Nog geen oplossing voor straffeloosheid persoonlijke nummerplaten

 Nog geen oplossing voor straffeloosheid persoonlijke nummerplaten

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts uitte donderdag in het parlement kritiek op het federale niveau omwille van de straffeloosheid voor wie met een gepersonaliseerde nummerplaat rijdt. Weyts vroeg zijn federale collega onder meer om te stoppen met dergelijke kentekens uit te reiken, maar kreeg nog geen reactie. Dat antwoordde hij op vragen van Mathias De Clercq (Open Vld), Joris Vandenbroucke (sp.a) en Paul Van Miert (N-VA). Federaal Mobiliteitsminister Jacqueline Galant laat intussen weten niet te zullen stoppen met het afleveren van de nummerplaten.

Vorige maand bleek dat gepersonaliseerde nummerplaten niet worden herkend door de zogenaamde ANPR-camera's. De zaak heeft een hele voorgeschiedenis. "De federale overheid kondigde bij de invoering aan dat er een breed overleg zou plaatsvinden, maar dat gebeurde niet", aldus Weyts. "Bovendien wees het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) er vóór de invoering al op dat dit probleem zich zou voordoen. Alleen hield men daar absoluut geen rekening mee. AWV werd niet geconsulteerd in dit dossier. Verschillende andere actoren, zoals de politie en Centrex, die ook zouden worden geconsulteerd, maar uiteindelijk niet gehoord werden, hebben spontaan gewezen op mogelijke problemen."

Weyts heeft aan federaal minister Jacqueline Galant gevraagd om te stoppen met de gepersonaliseerde nummerplaten uit te reiken, maar kreeg geen antwoord. "We zullen ook niet stoppen met de nummerplaten uit te reiken, omdat daarmee het probleem niet wordt opgelost", is te horen bij Galant. Er rijden immers al een paar duizend wagens rond met een dergelijk kenteken, is de redenering. Volgens Galant heeft ook Vlaanderen een verantwoordelijkheid om de software aan te passen zodat de nummerplaten wel kunnen worden herkend.

De N-VA-minister wees er ten slotte nog fijntjes op dat zwart-gele nummerplaten beter leesbaar zouden zijn. "Die combinatie is de meest saillante, rood op wit een van de minst saillante. Het is niet toevallig dat omzeggens al onze buurlanden nummerplaten hebben met geel en zwart", besloot hij.

BRUSSEL 11/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
close menu 1u