Nog geen oplossing voor straffeloosheid persoonlijke nummerplaten

 Nog geen oplossing voor straffeloosheid persoonlijke nummerplaten

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts uitte donderdag in het parlement kritiek op het federale niveau omwille van de straffeloosheid voor wie met een gepersonaliseerde nummerplaat rijdt. Weyts vroeg zijn federale collega onder meer om te stoppen met dergelijke kentekens uit te reiken, maar kreeg nog geen reactie. Dat antwoordde hij op vragen van Mathias De Clercq (Open Vld), Joris Vandenbroucke (sp.a) en Paul Van Miert (N-VA). Federaal Mobiliteitsminister Jacqueline Galant laat intussen weten niet te zullen stoppen met het afleveren van de nummerplaten.

Vorige maand bleek dat gepersonaliseerde nummerplaten niet worden herkend door de zogenaamde ANPR-camera's. De zaak heeft een hele voorgeschiedenis. "De federale overheid kondigde bij de invoering aan dat er een breed overleg zou plaatsvinden, maar dat gebeurde niet", aldus Weyts. "Bovendien wees het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) er vóór de invoering al op dat dit probleem zich zou voordoen. Alleen hield men daar absoluut geen rekening mee. AWV werd niet geconsulteerd in dit dossier. Verschillende andere actoren, zoals de politie en Centrex, die ook zouden worden geconsulteerd, maar uiteindelijk niet gehoord werden, hebben spontaan gewezen op mogelijke problemen."

Weyts heeft aan federaal minister Jacqueline Galant gevraagd om te stoppen met de gepersonaliseerde nummerplaten uit te reiken, maar kreeg geen antwoord. "We zullen ook niet stoppen met de nummerplaten uit te reiken, omdat daarmee het probleem niet wordt opgelost", is te horen bij Galant. Er rijden immers al een paar duizend wagens rond met een dergelijk kenteken, is de redenering. Volgens Galant heeft ook Vlaanderen een verantwoordelijkheid om de software aan te passen zodat de nummerplaten wel kunnen worden herkend.

De N-VA-minister wees er ten slotte nog fijntjes op dat zwart-gele nummerplaten beter leesbaar zouden zijn. "Die combinatie is de meest saillante, rood op wit een van de minst saillante. Het is niet toevallig dat omzeggens al onze buurlanden nummerplaten hebben met geel en zwart", besloot hij.

BRUSSEL 11/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u