Nog geen oplossing voor straffeloosheid persoonlijke nummerplaten

 Nog geen oplossing voor straffeloosheid persoonlijke nummerplaten

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts uitte donderdag in het parlement kritiek op het federale niveau omwille van de straffeloosheid voor wie met een gepersonaliseerde nummerplaat rijdt. Weyts vroeg zijn federale collega onder meer om te stoppen met dergelijke kentekens uit te reiken, maar kreeg nog geen reactie. Dat antwoordde hij op vragen van Mathias De Clercq (Open Vld), Joris Vandenbroucke (sp.a) en Paul Van Miert (N-VA). Federaal Mobiliteitsminister Jacqueline Galant laat intussen weten niet te zullen stoppen met het afleveren van de nummerplaten.

Vorige maand bleek dat gepersonaliseerde nummerplaten niet worden herkend door de zogenaamde ANPR-camera's. De zaak heeft een hele voorgeschiedenis. "De federale overheid kondigde bij de invoering aan dat er een breed overleg zou plaatsvinden, maar dat gebeurde niet", aldus Weyts. "Bovendien wees het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) er vóór de invoering al op dat dit probleem zich zou voordoen. Alleen hield men daar absoluut geen rekening mee. AWV werd niet geconsulteerd in dit dossier. Verschillende andere actoren, zoals de politie en Centrex, die ook zouden worden geconsulteerd, maar uiteindelijk niet gehoord werden, hebben spontaan gewezen op mogelijke problemen."

Weyts heeft aan federaal minister Jacqueline Galant gevraagd om te stoppen met de gepersonaliseerde nummerplaten uit te reiken, maar kreeg geen antwoord. "We zullen ook niet stoppen met de nummerplaten uit te reiken, omdat daarmee het probleem niet wordt opgelost", is te horen bij Galant. Er rijden immers al een paar duizend wagens rond met een dergelijk kenteken, is de redenering. Volgens Galant heeft ook Vlaanderen een verantwoordelijkheid om de software aan te passen zodat de nummerplaten wel kunnen worden herkend.

De N-VA-minister wees er ten slotte nog fijntjes op dat zwart-gele nummerplaten beter leesbaar zouden zijn. "Die combinatie is de meest saillante, rood op wit een van de minst saillante. Het is niet toevallig dat omzeggens al onze buurlanden nummerplaten hebben met geel en zwart", besloot hij.

BRUSSEL 11/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u