Rechtbank Hasselt - Bejaarde spookrijder krijgt 4 maanden cel met uitstel voor dodelijk ongeval Overpelt

 Rechtbank Hasselt - Bejaarde spookrijder krijgt 4 maanden cel met uitstel voor dodelijk ongeval Overpelt

Een 90-jarige man uit Lommel is donderdag door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot 4 maanden cel met uitstel, 1.200 euro boete waarvan de helft met uitstel en een rijverbod van 6 maanden wegens een dodelijk verkeersongeval op de N71 in Overpelt. Als spookrijder had hij een 44-jarige motorrijder uit Lommel aangereden die de klap niet overleefde.

In eerste aanleg was hij ook schuldig bevonden aan het feit dat hij, gezien zijn leeftijd, niet meer over de vereiste lichaamsgeschiktheid zou beschikken om een wagen te besturen. In beroep heeft de rechtbank hem nu vrijgesproken van deze tenlastelegging. Bij het dodelijk verkeersongeval op 25 oktober 2013 negeerde de bejaarde man een verbodsbord en reed in de verkeerde richting de Ringlaan (N71) op in Overpelt. Na een paar honderd meter te hebben spookgereden gebeurde het fatale verkeersongeval. De bejaarde man en zijn vrouw waren na de klap in shock en verward.

De rechtbank achtte de 90-jarige man schuldig door een gebrek aan voorzorg of voorzichtigheid onopzettelijk de dood te hebben veroorzaakt van de motorrijder. Bij het proces werd de vraag gesteld of de bejaarde man lichamelijk en geestelijk nog in staat was om een auto te besturen. Daarom vond een deskundig onderzoek plaats. De man kan na het rijverbod van een half jaar opnieuw achter het stuur kruipen, maar dan moet hij eerst een theoretisch en praktisch rijexamen afleggen, net als een psychologisch en medisch onderzoek.

HASSELT 15/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
close menu 1u