Nieuw verkeersreglement - "Moet inpikken op tijdsgeest met meer fietsers en fietsstraten"

 Nieuw verkeersreglement - "Moet inpikken op tijdsgeest met meer fietsers en fietsstraten"

Net als BIVV-topvrouw Karin Genoe vindt de Fietsersbond dat het tijd is om werk te maken van een sterk vereenvoudigd, begrijpelijker en leesbaarder verkeersreglement. Algemeen directeur Mikaël Van Eeckhoudt pleit ervoor dat er veel meer "fietsinsteken" komen in de nieuwe wegcode. "De nieuwe code moet inpikken op de tijdsgeest, waarbij er veel meer fietsers zijn en er overal fietsstraten beginnen op te duiken", luidt het.

De fietsstraat staat als dusdanig niet in het huidige verkeersreglement. "Ze is wel wettelijk, maar dat wordt dan geregeld met extra kb's of ordonnanties", aldus Van Eeckhoudt. De nieuwe wegcode moet ook rekening houden met nieuwe ontwikkelingen zoals de opkomst van de snelle e-bikes, meent de algemeen directeur van de Fietsersbond. "Bij de doorlichting moeten we nadenken over hoe we met die snelle e-bikes gaan omgaan en welke plaats we die zullen geven." De Fietsersbond is trouwens nu al volop in debat met het kabinet van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant over de impact van de e-bikes op onze verkeersregels.

BRUSSEL 12/08 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u