Politiezone Vlas pioniert met drie ANPR-wagens

 Politiezone Vlas pioniert met drie ANPR-wagens

De politiezone Vlas, die Kortrijk, Kuurne en Lendelede omvat, zet voortaan drie wagens in die uitgerust zijn met tien nummerplaatherkenners, zogenaamde ANPR-camera's. Eén van de wagens kan ook livebeelden binnenhalen. De politie wil daarmee de strijd tegen grenscriminaleit en criminaliteit in het algemeen blijven opvoeren.

De politiezone is sinds 2013 als een van de eerste in het bezit van een mobiele ANPR-camera. Daar kwamen dit jaar nog twee wagens bij. Eén wagen fungeert als een zogenaamde "conceptcar": de camera's zijn volledig ingewerkt in het koetswerk en binnenin zijn de modernste snufjes aanwezig.

"Het is veel meer dan een nummerplaatherkenner. In de wagen kun je ook beelden binnentrekken van alle vaste camera's en zelfs van drones, wat bijvoorbeeld handig is bij evenementen", zegt Tom De Jaeger, van het bedrijf Tersec. "De beelden kunnen ook gestuurd worden naar smartphones. Bovendien is deze wagen uitgerust met een uniek 'track and trace'-systeem met dynamische navigatie. Dat laat de wagens toe om bij een interventie te zien hoe de andere wagens zich bewegen, wat bijvoorbeeld bij een achtervolging handig is."

"Deze wagens laten ons toe om nog meer gericht controles te doen op het terrein", aldus Vincent Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk. De stad bezit nu in totaal 19 ANPR-camera's en wil dat aantal nog fors uitbreiden langs de invalswegen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon liet eerder al weten dit systeem verder in Vlaanderen te willen uitrollen.

Van september tot november kon de politiezone Vlas ruim 81.000 nummerplaten lezen, waarvan 874 een "hit" opleverden. Het gaat hierbij vooral om niet gekeurde voertuigen, maar ook 250 geseinde voertuigen en 139 bestuurders met een vermoedelijk ingetrokken rijbewijs.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u