Politierechtbank Leuven - Milde straf voor dodelijk ongeval waarbij slachtoffer geen gordel droeg

  Politierechtbank Leuven - Milde straf voor dodelijk ongeval waarbij slachtoffer geen gordel droeg

De politierechtbank van Leuven heeft woensdag een 67-jarige man veroordeeld voor een dodelijk verkeersongeval in Rillaar in maart 2014. Mede omdat het 60-jarige slachtoffer geen gordel droeg, kwam hij weg met een eerder milde straf: drie maanden cel met uitstel en drie maanden rijverbod waarvan dertig dagen eveneens met uitstel.

Jan V.L. (67) week op 14 maart 2014 op de Diestsesteenweg in Rillaar af van zijn rijbaan en botste frontaal op een tegenligger. Anita Den Haese (60) uit Hulshout onderging diverse operaties, maar overleed aan haar verwondingen. De vrouw deed vrijwilligerswerk bij De Pelgrim, het onthaalcentrum voor bedevaarders in Scherpenheuvel. De man herinnert zich niets van de aanrijding.

Volgens het openbaar ministerie viel de man in slaap achter het stuur, door het gebruik van medicatie voor angstsymptomen. Volgens de verdediging was de slaperigheid het gevolg van vermoeidheid. Jan V.L. moest die dag onder de scanner voor rugklachten en vreesde het onderzoek omdat hij claustrofobisch is. Daarom zou hij slecht geslapen hebben.

De raadsman erkende de fout, maar wees er op dat het slachtoffer geen gordel droeg. Dat werd vastgesteld door de verkeersdeskundige. Het werd bevestigd door getuigen die het slachtoffer uit de auto haalden.

Jan V.L. moet een boete betalen van 1.200 euro, waarvan 900 met uitstel. De burgerlijke partij kreeg 1 euro provisionele schadevergoeding toegewezen, in afwachting van een verslag van een gerechtsdeskundige over de gevolgen van het niet dragen van de gordel.

LEUVEN 16/12 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u