Politiezone Vlas pioniert met drie ANPR-wagens

 Politiezone Vlas pioniert met drie ANPR-wagens

De politiezone Vlas, die Kortrijk, Kuurne en Lendelede omvat, zet voortaan drie wagens in die uitgerust zijn met tien nummerplaatherkenners, zogenaamde ANPR-camera's. Eén van de wagens kan ook livebeelden binnenhalen. De politie wil daarmee de strijd tegen grenscriminaleit en criminaliteit in het algemeen blijven opvoeren.

De politiezone is sinds 2013 als een van de eerste in het bezit van een mobiele ANPR-camera. Daar kwamen dit jaar nog twee wagens bij. Eén wagen fungeert als een zogenaamde "conceptcar": de camera's zijn volledig ingewerkt in het koetswerk en binnenin zijn de modernste snufjes aanwezig.

"Het is veel meer dan een nummerplaatherkenner. In de wagen kun je ook beelden binnentrekken van alle vaste camera's en zelfs van drones, wat bijvoorbeeld handig is bij evenementen", zegt Tom De Jaeger, van het bedrijf Tersec. "De beelden kunnen ook gestuurd worden naar smartphones. Bovendien is deze wagen uitgerust met een uniek 'track and trace'-systeem met dynamische navigatie. Dat laat de wagens toe om bij een interventie te zien hoe de andere wagens zich bewegen, wat bijvoorbeeld bij een achtervolging handig is."

"Deze wagens laten ons toe om nog meer gericht controles te doen op het terrein", aldus Vincent Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk. De stad bezit nu in totaal 19 ANPR-camera's en wil dat aantal nog fors uitbreiden langs de invalswegen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon liet eerder al weten dit systeem verder in Vlaanderen te willen uitrollen.

Van september tot november kon de politiezone Vlas ruim 81.000 nummerplaten lezen, waarvan 874 een "hit" opleverden. Het gaat hierbij vooral om niet gekeurde voertuigen, maar ook 250 geseinde voertuigen en 139 bestuurders met een vermoedelijk ingetrokken rijbewijs.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu