Ook Antwerpen plaatst ontradende alcoholtesters in parkings

 Ook Antwerpen plaatst ontradende alcoholtesters in parkings

Na Gent vorig jaar heeft nu ook Antwerpen alcoholtesters in verschillende openbare betaalparkings. De zogenaamde alcolabs zijn een variant van de alcoholtesters die door de politie worden gebruikt. Ze zouden een even goede indicatie moeten geven of de bestuurder al dan niet nog in staat is om veilig te rijden.

Deze alcolabs zijn te vinden naast de betaalautomaat of naast het lokaal van de parkeerwachter in 9 verschillende parkeergarages in de Antwerpse binnenstad, onder andere aan de Meir en het Sint-Jansplein. Ze zijn gratis en vrijblijvend te gebruiken. Positief blazen betekent dat je op dat moment beter niet meer zelf achter het stuur kruipt en je bij een eventuele politiecontrole tegen de lamp zou lopen, maar verder heeft de test geen gevolgen. De toestellen hebben vooral een sensibiliserend en ontradend effect en moeten bestuurders er nogmaals op wijzen dat drinken en rijden geen veilige combinatie is. Ook als je bijna de limiet bereikt hebt, krijg je overigens een waarschuwende boodschap mee.

De alcolabs zijn een gezamenlijk initiatief van de stad Antwerpen en het Fonds Emilie Leus, een verkeersveiligheidsfonds dat werd opgericht door de nabestaanden van een dodelijk slachtoffer van een dronken chauffeur. Dat fonds financierde vorig najaar ook al 8 alcolabs in Gent.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u