Politierechtbank Leuven - Milde straf voor dodelijk ongeval waarbij slachtoffer geen gordel droeg

  Politierechtbank Leuven - Milde straf voor dodelijk ongeval waarbij slachtoffer geen gordel droeg

De politierechtbank van Leuven heeft woensdag een 67-jarige man veroordeeld voor een dodelijk verkeersongeval in Rillaar in maart 2014. Mede omdat het 60-jarige slachtoffer geen gordel droeg, kwam hij weg met een eerder milde straf: drie maanden cel met uitstel en drie maanden rijverbod waarvan dertig dagen eveneens met uitstel.

Jan V.L. (67) week op 14 maart 2014 op de Diestsesteenweg in Rillaar af van zijn rijbaan en botste frontaal op een tegenligger. Anita Den Haese (60) uit Hulshout onderging diverse operaties, maar overleed aan haar verwondingen. De vrouw deed vrijwilligerswerk bij De Pelgrim, het onthaalcentrum voor bedevaarders in Scherpenheuvel. De man herinnert zich niets van de aanrijding.

Volgens het openbaar ministerie viel de man in slaap achter het stuur, door het gebruik van medicatie voor angstsymptomen. Volgens de verdediging was de slaperigheid het gevolg van vermoeidheid. Jan V.L. moest die dag onder de scanner voor rugklachten en vreesde het onderzoek omdat hij claustrofobisch is. Daarom zou hij slecht geslapen hebben.

De raadsman erkende de fout, maar wees er op dat het slachtoffer geen gordel droeg. Dat werd vastgesteld door de verkeersdeskundige. Het werd bevestigd door getuigen die het slachtoffer uit de auto haalden.

Jan V.L. moet een boete betalen van 1.200 euro, waarvan 900 met uitstel. De burgerlijke partij kreeg 1 euro provisionele schadevergoeding toegewezen, in afwachting van een verslag van een gerechtsdeskundige over de gevolgen van het niet dragen van de gordel.

LEUVEN 16/12 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u