Rechtbank Hasselt - Procureur vordert opnieuw 12 maanden cel voor wegpiraat uit Sint-Genesius-Rode

 Rechtbank Hasselt - Procureur vordert opnieuw 12 maanden cel voor wegpiraat uit Sint-Genesius-Rode

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft zich donderdag gebogen over het verzet van de 50-jarige wegpiraat Curd V. uit Sint-Genesius-Rode. V. werd begin november 2014 bij verstek veroordeeld tot 12 maanden cel voor verkeersagressie. Op 5 april 2013 duwde hij zeven keer hard op het rempedaal van een BMW M3 op de E314 in Halen richting Hasselt, waardoor een achterligger bijna met hem in aanrijding kwam.

Curd V. was bij verstek veroordeeld, maar tekende verzet aan. Dat verzet is donderdag behandeld in afwezigheid van Curd V., die intussen naar Nederland verhuisd is om daar zijn professionele activiteiten uit te bouwen. Zijn raadsman Tom De Schuyteneer kwam in Hasselt pleiten.

Het slachtoffer van de verkeersagressie op de E314 had de feiten met zijn gsm gefilmd. "Omdat de rechten van verdediging geschonden zijn, vragen we de onontvankelijkheid van de strafvordering. We hebben geen controle op de authenticiteit van de beelden, die de automobilist op 10 april 2013 is gaan afgeven bij de politie. De politie had hem gevraagd de beelden op dvd te plaatsen. We kunnen niet uitsluiten dat de beelden gemanipuleerd zijn. De man is nota bene informaticus", aldus de raadsman.

Een tweede feit vond plaats op 16 september 2013 in Lummen, waar de politie de BWM M3, die op een afgelegen plek stond, wilde controleren. Curd V. en een vriendin zaten in het voertuig. De politie vroeg hem naar de papieren van de wagen. Daaruit bleek eerst dat de wagen niet gekeurd en onverzekerd was.

Curd V. bleef halsstarrig in de wagen zitten en sprak met de agenten enkel via een kleine opening door het raam dat hij naar onder en boven schoof. "Hij probeerde de hand van de agent klem te zetten. Hij zei tegen de politie dat hij de procureur of de rechter ging bellen. Dit gedrag valt niet te tolereren. Uiteindelijk haalde hij een geldig verzekeringsdocument boven", aldus de procureur.

Zijn raadsman gaf toe dat Curd V. zo niet had mogen reageren, maar voegde eraan toe dat hij indertijd een zeer stressvolle job had. "Maar kan dit juridisch beschouwd worden als weerspannigheid of verzet? Hij had zich inderdaad correct moeten gedragen. Mijn cliënt is nu veranderd. Hij heeft dat nu ingezien. We vragen de vrijspraak. Als u anders oordeelt, vragen we uitstel voor de celstraf of een milde toepassing van de strafwet", zei meester De Schuyteneer.

De uitspraak volgt op 29 oktober.

HASSELT 01/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u