Overgangsmaatregel voor vergroening verkeersfiscaliteit

 Overgangsmaatregel voor vergroening verkeersfiscaliteit

Er komt een overgangsregeling in de Vlaamse hervorming van de verkeersfiscaliteit. Wie een nieuwe auto bestelde voor 30 oktober, maar die pas geleverd krijgt na 1 januari 2016, kan nog een beroep doen op de oude tarieven. Verder is er een kleine uitbreiding in de geplande vergroening. Zo zullen niet alleen nieuwe CNG-wagens vrijgesteld worden van de verkeersbelasting, maar ook alle reeds ingeschreven CNG-wagens.

De Vlaamse regering heeft vrijdag definitief de veelbesproken vergroening van de verkeersfiscaliteit goedgekeurd. Elektrische wagens en waterstofwagens zullen bij inschrijving geen Belasting op Inverkeerstelling (BIV) moeten betalen. Ook wagens op aardgas (CNG) en bepaalde plug-in hybrides krijgen een vrijstelling, al is die beperkt tot 2020 omdat het om overgangstechnologieën gaat. Voor benzines en dieselwagens worden de normen bijgesteld in functie van de reële uitstoot, met het grootste financiële effect voor de Euro 6-diesels.

Ook voor de jaarlijkse verkeersbelasting geldt een vrijstelling voor elektrische wagens en waterstofauto's en een vrijstelling tot 2020 voor wagens op aardgas en plug-in hybrides. Voor die plug-in hybrides wordt wel een maximale CO2-uitstoot van 50 gram/kilometer toegevoegd aan de vrijstelling (zowel voor de BIV als de verkeersbelasting). Op die manier komen enkel plug-in hybrides met een voldoende grote batterijeconomie in aanmerking. "Dit zorgt er namelijk voor dat mensen effectief elektrisch rijden, waardoor hun plugin hybride minder CO2 uitstoot", luidt de redenering.

Voor auto's op diesel of benzine zal het tarief nog steeds worden berekend aan de hand van de pk van het voertuig. Nieuw is een bonus of malus in functie van de uitstoot. Het ijkpunt is een CO2-uitstoot van 122 gram per kilometer. Voor elke gram meer stijgt de fiscale pk met 0,30 procent en voor elke gram minder daalt hij met 0,30 procent. LPG-wagens krijgen een korting op de verkeersbelasting tot maximaal 100 euro. Deze vermindering zal ook gelden voor alle reeds ingeschreven voertuigen. "Mensen die in het verleden hun wagen hebben laten retrofitten tot LPG-voertuig, zullen dus ook van deze vermindering kunnen genieten".

Er komt verder ook een overgangsmaatregel voor mensen die de afgelopen weken een nieuw voertuig hebben aangekocht en nog niet konden anticiperen op de nieuwe vergroende tarieven. Indien de levering en inschrijving van het nieuwe voertuig pas gebeurt na 1 januari 2016, dan kunnen zij zich uitzonderlijk nog beroepen op de tarieven van 2015. Voorwaarde is wel dat men zijn bestelbon voor 15 januari bezorgt aan de Vlaamse Belastingdienst. Die dienst zal daarvoor na de stemming van de hervorming in het parlement een formulier ter beschikking stellen.

BRUSSEL 30/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u