Open Vld wil dat ook politie onbetaalde boetes kan innen

  Open Vld wil dat ook politie onbetaalde boetes kan innen

Open Vld-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu wil dat ook de politie openstaande penale verkeersboetes kan innen. Nu kunnen enkel de mobiele brigades van Douane en Accijnzen met ANPR-camera's de voertuigen van wanbetalers opsporen.

Na een proefproject in 2013 gebruiken momenteel alle 28 mobiele brigades van Douane en Accijnzen de 21 ANPR-camera's om voertuigen op te sporen, waarvan de eigenaars nog achterstallige betalingen van door de rechter opgelegde verkeersboetes hebben. Tussen januari en september vorig jaar werd op die manier ruim 3,7 miljoen euro geïnd, blijkt uit cijfers die Lahaye-Battheu opvroeg bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

"Minister Van Overtveldt geeft in zijn antwoord nog mee dat hij samen met de minister van Justitie werkt aan een uitbreiding van het systeem, zodat álle boetes in aanmerking komen voor het gebruik van de ANPR-scanners. En ook dat is een goede zaak", zegt Lahaye-Battheu.

"Deze goede praktijk moet worden uitgebreid tot de politiediensten. Omdat het innen van boetes eigenlijk geen kerntaak van de politie is, moet ze daar wel voor vergoed worden", meent de Open Vld'ster, die luidop denkt aan 10% van het geïnde bedrag.

"In sommige gerechtelijke arrondissementen, zoals bijvoorbeeld in West-Vlaanderen en Antwerpen, worden de ANPR-camera's door de politie al ingezet om openstaande boeten van buitenlandse overtreders op te sporen en een betaling onmiddellijk af te dwingen. Dat moet voor Belgen ook kunnen. Het heeft trouwens nog een belangrijk ontradend effect. Aangezien de politie het voertuig kan immobiliseren tot de penale boete is betaald, zal dit de schuldenaar van deze boete ertoe aanzetten om deze vlugger te betalen".

Op langere termijn wil het Open VLd-Kamerlid de inning van bepaalde verkeersboetes (bijvoorbeeld na snelheidsovertredingen) uitbesteden aan de privésector, gezien het een louter administratieve handeling is.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u