Nieuw verkeersreglement - "Moet inpikken op tijdsgeest met meer fietsers en fietsstraten"

 Nieuw verkeersreglement - "Moet inpikken op tijdsgeest met meer fietsers en fietsstraten"

Net als BIVV-topvrouw Karin Genoe vindt de Fietsersbond dat het tijd is om werk te maken van een sterk vereenvoudigd, begrijpelijker en leesbaarder verkeersreglement. Algemeen directeur Mikaël Van Eeckhoudt pleit ervoor dat er veel meer "fietsinsteken" komen in de nieuwe wegcode. "De nieuwe code moet inpikken op de tijdsgeest, waarbij er veel meer fietsers zijn en er overal fietsstraten beginnen op te duiken", luidt het.

De fietsstraat staat als dusdanig niet in het huidige verkeersreglement. "Ze is wel wettelijk, maar dat wordt dan geregeld met extra kb's of ordonnanties", aldus Van Eeckhoudt. De nieuwe wegcode moet ook rekening houden met nieuwe ontwikkelingen zoals de opkomst van de snelle e-bikes, meent de algemeen directeur van de Fietsersbond. "Bij de doorlichting moeten we nadenken over hoe we met die snelle e-bikes gaan omgaan en welke plaats we die zullen geven." De Fietsersbond is trouwens nu al volop in debat met het kabinet van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant over de impact van de e-bikes op onze verkeersregels.

BRUSSEL 12/08 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Hoeveel kost een GAS-boete?

Maandag 26 September 2022

Hoeveel kost een GAS-boete?

Om de opgelopen achterstand binnen Justitie weg te werken en om efficiënter te werken, is onze overheid al enkele jaren op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor het bestraffen van verkeersovertredingen. Hun zoektocht resulteerde in het in leven roepen van de bestuurlijke beteugeling. Dit wil zeggen dat gemeenten vanaf nu de keuze hebben om een verkeersovertreding strafrechtelijk of bestuursrechtelijk af te handelen. Wanneer er wordt gekozen voor een bestuursrechtelijke afhandeling, kunnen gemeenten namelijk bepaalde overtredingen sanctioneren aan de hand van een GAS-boete.

Lees meer
 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
close menu 1u