Open Vld wil Vlaamse wegen 'leesbaarder' maken

 Open Vld wil Vlaamse wegen 'leesbaarder' maken

Open Vld wil de Vlaamse wegen 'leesbaarder' maken. Weggebruikers zouden aan de hand van de wegmarkering moeten kunnen zien of 'aflezen' wat de maximumsnelheid is op die weg. Initiatiefnemer Marino Keulen verwijst naar Nederland, waar men bijvoorbeeld groene markering gebruikt om aan te duiden dat een hogere maximumsnelheid is toegelaten. "Dat is meteen duidelijk voor de weggebruiker. Dat zou hier ook perfect kunnen toegepast worden", legt Keulen uit.

De Vlaamse regering besliste eerder al om vanaf 2017 nieuwe regels voor de snelheden buiten de bebouwde kom in te voeren. Vanaf dan wordt 70 km/u de norm buiten de bebouwde kom in Vlaanderen. De huidige norm, 90 km/u, wordt dan de uitzondering. Die norm was in de praktijk toch al de uitzondering geworden. Overal staan namelijk bord en die de limiet op 70 km/u leggen.

Meerderheidspartij Open Vld wil graag een stapje verder gaan en de wegen ook 'leesbaarder' maken. Weggebruikers zouden de maximumsnelheid van de weg moeten kunnen 'aflezen' aan de wegmarkering. De Vlaamse liberalen halen de mosterd daarvoor in Nederland. Daar krijgen autowegen met een hogere snelheidslimiet (100 km/u) een groene markering in het midden van de weg. Wegen met een limiet van 80 km/u zijn dan weer 'af te lezen' aan onderbroken of ononderbroken dubbele middenstrepen.

Open Vld stelt voor om ook in Vlaanderen te werken met een groene middenstreep op bepaalde gewestwegen. Zo zou het voor de weggebruiker meteen duidelijk zijn dat er op die weg 90 km/u mag gereden worden. Verkeersborden met die hogere limiet blijven wel nodig. Op wegen zonder gekleurde markering blijft de limiet dan op 70 km/u.

Om de leesbaarheid van de wegen op die manier te verbeteren, zijn volgens de partij geen aanpassingen aan de wegcode nodig. De partij stelt wel een aantal kleinere aanpassingen voor, zoals de toevoeging van een verduidelijking voor een limiet van 50 of 30 km/u op onverharde wegen buiten de bebouwde kom.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u