Niet op tijd geslaagd voor rijexamen? Drie jaar wachten op nieuw voorlopig rijbewijs

 Niet op tijd geslaagd voor rijexamen? Drie jaar wachten op nieuw voorlopig rijbewijs

Als je vandaag in het bezit bent van een voorlopig rijbewijs en niet binnen 36 maanden je rijexamen aflegt, moet je drie jaar wachten vooraleer je opnieuw je theoretisch examen kan afleggen. Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) heeft er bij minister van Mobiliteit Ben Weyts op aangedrongen die "absurde regel" af te schaffen. Minister Weyts noemt de termijn effectief "zeer lang" en wil de regels herbekijken bij de geplande hervorming van de rijopleiding.

De bewuste regel werd door de vorige federale regering ingevoerd in februari 2014. Volgens Parys is de maatregel vooral een probleem voor kandidaat-bestuurders die hun voorlopig rijbewijs haalden voor de bepaling van kracht werd. "Niemand verwittigt hen immers dat ze zes jaar dreigen te moeten wachten op het behalen van hun rijbewijs. Ben je 20 en heb je je voorlopig rijbewijs op zak, maar leg je pas examen af na je hogere studies, dan moet je tot je 26ste wachten om opnieuw een theoretisch examen af te legen. Dat is voor pas afgestudeerde jongeren vaak een hinderpaal om te gaan werken", aldus Parys.

Er bestaat nog wel een mogelijkheid om alsnog het rijbewijs te behalen. Maar dan moeten de jongeren na het verlopen van hun voorlopig rijbewijs minstens zes uur les volgen in een erkende rijschool. "Maar zonder de rijschool mogen ze niet meer de weg op om te oefenen want ze hebben geen voorlopig rijbewijs meer. Dat zorgt ervoor dat ze onvoldoende ervaring hebben wanneer ze praktisch examen afleggen en uiteindelijk de weg opgaan. Dat is gewoon niet veilig", legt Parys uit.

Het N-VA-parlementslid drong er bij Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts op aan de maatregel. Volgens Parys erkent minister Weyts dat "de drie jaar die men moet wachten om opnieuw een voorlopig rijbewijs te krijgen inderdaad erg lang is" en zegt dat "het niet de bedoeling is om kandidaten die door omstandigheden geen praktisch examen hebben afgelegd binnen de geldigheidstermijn van hun voorlopig rijbewijs of niet geslaagd zijn drie jaar te laten wachten om hun opleiding opnieuw verder te kunnen zetten."

BRUSSEL 31/03 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u