zetten. Hij zei tegen de politie dat hij de procureur of de rechter ging bellen. Dit gedrag valt niet te tolereren. Uiteindelijk haalde hij een geldig verzekeringsdocument boven", aldus de procureur.

Zijn raadsman gaf toe dat Curd V. zo niet had mogen reageren, maar voegde eraan toe dat hij indertijd een zeer stressvolle job had. "Maar kan dit juridisch beschouwd worden als weerspannigheid of verzet? Hij had zich inderdaad correct moeten gedragen. Mijn cliënt is nu veranderd. Hij heeft dat nu ingezien. We vragen de vrijspraak. Als u anders oordeelt, vragen we uitstel voor de celstraf of een milde toepassing van de strafwet", zei meester De Schuyteneer.

De uitspraak volgt op 29 oktober.

HASSELT 01/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
close menu 1u