Nooit eerder zoveel auto's teruggeroepen als in 2014

 Nooit eerder zoveel auto's teruggeroepen als in 2014

Defecte airbags, lekkende benzineleidingen of problemen met de remmen: nooit eerder zijn zoveel auto's terug naar de werkplaats geroepen als in 2014. Dat blijkt woensdag uit een studie van het Center of Automotive Management (CAM) in Bergisch Gladbach. Alleen al op de Amerikaanse markt werden 63 miljoen auto's teruggeroepen, meer dan dubbel zoveel als tijdens het vorige recordjaar 2004.

Het CAM analyseert sinds 2005 de recalls door de autoconstructeurs. Als referentie dient de VS, omdat daar de voorwaarden voor terugroepacties zeer streng zijn en het risico op rechtszaken er hoger ligt.

Koploper vorig jaar was het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM), gevolgd door Chrysler en Honda. GM moest vorig jaar wagens terugroepen voor onder andere mogelijke defecten aan contactsloten, die tot meerdere dodelijke ongevallen geleid hadden. Heel wat automerken moesten vorig jaar wagens terugroepen door defecte airbags van de Japanse toeleverancier Takata.

De Duitse autobouwers komen in de vergelijking goed weg. De terugroepgraad van BMW bleef onveranderd op 227 procent. Daimler, moederconcern van Mercedes-Benz, was met 76 procent terugroepgraad bij de besten inzake kwaliteit. Ter vergelijking: GM kampte met een graad van 912 procent.

De terugroepgraad zet het aantal teruggeroepen wagens in verhouding met het aantal nieuw verkochte wagens. Het percentage kan boven de 100 procent uitkomen omdat ook oudere modellen teruggeroepen kunnen worden. 

STUTTGART 14/01 (DPA) 


Bereken je boete

Actueel

 Schade door slecht wegdek?

Schade door slecht wegdek?

De slechte staat van de wegen in België is een feit dat niet ontkent kan worden. En niet alleen de wegen maar ook de fietspaden of voetpaden laten te wensen over. Wat kan u doen wanneer u schade geleden heeft ten gevolge van de slechte staat van de weg?

Lees meer
 Medische en psychologische herstelproeven

Medische en psychologische herstelproeven

Bij zware overtredingen zoals dronkenschap en rijden onder invloed van drugs of bij recidive wordt er door de rechtbank medische en/of psychologische testen opgelegd. U dient te slagen voor deze herstelproeven om uw rijbewijs terug te krijgen.

Lees meer
 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Dinsdag 14 December 2021

GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Lees meer
close menu 1u