Nieuwe reeks onderzoeken naar verplaatsingsgedrag Vlamingen gestart

 Nieuwe reeks onderzoeken naar verplaatsingsgedrag Vlamingen gestart

Sinds begin 2015 is een nieuwe reeks onderzoeken gestart om het verplaatsingsgedrag van de Vlaming in kaart te brengen. Onderzoeksbureau TNS-Dimarso zal dat onderzoek de komende vijf jaar uitvoeren. Een eerste rapport wordt eind 2015 verwacht. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) geantwoord op een schriftelijke vraag van sp.a-parlementslid Joris Vandenbroucke.

Sinds 1994 wordt door het departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid onderzoek gedaan naar het verplaatsingsgedrag van Vlamingen. Dat onderzoek, kortweg OVG genoemd (Onderzoek VerplaatsingsGedrag), brengt het verplaatsingsgedrag van de Vlamingen in kaart. Zo wordt er onder meer gekeken waar, wanneer, hoe en waarom de Vlaming zich verplaatst.

Het laatste OVG was een continu onderzoek waarvan het veldwerk over vijf jaar verspreid was, met name tussen september 2008 en september 2013. Sp.a-parlementslid Vandenbroucke vroeg minister Weyts nu of er een nieuw OVG komt. Volgens minister Weyts is er sinds januari al een "nieuwe reeks onderzoeken verplaatsingsgedrag van start gegaan". Het veldwerk wordt daarbij uitgevoerd door TNS-Dimarso. Het onderzoek zal vijf jaar lopen, met een laatste reeks waarnemingen in 2019. Tegen eind november 2016 zou een eerste analyserapport beschikbaar zijn.

BRUSSEL 01/07 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u