Rechtbank Hasselt - Bejaarde spookrijder krijgt 4 maanden cel met uitstel voor dodelijk ongeval Overpelt

 Rechtbank Hasselt - Bejaarde spookrijder krijgt 4 maanden cel met uitstel voor dodelijk ongeval Overpelt

Een 90-jarige man uit Lommel is donderdag door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot 4 maanden cel met uitstel, 1.200 euro boete waarvan de helft met uitstel en een rijverbod van 6 maanden wegens een dodelijk verkeersongeval op de N71 in Overpelt. Als spookrijder had hij een 44-jarige motorrijder uit Lommel aangereden die de klap niet overleefde.

In eerste aanleg was hij ook schuldig bevonden aan het feit dat hij, gezien zijn leeftijd, niet meer over de vereiste lichaamsgeschiktheid zou beschikken om een wagen te besturen. In beroep heeft de rechtbank hem nu vrijgesproken van deze tenlastelegging. Bij het dodelijk verkeersongeval op 25 oktober 2013 negeerde de bejaarde man een verbodsbord en reed in de verkeerde richting de Ringlaan (N71) op in Overpelt. Na een paar honderd meter te hebben spookgereden gebeurde het fatale verkeersongeval. De bejaarde man en zijn vrouw waren na de klap in shock en verward.

De rechtbank achtte de 90-jarige man schuldig door een gebrek aan voorzorg of voorzichtigheid onopzettelijk de dood te hebben veroorzaakt van de motorrijder. Bij het proces werd de vraag gesteld of de bejaarde man lichamelijk en geestelijk nog in staat was om een auto te besturen. Daarom vond een deskundig onderzoek plaats. De man kan na het rijverbod van een half jaar opnieuw achter het stuur kruipen, maar dan moet hij eerst een theoretisch en praktisch rijexamen afleggen, net als een psychologisch en medisch onderzoek.

HASSELT 15/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u