Netto-opbrengst kilometerheffing geschat op 181 miljoen euro per jaar

 Netto-opbrengst kilometerheffing geschat op 181 miljoen euro per jaar

De netto-opbrengst van de kilometerheffing voor vrachtwagens voor Vlaanderen wordt geschat op 181 miljoen euro op jaarbasis. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) geantwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a).

Vanaf april 2016 moeten alle eigenaars van vrachtwagens met een maximaal toegelaten massa (MTM) van meer dan 3,5 ton een kilometerheffing betalen in België. De maatregel geldt op autosnelwegen en op bepaalde gewest- en gemeentewegen.

De bruto-opbrengst van de kilometerheffing wordt geschat op 380 miljoen euro in 2016 (voor een onvolledig jaar), op 504 miljoen euro in 2017 en op bijna 523 miljoen euro in 2018. Door de bijhorende kosten (o.a. werkingskosten, handhavingskosten, beschikbaarheidsvergoeding,...) blijft daar in eerste instantie nog 114 miljoen euro van over in 2016, 315 miljoen euro in 2017 en 332 miljoen euro in 2018.

Reken daar nog de kostprijs van een reeks flankerende maatregelen bij (bv. de vermindering van de loonlasten in de sector) en er blijft volgens N-VA-minister Weyts op jaarbasis vanaf 2017 nog netto 181 miljoen euro over.

BRUSSEL 20/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u