Pascal Smet is getalm met GEN beu

 Pascal Smet is getalm met GEN beu

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet vindt het ongehoord dat zijn federale collega Jacqueline Galant (MR) "niet genoeg geld voorziet voor de afwerking van het Gewestelijk Expresnet (GEN) in Brussel en de deadline opschuift naar 2025". "Het getalm heeft nu lang genoeg geduurd", zegt Smet, die Galant uitnodigt voor overleg.

In De Tijd en L'Echo stond woensdag te lezen dat voor de afwerking van de GEN-werken nog 1 miljard euro nodig is, 500 miljoen meer dan voorzien. De cijfers komen uit het antwoord van federaal minister van Mobiliteit Galant op een schriftelijke vraag van kamerlid Olivier Maingain (FDF). Tegelijk zouden de werken, die in 2016 moesten afgerond zijn, nog minstens tot 2025 duren.

"Brussel heeft nood aan investeringen in mobiliteit", zegt Smet. "Elke dag pendelen er 350.000 Vlamingen en Walen naar Brussel om te werken. Twee derde van hen komt met de auto. Dat zijn 225.000 mensen. Als we de verkeersknoop in Brussel willen ontwarren, moeten alle overheden samen investeren in het openbaar vervoer."

De Brusselse minister legt de link met de fiscale behandeling van bedrijfswagens: "Jaarlijks geeft de federale regering 4,1 miljard euro uit om bedrijfswagens te subsidiëren. Zo draagt ze wezenlijk bij tot het fileprobleem. Om het GEN te realiseren en pendelaars een écht alternatief te geven, heeft Galant naar eigen zeggen een half miljard euro te kort. "Mij lijkt de rekening dan snel gemaakt", aldus Smet.

Het kabinet van minister Galant zegt morgen een brief te zullen versturen naar de NMBS en Infrabel voor opheldering over het gat in de financiering van het GEN. "Zoals ook blijkt uit het regeerakkoord is het GEN een belangrijk project voor deze regering", zegt woordvoerder Jasper Pillen. "De minister houdt vast aan de timing voor 2025, maar een groot deel van de werkzaamheden is nu al gerealiseerd."

BRUSSEL 07/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u