Rechtbank Hasselt - Bejaarde spookrijder krijgt 4 maanden cel met uitstel voor dodelijk ongeval Overpelt

 Rechtbank Hasselt - Bejaarde spookrijder krijgt 4 maanden cel met uitstel voor dodelijk ongeval Overpelt

Een 90-jarige man uit Lommel is donderdag door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot 4 maanden cel met uitstel, 1.200 euro boete waarvan de helft met uitstel en een rijverbod van 6 maanden wegens een dodelijk verkeersongeval op de N71 in Overpelt. Als spookrijder had hij een 44-jarige motorrijder uit Lommel aangereden die de klap niet overleefde.

In eerste aanleg was hij ook schuldig bevonden aan het feit dat hij, gezien zijn leeftijd, niet meer over de vereiste lichaamsgeschiktheid zou beschikken om een wagen te besturen. In beroep heeft de rechtbank hem nu vrijgesproken van deze tenlastelegging. Bij het dodelijk verkeersongeval op 25 oktober 2013 negeerde de bejaarde man een verbodsbord en reed in de verkeerde richting de Ringlaan (N71) op in Overpelt. Na een paar honderd meter te hebben spookgereden gebeurde het fatale verkeersongeval. De bejaarde man en zijn vrouw waren na de klap in shock en verward.

De rechtbank achtte de 90-jarige man schuldig door een gebrek aan voorzorg of voorzichtigheid onopzettelijk de dood te hebben veroorzaakt van de motorrijder. Bij het proces werd de vraag gesteld of de bejaarde man lichamelijk en geestelijk nog in staat was om een auto te besturen. Daarom vond een deskundig onderzoek plaats. De man kan na het rijverbod van een half jaar opnieuw achter het stuur kruipen, maar dan moet hij eerst een theoretisch en praktisch rijexamen afleggen, net als een psychologisch en medisch onderzoek.

HASSELT 15/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Hoeveel kost een GAS-boete?

Maandag 26 September 2022

Hoeveel kost een GAS-boete?

Om de opgelopen achterstand binnen Justitie weg te werken en om efficiënter te werken, is onze overheid al enkele jaren op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor het bestraffen van verkeersovertredingen. Hun zoektocht resulteerde in het in leven roepen van de bestuurlijke beteugeling. Dit wil zeggen dat gemeenten vanaf nu de keuze hebben om een verkeersovertreding strafrechtelijk of bestuursrechtelijk af te handelen. Wanneer er wordt gekozen voor een bestuursrechtelijke afhandeling, kunnen gemeenten namelijk bepaalde overtredingen sanctioneren aan de hand van een GAS-boete.

Lees meer
 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
close menu 1u