Ook Antwerpen plaatst ontradende alcoholtesters in parkings

 Ook Antwerpen plaatst ontradende alcoholtesters in parkings

Na Gent vorig jaar heeft nu ook Antwerpen alcoholtesters in verschillende openbare betaalparkings. De zogenaamde alcolabs zijn een variant van de alcoholtesters die door de politie worden gebruikt. Ze zouden een even goede indicatie moeten geven of de bestuurder al dan niet nog in staat is om veilig te rijden.

Deze alcolabs zijn te vinden naast de betaalautomaat of naast het lokaal van de parkeerwachter in 9 verschillende parkeergarages in de Antwerpse binnenstad, onder andere aan de Meir en het Sint-Jansplein. Ze zijn gratis en vrijblijvend te gebruiken. Positief blazen betekent dat je op dat moment beter niet meer zelf achter het stuur kruipt en je bij een eventuele politiecontrole tegen de lamp zou lopen, maar verder heeft de test geen gevolgen. De toestellen hebben vooral een sensibiliserend en ontradend effect en moeten bestuurders er nogmaals op wijzen dat drinken en rijden geen veilige combinatie is. Ook als je bijna de limiet bereikt hebt, krijg je overigens een waarschuwende boodschap mee.

De alcolabs zijn een gezamenlijk initiatief van de stad Antwerpen en het Fonds Emilie Leus, een verkeersveiligheidsfonds dat werd opgericht door de nabestaanden van een dodelijk slachtoffer van een dronken chauffeur. Dat fonds financierde vorig najaar ook al 8 alcolabs in Gent.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u