Netto-opbrengst kilometerheffing geschat op 181 miljoen euro per jaar

 Netto-opbrengst kilometerheffing geschat op 181 miljoen euro per jaar

De netto-opbrengst van de kilometerheffing voor vrachtwagens voor Vlaanderen wordt geschat op 181 miljoen euro op jaarbasis. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) geantwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a).

Vanaf april 2016 moeten alle eigenaars van vrachtwagens met een maximaal toegelaten massa (MTM) van meer dan 3,5 ton een kilometerheffing betalen in België. De maatregel geldt op autosnelwegen en op bepaalde gewest- en gemeentewegen.

De bruto-opbrengst van de kilometerheffing wordt geschat op 380 miljoen euro in 2016 (voor een onvolledig jaar), op 504 miljoen euro in 2017 en op bijna 523 miljoen euro in 2018. Door de bijhorende kosten (o.a. werkingskosten, handhavingskosten, beschikbaarheidsvergoeding,...) blijft daar in eerste instantie nog 114 miljoen euro van over in 2016, 315 miljoen euro in 2017 en 332 miljoen euro in 2018.

Reken daar nog de kostprijs van een reeks flankerende maatregelen bij (bv. de vermindering van de loonlasten in de sector) en er blijft volgens N-VA-minister Weyts op jaarbasis vanaf 2017 nog netto 181 miljoen euro over.

BRUSSEL 20/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u