Politierechtbank Leuven - Milde straf voor dodelijk ongeval waarbij slachtoffer geen gordel droeg

  Politierechtbank Leuven - Milde straf voor dodelijk ongeval waarbij slachtoffer geen gordel droeg

De politierechtbank van Leuven heeft woensdag een 67-jarige man veroordeeld voor een dodelijk verkeersongeval in Rillaar in maart 2014. Mede omdat het 60-jarige slachtoffer geen gordel droeg, kwam hij weg met een eerder milde straf: drie maanden cel met uitstel en drie maanden rijverbod waarvan dertig dagen eveneens met uitstel.

Jan V.L. (67) week op 14 maart 2014 op de Diestsesteenweg in Rillaar af van zijn rijbaan en botste frontaal op een tegenligger. Anita Den Haese (60) uit Hulshout onderging diverse operaties, maar overleed aan haar verwondingen. De vrouw deed vrijwilligerswerk bij De Pelgrim, het onthaalcentrum voor bedevaarders in Scherpenheuvel. De man herinnert zich niets van de aanrijding.

Volgens het openbaar ministerie viel de man in slaap achter het stuur, door het gebruik van medicatie voor angstsymptomen. Volgens de verdediging was de slaperigheid het gevolg van vermoeidheid. Jan V.L. moest die dag onder de scanner voor rugklachten en vreesde het onderzoek omdat hij claustrofobisch is. Daarom zou hij slecht geslapen hebben.

De raadsman erkende de fout, maar wees er op dat het slachtoffer geen gordel droeg. Dat werd vastgesteld door de verkeersdeskundige. Het werd bevestigd door getuigen die het slachtoffer uit de auto haalden.

Jan V.L. moet een boete betalen van 1.200 euro, waarvan 900 met uitstel. De burgerlijke partij kreeg 1 euro provisionele schadevergoeding toegewezen, in afwachting van een verslag van een gerechtsdeskundige over de gevolgen van het niet dragen van de gordel.

LEUVEN 16/12 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Action récursoire d’une assurance après un accident

Donderdag 24 Juni 2021

Action récursoire d’une assurance après un accident

Après un accident où un assuré est reconnu fautif et sous l’influence de l’alcool notamment, l’assurance dispose d’un droit de recours, également appelé action récursoire. Intolaw explique dans cet article ce qu’il faut savoir sur cette action, les notions principales liées au recours, ainsi que les réflexes à avoir dans pareille situation.

Lees meer
 Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Maandag 21 Juni 2021

Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Huidig minister van Justitie Vincent van Quickenborne kondigde recent enkele maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verhogen en hardrijders aan te pakken. Meer concreet zullen de correctiemarges die het openbaar ministerie toepast op snelheidsovertredingen worden weggewerkt. Maar wat wil dit nu concreet zeggen? En welke gevolgen heeft dit voor personen die te snel rijden?

Lees meer
 Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Dinsdag 15 Juni 2021

Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Als men Duitsland zegt, zal één van de eerste dingen waaraan je denkt de Duitse Autobahn zijn. Het ontbreken van een snelheidslimiet op bepaalde delen van de Duitse wegen spreekt menig vakantieganger en autoliefhebber aan. Maar laat je zeker niet vangen, ook in Duitsland zijn de gevolgen voor een snelheidsovertreding niet te onderschatten.

Lees meer
close menu