Politierechtbank Leuven - Milde straf voor dodelijk ongeval waarbij slachtoffer geen gordel droeg

  Politierechtbank Leuven - Milde straf voor dodelijk ongeval waarbij slachtoffer geen gordel droeg

De politierechtbank van Leuven heeft woensdag een 67-jarige man veroordeeld voor een dodelijk verkeersongeval in Rillaar in maart 2014. Mede omdat het 60-jarige slachtoffer geen gordel droeg, kwam hij weg met een eerder milde straf: drie maanden cel met uitstel en drie maanden rijverbod waarvan dertig dagen eveneens met uitstel.

Jan V.L. (67) week op 14 maart 2014 op de Diestsesteenweg in Rillaar af van zijn rijbaan en botste frontaal op een tegenligger. Anita Den Haese (60) uit Hulshout onderging diverse operaties, maar overleed aan haar verwondingen. De vrouw deed vrijwilligerswerk bij De Pelgrim, het onthaalcentrum voor bedevaarders in Scherpenheuvel. De man herinnert zich niets van de aanrijding.

Volgens het openbaar ministerie viel de man in slaap achter het stuur, door het gebruik van medicatie voor angstsymptomen. Volgens de verdediging was de slaperigheid het gevolg van vermoeidheid. Jan V.L. moest die dag onder de scanner voor rugklachten en vreesde het onderzoek omdat hij claustrofobisch is. Daarom zou hij slecht geslapen hebben.

De raadsman erkende de fout, maar wees er op dat het slachtoffer geen gordel droeg. Dat werd vastgesteld door de verkeersdeskundige. Het werd bevestigd door getuigen die het slachtoffer uit de auto haalden.

Jan V.L. moet een boete betalen van 1.200 euro, waarvan 900 met uitstel. De burgerlijke partij kreeg 1 euro provisionele schadevergoeding toegewezen, in afwachting van een verslag van een gerechtsdeskundige over de gevolgen van het niet dragen van de gordel.

LEUVEN 16/12 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u