Nederlandse onderzoekers halen resultaten mobiliteitsstudie Uplace onderuit

 Nederlandse onderzoekers halen resultaten mobiliteitsstudie Uplace onderuit

In een studie in opdracht van de Machelse burgemeester Jean-Pierre De Groef (sp.a) halen onderzoekers van het Nederlandse studiebureau Significance de resultaten onderuit van een onderzoek door het Leuvense Steunpunt Ruimte over de wijze waarop bezoekers van het geplande Uplace-shoppingcentrum zich zouden verplaatsen. Uit dit onderzoek bleek in december dat maximaal 6,5 procent van de Uplace-bezoekers met het openbaar vervoer zouden komen.  

"Wij concluderen dat, vanwege beperkingen van de gebruikte data, de onvolledigheid van het model en de keuze van de gebruikte technieken, wij geen vertrouwen kunnen hebben in de voorspelde vervoerwijzeaandelen in deze studie", aldus de onderzoekers van Significance.

Ze verwijten de Leuvense auteurs dat deze zich baseren op waarnemingen voor 17 winkelcentra zonder dat individuen bevraagd werden, dat ze enkel rekening hielden met bestemmingskenmerken en niet met aspecten zoals de herkomst van de bezoekers, de bereikbaarheid, de reiskosten en -tijden per vervoerwijze, kenmerken van het winkelcentrum. Men vraagt zich ook af waarom er geen rekening gehouden werd met de bereikbaarheid van Uplace met de trein terwijl er vlakbij een treinstation gepland is.

In een reactie laat De Groef weten dat de studie door al deze gebreken weinig voorspellende waarde heeft en ook weinig betrouwbaar is. "We mogen niet vergeten dat het Vlaams Verkeerscentrum reeds grondig de impact van de verkeersstromen heeft berekend. Wat de professor bevestigt is dat de modellen die door het Vlaams Verkeerscentrum werden gebruikt veel meer variabelen bevatten en betrouwbaardere resultaten opleverden. Deze vroegere studies waaruit een verdeling 75 procent autogebruik en 25 procent openbaar vervoer bleek, zijn derhalve veel zorgvuldiger uitgevoerd", aldus De Groef, die zich eveneens vragen stelt waarom de Leuvense onderzoekers bewust het geplande GEN-station op een steenworp van Uplace niet in de studie hebben opgenomen.  

MACHELEN 30/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u