Plannen voor GEN rond Antwerpen en Gent
Maandag 23 Maart 2015

Er komt een studie naar de mogelijke uitbouw van een soort Gewestelijk Expresnet (GEN) rond Antwerpen en Gent. Dat GEN moet dan wel meer vertrekken van het principe van combi-mobiliteit.
Alle betrokken spelers, gaande van de NMBS en Infrabel tot De Lijn en het Agentschap Wegen en Verkeer, hebben zich geëngageerd om tegen het einde van dit jaar de mogelijkheden van zo'n GEN te onderzoeken. Dat heeft Belga vrijdag vernomen bij Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.
Toen de NMBS vorig jaar haar nieuwe vervoersplan lanceerde, was er wrevel langs Vlaamse kant. Het plan was namelijk tot stand gekomen zonder overleg met de Vlaamse overheid en De Lijn. Gevolg was dat De Lijn genoodzaakt was haar dienstregeling ook bij te sturen.
Om dergelijke problemen in de toekomst te vermijden, werd afgesproken om in de toekomst meer te overleggen. Vrijdag zaten op het kabinet van Vlaams minister Weyts alvast alle betrokkenen rond de tafel om te spreken over de mogelijke uitbouw van mobiliteitsnetwerken rond Gent en Antwerpen.
Zaten naast het kabinet-Weyts rond de tafel: de steden Antwerpen en Gent, NMBS, Infrabel, De Lijn, het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW), het Agentschap Wegen en Verkeer, de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) en het kabinet van federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant.
Vlaams minister Weyts legt uit: "Het uitgangspunt is de combi-mobiliteit. Bedoeling is dat we mensen bijvoorbeeld in hun woon-werkverkeer vlot kunnen laten overstappen van het ene vervoersmiddel in het andere. Op die manier zullen ze sneller het openbaar vervoer nemen en de auto vaker aan de kant laten. Daarbij willen we vertrekken van bepaalde knooppunten of 'verkeerswisselaars' waar de verschillende modi met elkaar in contact komen, gaande van de trein tot de bus, de fiets en de wagen".
Vertrekkend van die filosofie komt er nu een 'case study' voor de uitbouw van geïntegreerde mobiliteitsnetwerken rond Antwerpen en Gent. Tegen het einde van dit jaar moet er een studie op tafel liggen die de mogelijkheden in kaart brengt. "Waar kan men de dienstverlening beter op mekaar afstemmen? Waar is er winst te halen? Waar zijn er nog missing links?", aldus Weyts.
BRUSSEL 20/03 (BELGA)
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer