Oslo gaat auto's bannen uit centrum vanaf 2019

 Oslo gaat auto's bannen uit centrum vanaf 2019

In het centrum van de Noorse hoofdstad Oslo zijn vanaf 2019 geen wagens meer toegelaten. De overheid wil zo de uitstoot van broeikasgassen met de helft verminderen, aldus de Arbeiderspartij, de Linkse Socialistische Partij en de Groenen, die na de verkiezingen van 14 september Oslo zullen leiden.

In de zone die autovrij zal worden vanaf 2019, woont slechts een duizendtal mensen, maar werken wel ongeveer 90.000 personen, aldus de krant Verdens Gang. Het is nog niet bekend welke voorwaarden zullen gelden in de zone, maar de handelaars die zich in de winkelcentra bevinden in het centrum van de stad, vrezen alvast minder inkomsten.

De overheid in Oslo zal ook niet meer investeren in de sector van de fossiele brandstoffen. Zo is Oslo de eerste hoofdstad ter wereld die haar investeringen opschort, aldus milieuactivisten. "Het is een belangrijk symbool dat een land dat olie produceert 'neen' zegt tegen investeringen in fossiele brandstoffen", aldus de voorzitter van de Noorse ngo The Future in Our Hands, Arild Hermstad. Ook in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland hebben steden al besloten om niet meer te investeren in brandstoffen die de klimaatopwarming in de hand werken.

OSLO 19/10 (AFP)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u