Open Vld wil dat ook politie onbetaalde boetes kan innen

  Open Vld wil dat ook politie onbetaalde boetes kan innen

Open Vld-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu wil dat ook de politie openstaande penale verkeersboetes kan innen. Nu kunnen enkel de mobiele brigades van Douane en Accijnzen met ANPR-camera's de voertuigen van wanbetalers opsporen.

Na een proefproject in 2013 gebruiken momenteel alle 28 mobiele brigades van Douane en Accijnzen de 21 ANPR-camera's om voertuigen op te sporen, waarvan de eigenaars nog achterstallige betalingen van door de rechter opgelegde verkeersboetes hebben. Tussen januari en september vorig jaar werd op die manier ruim 3,7 miljoen euro geïnd, blijkt uit cijfers die Lahaye-Battheu opvroeg bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

"Minister Van Overtveldt geeft in zijn antwoord nog mee dat hij samen met de minister van Justitie werkt aan een uitbreiding van het systeem, zodat álle boetes in aanmerking komen voor het gebruik van de ANPR-scanners. En ook dat is een goede zaak", zegt Lahaye-Battheu.

"Deze goede praktijk moet worden uitgebreid tot de politiediensten. Omdat het innen van boetes eigenlijk geen kerntaak van de politie is, moet ze daar wel voor vergoed worden", meent de Open Vld'ster, die luidop denkt aan 10% van het geïnde bedrag.

"In sommige gerechtelijke arrondissementen, zoals bijvoorbeeld in West-Vlaanderen en Antwerpen, worden de ANPR-camera's door de politie al ingezet om openstaande boeten van buitenlandse overtreders op te sporen en een betaling onmiddellijk af te dwingen. Dat moet voor Belgen ook kunnen. Het heeft trouwens nog een belangrijk ontradend effect. Aangezien de politie het voertuig kan immobiliseren tot de penale boete is betaald, zal dit de schuldenaar van deze boete ertoe aanzetten om deze vlugger te betalen".

Op langere termijn wil het Open VLd-Kamerlid de inning van bepaalde verkeersboetes (bijvoorbeeld na snelheidsovertredingen) uitbesteden aan de privésector, gezien het een louter administratieve handeling is.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u