Rechtbank Hasselt - Procureur vordert opnieuw 12 maanden cel voor wegpiraat uit Sint-Genesius-Rode

 Rechtbank Hasselt - Procureur vordert opnieuw 12 maanden cel voor wegpiraat uit Sint-Genesius-Rode

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft zich donderdag gebogen over het verzet van de 50-jarige wegpiraat Curd V. uit Sint-Genesius-Rode. V. werd begin november 2014 bij verstek veroordeeld tot 12 maanden cel voor verkeersagressie. Op 5 april 2013 duwde hij zeven keer hard op het rempedaal van een BMW M3 op de E314 in Halen richting Hasselt, waardoor een achterligger bijna met hem in aanrijding kwam.

Curd V. was bij verstek veroordeeld, maar tekende verzet aan. Dat verzet is donderdag behandeld in afwezigheid van Curd V., die intussen naar Nederland verhuisd is om daar zijn professionele activiteiten uit te bouwen. Zijn raadsman Tom De Schuyteneer kwam in Hasselt pleiten.

Het slachtoffer van de verkeersagressie op de E314 had de feiten met zijn gsm gefilmd. "Omdat de rechten van verdediging geschonden zijn, vragen we de onontvankelijkheid van de strafvordering. We hebben geen controle op de authenticiteit van de beelden, die de automobilist op 10 april 2013 is gaan afgeven bij de politie. De politie had hem gevraagd de beelden op dvd te plaatsen. We kunnen niet uitsluiten dat de beelden gemanipuleerd zijn. De man is nota bene informaticus", aldus de raadsman.

Een tweede feit vond plaats op 16 september 2013 in Lummen, waar de politie de BWM M3, die op een afgelegen plek stond, wilde controleren. Curd V. en een vriendin zaten in het voertuig. De politie vroeg hem naar de papieren van de wagen. Daaruit bleek eerst dat de wagen niet gekeurd en onverzekerd was.

Curd V. bleef halsstarrig in de wagen zitten en sprak met de agenten enkel via een kleine opening door het raam dat hij naar onder en boven schoof. "Hij probeerde de hand van de agent klem te zetten. Hij zei tegen de politie dat hij de procureur of de rechter ging bellen. Dit gedrag valt niet te tolereren. Uiteindelijk haalde hij een geldig verzekeringsdocument boven", aldus de procureur.

Zijn raadsman gaf toe dat Curd V. zo niet had mogen reageren, maar voegde eraan toe dat hij indertijd een zeer stressvolle job had. "Maar kan dit juridisch beschouwd worden als weerspannigheid of verzet? Hij had zich inderdaad correct moeten gedragen. Mijn cliënt is nu veranderd. Hij heeft dat nu ingezien. We vragen de vrijspraak. Als u anders oordeelt, vragen we uitstel voor de celstraf of een milde toepassing van de strafwet", zei meester De Schuyteneer.

De uitspraak volgt op 29 oktober.

HASSELT 01/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u