Politiecamera's van 10.000 euro al 5 jaar niet gebruikt
Woensdag 09 Maart 2016

Ook al hebben ze er de peperdure apparatuur voor, agenten mogen al vijf jaar lang geen overtreders meer filmen vanuit anonieme wagens. Door een lacune in de wet vergaren de apparaten van liefst 10.000 euro per stuk, stof. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil de wetgeving aanpassen.
Tussen 2000 en 2011 werden heel wat anonieme politiewagens uitgerust met het ProVida-systeem. Met dat state-of-the-art camerasysteem konden ze "discreet en efficiënt" wegpiraten van de baan halen.
Door een wijziging van de camerawet is heimelijk filmen sinds 2011 compleet verboden. Daardoor staan de peperdure systemen stof te vergaren.
Tot nu toe is geen uitzondering gemaakt voor politiediensten. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil wel een versoepeling. Zo kan de politie straks ook 'dashcams' gebruiken. "Willen we veiligere wegen, dan moeten onze diensten in staat zijn om allerhande middelen in te zetten."
Bron: Belga
Bereken je boete
Actueel

Maandag 03 Maart 2025
Welke aansprakelijkheid bij een ongeval op privéterrein?Wie is er aansprakelijk bij een ongeval op een privéterrein of parkeerplaats ? Intolaw bespreekt de definitie van de “openbare weg” om de verantwoordelijkheden bij dit soort ongevallen te bepalen. Heeft u behoefte aan professioneel juridisch advies voor de behandeling van uw gerechtelijk dossier? Neem contact op met Intolaw.
Lees meer
Maandag 03 Maart 2025
Opschorting van de uitspraak in België: principe en modaliteitenDe opschorting van de uitspraak, die niet verward dient te worden met de opschorting van de rijbewijsintrekking, is een coulancemaatregel die veel beklaagden wensen te verkrijgen. Maar wat is de oorsprong ervan ? Wat zijn de toepassingsvoorwaarden ? Zijn er verschillende modaliteiten ? En wat gebeurt er zodra de opschorting is verkregen ? Intolaw vat samen wat u moet weten over de opschorting van de uitspraak in België.
Lees meer
De technische keuring is een essentieel onderdeel van verkeersveiligheid. Maar mag een voertuig zonder geldige keuring nog steeds in het verkeer worden gebracht, bijvoorbeeld als de keuring is verlopen? Laten we deze stelling onderzoeken.
Lees meer