Nieuwe wet voor de elektrische step

 Nieuwe wet voor de elektrische step

De regels voor elektrische steps zijn gewijzigd. De aangepaste wetgeving is op 1 juli 2022 in werking getreden.
Intolaw biedt u een overzicht van de wijzigingen:

1.         Elektrische steps moeten als fietsen worden beschouwd

Om de situatie rond de elektrische step te verduidelijken, werd besloten dit onder dezelfde regelgeving als een fiets te plaatsen.

Bij wijze van voorbeeld wordt bevestigd dat de step een rood licht kan passeren in de richting aangegeven door de borden B22 en B23.

Hoewel bestuurders van elektrische steps er al aan gewend waren zich op de openbare weg als een fietser te gedragen, gelden de bovengenoemde borden voortaan ook voor elektrische steps.

2.         Je moet minstens 16 jaar oud zijn om een step te besturen

Deze regel is het resultaat van de vele minderjarigen die betrokken waren bij ongevallen met een elektrische (deel)step.

Ook kunnen zij ernstig gewond raken door gebrekkige bescherming en de kwetsbaarheid van de bestuurder van een step ten opzichte van andere weggebruikers.

Dit geldt des te meer omdat gebruikers jonger dan 16 jaar, afgezien van het advies van hun ouders, nog geen opleiding hebben genoten over de regels voor het rijden op de openbare weg.

3. Twee personen op een step is nu ten strengste verboden

Dit gevaarlijk gedrag is een vaak voorkomend fenomeen op een step.

Het is voortaan ten strengste verboden om met zijn tweeën op een step te rijden.

Net als bij de leeftijdsvereiste kunnen ongevallen met twee personen op een step zeer schadelijk zijn, vooral omdat deze vervoersmiddelen daar niet voor ontworpen zijn.

Dit is een analogie met het vervoeren van te veel mensen in een auto of op een bromfiets.

4.         Steps zijn niet toegestaan op voetpaden

Het gebruik van een elektrische step op een voetpad wordt verboden en zal streng bestraft worden.

Dit gedrag leidt niet alleen tot grote onvoorspelbaarheid voor andere weggebruikers en voetgangers, maar ook tot een explosieve stijging van het aantal ongevallen waarbij steps betrokken zijn, vooral bij een snelheid van 25 km/h.

5.         Nieuwe borden in het landschap

Naast de bovengenoemde veranderingen zullen ook nieuwe borden worden opgenomen.

De volgende borden zullen verschijnen

Nieuw bord M21 voor de elektrische steps ;

Nieuw bord M22 voor de elektrische deelsteps ;

Nieuw bord M23 voor deelfietsen

Nieuw bord M24 voor deelfietsen en -steps

Nieuw parkeerverbodsbord voor deelsteps

Dit laatste bord zal van bijzonder belang zijn, omdat het hopelijk een eind maakt aan de stadsjungle van steps die overal in de stad en soms op gevaarlijke plaatsen geparkeerd staan.

Het heeft even geduurd, maar nu is er eindelijk een wettelijk kader rond het gebruik van elektrische steps.

Er zijn echter nog enkele grijze gebieden. Aarzel daarom niet om contact op te nemen met INTOLAW, als u betrokken raakt bij een ongeval met een step of als u wordt vervolgd terwijl u op een step rijdt.


Neem contact met ons op

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u