Oslo gaat auto's bannen uit centrum vanaf 2019

 Oslo gaat auto's bannen uit centrum vanaf 2019

In het centrum van de Noorse hoofdstad Oslo zijn vanaf 2019 geen wagens meer toegelaten. De overheid wil zo de uitstoot van broeikasgassen met de helft verminderen, aldus de Arbeiderspartij, de Linkse Socialistische Partij en de Groenen, die na de verkiezingen van 14 september Oslo zullen leiden.

In de zone die autovrij zal worden vanaf 2019, woont slechts een duizendtal mensen, maar werken wel ongeveer 90.000 personen, aldus de krant Verdens Gang. Het is nog niet bekend welke voorwaarden zullen gelden in de zone, maar de handelaars die zich in de winkelcentra bevinden in het centrum van de stad, vrezen alvast minder inkomsten.

De overheid in Oslo zal ook niet meer investeren in de sector van de fossiele brandstoffen. Zo is Oslo de eerste hoofdstad ter wereld die haar investeringen opschort, aldus milieuactivisten. "Het is een belangrijk symbool dat een land dat olie produceert 'neen' zegt tegen investeringen in fossiele brandstoffen", aldus de voorzitter van de Noorse ngo The Future in Our Hands, Arild Hermstad. Ook in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland hebben steden al besloten om niet meer te investeren in brandstoffen die de klimaatopwarming in de hand werken.

OSLO 19/10 (AFP)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u