Niet op tijd geslaagd voor rijexamen? Drie jaar wachten op nieuw voorlopig rijbewijs

 Niet op tijd geslaagd voor rijexamen? Drie jaar wachten op nieuw voorlopig rijbewijs

Als je vandaag in het bezit bent van een voorlopig rijbewijs en niet binnen 36 maanden je rijexamen aflegt, moet je drie jaar wachten vooraleer je opnieuw je theoretisch examen kan afleggen. Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) heeft er bij minister van Mobiliteit Ben Weyts op aangedrongen die "absurde regel" af te schaffen. Minister Weyts noemt de termijn effectief "zeer lang" en wil de regels herbekijken bij de geplande hervorming van de rijopleiding.

De bewuste regel werd door de vorige federale regering ingevoerd in februari 2014. Volgens Parys is de maatregel vooral een probleem voor kandidaat-bestuurders die hun voorlopig rijbewijs haalden voor de bepaling van kracht werd. "Niemand verwittigt hen immers dat ze zes jaar dreigen te moeten wachten op het behalen van hun rijbewijs. Ben je 20 en heb je je voorlopig rijbewijs op zak, maar leg je pas examen af na je hogere studies, dan moet je tot je 26ste wachten om opnieuw een theoretisch examen af te legen. Dat is voor pas afgestudeerde jongeren vaak een hinderpaal om te gaan werken", aldus Parys.

Er bestaat nog wel een mogelijkheid om alsnog het rijbewijs te behalen. Maar dan moeten de jongeren na het verlopen van hun voorlopig rijbewijs minstens zes uur les volgen in een erkende rijschool. "Maar zonder de rijschool mogen ze niet meer de weg op om te oefenen want ze hebben geen voorlopig rijbewijs meer. Dat zorgt ervoor dat ze onvoldoende ervaring hebben wanneer ze praktisch examen afleggen en uiteindelijk de weg opgaan. Dat is gewoon niet veilig", legt Parys uit.

Het N-VA-parlementslid drong er bij Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts op aan de maatregel. Volgens Parys erkent minister Weyts dat "de drie jaar die men moet wachten om opnieuw een voorlopig rijbewijs te krijgen inderdaad erg lang is" en zegt dat "het niet de bedoeling is om kandidaten die door omstandigheden geen praktisch examen hebben afgelegd binnen de geldigheidstermijn van hun voorlopig rijbewijs of niet geslaagd zijn drie jaar te laten wachten om hun opleiding opnieuw verder te kunnen zetten."

BRUSSEL 31/03 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u