Politierechtbank Leuven - Milde straf voor dodelijk ongeval waarbij slachtoffer geen gordel droeg
Woensdag 16 December 2015
De politierechtbank van Leuven heeft woensdag een 67-jarige man veroordeeld voor een dodelijk verkeersongeval in Rillaar in maart 2014. Mede omdat het 60-jarige slachtoffer geen gordel droeg, kwam hij weg met een eerder milde straf: drie maanden cel met uitstel en drie maanden rijverbod waarvan dertig dagen eveneens met uitstel.
Jan V.L. (67) week op 14 maart 2014 op de Diestsesteenweg in Rillaar af van zijn rijbaan en botste frontaal op een tegenligger. Anita Den Haese (60) uit Hulshout onderging diverse operaties, maar overleed aan haar verwondingen. De vrouw deed vrijwilligerswerk bij De Pelgrim, het onthaalcentrum voor bedevaarders in Scherpenheuvel. De man herinnert zich niets van de aanrijding.
Volgens het openbaar ministerie viel de man in slaap achter het stuur, door het gebruik van medicatie voor angstsymptomen. Volgens de verdediging was de slaperigheid het gevolg van vermoeidheid. Jan V.L. moest die dag onder de scanner voor rugklachten en vreesde het onderzoek omdat hij claustrofobisch is. Daarom zou hij slecht geslapen hebben.
De raadsman erkende de fout, maar wees er op dat het slachtoffer geen gordel droeg. Dat werd vastgesteld door de verkeersdeskundige. Het werd bevestigd door getuigen die het slachtoffer uit de auto haalden.
Jan V.L. moet een boete betalen van 1.200 euro, waarvan 900 met uitstel. De burgerlijke partij kreeg 1 euro provisionele schadevergoeding toegewezen, in afwachting van een verslag van een gerechtsdeskundige over de gevolgen van het niet dragen van de gordel.
LEUVEN 16/12 (BELGA)
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer