Opstart Mede-eigendom
Donderdag 04 December 2014
A. Wie mag de syndicus aanstellen?
De syndicus kan op drie verschillende manieren benoemd worden, met name:
I. In de basisakte:
- hetzij direct aangeduid, hetzij via een bevoegdheid aan bijvoorbeeld de promotor om de eerste syndicus aan te duiden.
- Wanneer dit het geval is, zal deze eerste syndicus op de eerste Algemene Vergadering van rechtswege ontslagnemend zijn, al kan de Algemene Vergadering uiteraard zijn mandaat bevestige
II. Door de rechter:
- dit kan met name gevraagd worden wanneer er geen zittende syndicus is.
- Evenwel zal de rechtbank – gelet op het beslissingsrecht van de Algemene Vergadering – dergelijke verzoeken vaak beperkt inwilligen, met name, een voorlopige syndicus met een specifieke opdracht (zoals bvb. het voorlopig beheer waaronder het organiseren van een Algemene Vergadering waarop de mede-eigenaars zelf een nieuwe syndicus kunnen aanstellen).
III. Door de Algemene Vergadering:
- de Algemene Vergadering is het bevoegde orgaan om de syndicus aan te stellen; zij kan dit doen mits een volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Besluit: In beginsel stelt de Algemene Vergadering de syndicus aan. Evenwel is het mogelijk dat de statuten de aanwijzing(sbevoegdheid) van de eerste syndicus voorziet, die dan wel op de eerste Algemene Vergadering wordt geacht ontslag te nemen. In een uiterste geval kan ook de rechtbank een syndicus aanwijzen.
B. Wie mag er voor de opleveringen instaan?
- Hierbij kan de Algemene Vergadering de syndicus of anderen (men denke aan een eventuele Raad van Mede-Eigendom, of een externe deskundige) desgevallend mandateren.
- De syndicus zal de VME vertegenwoordigen daar dit één van zijn wettelijke verplichtingen is, doch dient zich rekenschap te geven van de bevoegdheid van de Algemene Vergadering.
- Dit impliceert dat een beslissing door de syndicus gegeven steeds voorwaardelijk dient te zijn, doordat de Algemene Vergadering hetzij opvoorhand, hetzij achteraf, de beslissing moet bevestigen.
Besluit: De Algemene Vergadering heeft de exclusieve bevoegdheid om over opleveringen of weigeringen te beslissen. Al kan zij haar bevoegdheid delegeren.
C. Moeten we een Raad van Mede-Eigendom hebben? Wat zijn de taken van dit orgaan?
- In elke mede-eigendom met minder dan twintig kavels, met uitzondering van kelders, garages en parkeerplaatsen, is een Raad van Mede-Eigendom niet verplicht.
- Telt het gebouw meer dan twintig kavels, dan is een Raad van Mede-Eigendom wel verplicht. Deze Raad van Mede-Eigendom kan uitsluitend uit mede-eigenaars bestaan.
- De Raad van Mede-Eigendom heeft als taak controle uit te oefenen op de syndicus.
- Deze controletaak kan uitzonderlijk worden aangevuld met een taak van besluitvorming; hiertoe zal de Algemene Vergadering met een meerderheid van 75% kunnen beslissen, mits dit mandaat voor een welomschreven taak is, en niet langer dan 1 jaar geldt.
- Daarnaast dient de Raad van Mede-Eigendom halfjaarlijks een omstandig verslag uit te brengen aan de mede-eigenaars omtrent de uitvoering van de taken van de Raad van Mede-Eigendom.
- Indien er meer dan 20 appartementen/kantoren/winkels zijn, is een Raad van Mede-Eigendom verplicht.
- Een Raad van Mede-Eigendom heeft in beginsel een controletaak, met daaraan gekoppeld een zesmaandelijkse rapportageplicht naar de mede-eigenaars.
- Uitzonderlijk kan een mandaat tot besluitvorming worden gegeven voor specifieke taken, en dit voor een duur van maximum één jaar.
D. Moeten we een commissaris van de rekeningen hebben?
Iedere mede-eigendom dient een commissaris van de rekeningen te hebben.
- De taken van de commissaris worden vastgelegd in het reglement van mede-eigendom, maar is grosso modo samen te vatten tot het uitoefenen van een controle op de boekhouding.
- Hierbij dient benadrukt te worden dat het een controletaak is, en geen beheerstaak.
- Een bevoegdheid tot meebeslissen over transacties, zoals een tweedehandtekeningsbevoegdheid zijn dan ook den boze.
- De commissaris van de rekeningen dient geen mede-eigenaar te zijn.
Actueel

Donderdag 26 Juni 2025
EKON LEGAL groeit met de integratie van Parallaxe AvocatsIn een streven om het model van moderne en toegankelijke juridische expertise verder te versterken, kondigt EKON LEGAL vandaag een belangrijke stap aan in zijn ontwikkeling. Na de succesvolle samenwerking tussen Intolaw en HBSV Advocaten, voegt het Franstalige kantoor Parallaxe Avocats zich nu bij deze strategische alliantie. Deze integratie maakt deel uit van een gemeenschappelijke visie: het aanbieden van innovatieve juridische dienstverlening die is afgestemd op de huidige behoeften van de cliënten.
Lees meer
Maandag 23 Juni 2025
Parkeren in Brussel-stad wordt fors duurder vanaf 1 juli 2025De Stad Brussel verhoogt op 1 juli 2025 haar parkeertarieven. Wat verandert er precies? Een overzicht van de nieuwe prijzen, de reacties van handelaars en wat het betekent voor bewoners en bezoekers.
Lees meer
Maandag 16 Juni 2025
Met de wagen naar het buitenland in 2025? Dit zijn de verkeersregels die je moet kennenPlannen om deze zomer met de auto op vakantie te gaan? Of je nu naar de bergen trekt of de zon opzoekt aan de Middellandse Zee, een goede voorbereiding is essentieel. Verschillende populaire vakantielanden hebben in 2025 nieuwe verkeersregels ingevoerd. Wie vertrekt zonder kennis van zaken, loopt het risico op forse boetes en onaangename verrassingen. We zetten de belangrijkste wijzigingen per land voor je op een rij.
Lees meer