Nog geen oplossing voor straffeloosheid persoonlijke nummerplaten

 Nog geen oplossing voor straffeloosheid persoonlijke nummerplaten

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts uitte donderdag in het parlement kritiek op het federale niveau omwille van de straffeloosheid voor wie met een gepersonaliseerde nummerplaat rijdt. Weyts vroeg zijn federale collega onder meer om te stoppen met dergelijke kentekens uit te reiken, maar kreeg nog geen reactie. Dat antwoordde hij op vragen van Mathias De Clercq (Open Vld), Joris Vandenbroucke (sp.a) en Paul Van Miert (N-VA). Federaal Mobiliteitsminister Jacqueline Galant laat intussen weten niet te zullen stoppen met het afleveren van de nummerplaten.

Vorige maand bleek dat gepersonaliseerde nummerplaten niet worden herkend door de zogenaamde ANPR-camera's. De zaak heeft een hele voorgeschiedenis. "De federale overheid kondigde bij de invoering aan dat er een breed overleg zou plaatsvinden, maar dat gebeurde niet", aldus Weyts. "Bovendien wees het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) er vóór de invoering al op dat dit probleem zich zou voordoen. Alleen hield men daar absoluut geen rekening mee. AWV werd niet geconsulteerd in dit dossier. Verschillende andere actoren, zoals de politie en Centrex, die ook zouden worden geconsulteerd, maar uiteindelijk niet gehoord werden, hebben spontaan gewezen op mogelijke problemen."

Weyts heeft aan federaal minister Jacqueline Galant gevraagd om te stoppen met de gepersonaliseerde nummerplaten uit te reiken, maar kreeg geen antwoord. "We zullen ook niet stoppen met de nummerplaten uit te reiken, omdat daarmee het probleem niet wordt opgelost", is te horen bij Galant. Er rijden immers al een paar duizend wagens rond met een dergelijk kenteken, is de redenering. Volgens Galant heeft ook Vlaanderen een verantwoordelijkheid om de software aan te passen zodat de nummerplaten wel kunnen worden herkend.

De N-VA-minister wees er ten slotte nog fijntjes op dat zwart-gele nummerplaten beter leesbaar zouden zijn. "Die combinatie is de meest saillante, rood op wit een van de minst saillante. Het is niet toevallig dat omzeggens al onze buurlanden nummerplaten hebben met geel en zwart", besloot hij.

BRUSSEL 11/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u