Nieuwe wet voor de elektrische step

 Nieuwe wet voor de elektrische step

De regels voor elektrische steps zijn gewijzigd. De aangepaste wetgeving is op 1 juli 2022 in werking getreden.
Intolaw biedt u een overzicht van de wijzigingen:

1.         Elektrische steps moeten als fietsen worden beschouwd

Om de situatie rond de elektrische step te verduidelijken, werd besloten dit onder dezelfde regelgeving als een fiets te plaatsen.

Bij wijze van voorbeeld wordt bevestigd dat de step een rood licht kan passeren in de richting aangegeven door de borden B22 en B23.

Hoewel bestuurders van elektrische steps er al aan gewend waren zich op de openbare weg als een fietser te gedragen, gelden de bovengenoemde borden voortaan ook voor elektrische steps.

2.         Je moet minstens 16 jaar oud zijn om een step te besturen

Deze regel is het resultaat van de vele minderjarigen die betrokken waren bij ongevallen met een elektrische (deel)step.

Ook kunnen zij ernstig gewond raken door gebrekkige bescherming en de kwetsbaarheid van de bestuurder van een step ten opzichte van andere weggebruikers.

Dit geldt des te meer omdat gebruikers jonger dan 16 jaar, afgezien van het advies van hun ouders, nog geen opleiding hebben genoten over de regels voor het rijden op de openbare weg.

3. Twee personen op een step is nu ten strengste verboden

Dit gevaarlijk gedrag is een vaak voorkomend fenomeen op een step.

Het is voortaan ten strengste verboden om met zijn tweeën op een step te rijden.

Net als bij de leeftijdsvereiste kunnen ongevallen met twee personen op een step zeer schadelijk zijn, vooral omdat deze vervoersmiddelen daar niet voor ontworpen zijn.

Dit is een analogie met het vervoeren van te veel mensen in een auto of op een bromfiets.

4.         Steps zijn niet toegestaan op voetpaden

Het gebruik van een elektrische step op een voetpad wordt verboden en zal streng bestraft worden.

Dit gedrag leidt niet alleen tot grote onvoorspelbaarheid voor andere weggebruikers en voetgangers, maar ook tot een explosieve stijging van het aantal ongevallen waarbij steps betrokken zijn, vooral bij een snelheid van 25 km/h.

5.         Nieuwe borden in het landschap

Naast de bovengenoemde veranderingen zullen ook nieuwe borden worden opgenomen.

De volgende borden zullen verschijnen

Nieuw bord M21 voor de elektrische steps ;

Nieuw bord M22 voor de elektrische deelsteps ;

Nieuw bord M23 voor deelfietsen

Nieuw bord M24 voor deelfietsen en -steps

Nieuw parkeerverbodsbord voor deelsteps

Dit laatste bord zal van bijzonder belang zijn, omdat het hopelijk een eind maakt aan de stadsjungle van steps die overal in de stad en soms op gevaarlijke plaatsen geparkeerd staan.

Het heeft even geduurd, maar nu is er eindelijk een wettelijk kader rond het gebruik van elektrische steps.

Er zijn echter nog enkele grijze gebieden. Aarzel daarom niet om contact op te nemen met INTOLAW, als u betrokken raakt bij een ongeval met een step of als u wordt vervolgd terwijl u op een step rijdt.


Neem contact met ons op

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u