Rechtbank Hasselt - Bejaarde spookrijder krijgt 4 maanden cel met uitstel voor dodelijk ongeval Overpelt

 Rechtbank Hasselt - Bejaarde spookrijder krijgt 4 maanden cel met uitstel voor dodelijk ongeval Overpelt

Een 90-jarige man uit Lommel is donderdag door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot 4 maanden cel met uitstel, 1.200 euro boete waarvan de helft met uitstel en een rijverbod van 6 maanden wegens een dodelijk verkeersongeval op de N71 in Overpelt. Als spookrijder had hij een 44-jarige motorrijder uit Lommel aangereden die de klap niet overleefde.

In eerste aanleg was hij ook schuldig bevonden aan het feit dat hij, gezien zijn leeftijd, niet meer over de vereiste lichaamsgeschiktheid zou beschikken om een wagen te besturen. In beroep heeft de rechtbank hem nu vrijgesproken van deze tenlastelegging. Bij het dodelijk verkeersongeval op 25 oktober 2013 negeerde de bejaarde man een verbodsbord en reed in de verkeerde richting de Ringlaan (N71) op in Overpelt. Na een paar honderd meter te hebben spookgereden gebeurde het fatale verkeersongeval. De bejaarde man en zijn vrouw waren na de klap in shock en verward.

De rechtbank achtte de 90-jarige man schuldig door een gebrek aan voorzorg of voorzichtigheid onopzettelijk de dood te hebben veroorzaakt van de motorrijder. Bij het proces werd de vraag gesteld of de bejaarde man lichamelijk en geestelijk nog in staat was om een auto te besturen. Daarom vond een deskundig onderzoek plaats. De man kan na het rijverbod van een half jaar opnieuw achter het stuur kruipen, maar dan moet hij eerst een theoretisch en praktisch rijexamen afleggen, net als een psychologisch en medisch onderzoek.

HASSELT 15/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u