Rechtbank Hasselt - Procureur vordert opnieuw 12 maanden cel voor wegpiraat uit Sint-Genesius-Rode

 Rechtbank Hasselt - Procureur vordert opnieuw 12 maanden cel voor wegpiraat uit Sint-Genesius-Rode

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft zich donderdag gebogen over het verzet van de 50-jarige wegpiraat Curd V. uit Sint-Genesius-Rode. V. werd begin november 2014 bij verstek veroordeeld tot 12 maanden cel voor verkeersagressie. Op 5 april 2013 duwde hij zeven keer hard op het rempedaal van een BMW M3 op de E314 in Halen richting Hasselt, waardoor een achterligger bijna met hem in aanrijding kwam.

Curd V. was bij verstek veroordeeld, maar tekende verzet aan. Dat verzet is donderdag behandeld in afwezigheid van Curd V., die intussen naar Nederland verhuisd is om daar zijn professionele activiteiten uit te bouwen. Zijn raadsman Tom De Schuyteneer kwam in Hasselt pleiten.

Het slachtoffer van de verkeersagressie op de E314 had de feiten met zijn gsm gefilmd. "Omdat de rechten van verdediging geschonden zijn, vragen we de onontvankelijkheid van de strafvordering. We hebben geen controle op de authenticiteit van de beelden, die de automobilist op 10 april 2013 is gaan afgeven bij de politie. De politie had hem gevraagd de beelden op dvd te plaatsen. We kunnen niet uitsluiten dat de beelden gemanipuleerd zijn. De man is nota bene informaticus", aldus de raadsman.

Een tweede feit vond plaats op 16 september 2013 in Lummen, waar de politie de BWM M3, die op een afgelegen plek stond, wilde controleren. Curd V. en een vriendin zaten in het voertuig. De politie vroeg hem naar de papieren van de wagen. Daaruit bleek eerst dat de wagen niet gekeurd en onverzekerd was.

Curd V. bleef halsstarrig in de wagen zitten en sprak met de agenten enkel via een kleine opening door het raam dat hij naar onder en boven schoof. "Hij probeerde de hand van de agent klem te zetten. Hij zei tegen de politie dat hij de procureur of de rechter ging bellen. Dit gedrag valt niet te tolereren. Uiteindelijk haalde hij een geldig verzekeringsdocument boven", aldus de procureur.

Zijn raadsman gaf toe dat Curd V. zo niet had mogen reageren, maar voegde eraan toe dat hij indertijd een zeer stressvolle job had. "Maar kan dit juridisch beschouwd worden als weerspannigheid of verzet? Hij had zich inderdaad correct moeten gedragen. Mijn cliënt is nu veranderd. Hij heeft dat nu ingezien. We vragen de vrijspraak. Als u anders oordeelt, vragen we uitstel voor de celstraf of een milde toepassing van de strafwet", zei meester De Schuyteneer.

De uitspraak volgt op 29 oktober.

HASSELT 01/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u