Nederlandse onderzoekers halen resultaten mobiliteitsstudie Uplace onderuit

 Nederlandse onderzoekers halen resultaten mobiliteitsstudie Uplace onderuit

In een studie in opdracht van de Machelse burgemeester Jean-Pierre De Groef (sp.a) halen onderzoekers van het Nederlandse studiebureau Significance de resultaten onderuit van een onderzoek door het Leuvense Steunpunt Ruimte over de wijze waarop bezoekers van het geplande Uplace-shoppingcentrum zich zouden verplaatsen. Uit dit onderzoek bleek in december dat maximaal 6,5 procent van de Uplace-bezoekers met het openbaar vervoer zouden komen.  

"Wij concluderen dat, vanwege beperkingen van de gebruikte data, de onvolledigheid van het model en de keuze van de gebruikte technieken, wij geen vertrouwen kunnen hebben in de voorspelde vervoerwijzeaandelen in deze studie", aldus de onderzoekers van Significance.

Ze verwijten de Leuvense auteurs dat deze zich baseren op waarnemingen voor 17 winkelcentra zonder dat individuen bevraagd werden, dat ze enkel rekening hielden met bestemmingskenmerken en niet met aspecten zoals de herkomst van de bezoekers, de bereikbaarheid, de reiskosten en -tijden per vervoerwijze, kenmerken van het winkelcentrum. Men vraagt zich ook af waarom er geen rekening gehouden werd met de bereikbaarheid van Uplace met de trein terwijl er vlakbij een treinstation gepland is.

In een reactie laat De Groef weten dat de studie door al deze gebreken weinig voorspellende waarde heeft en ook weinig betrouwbaar is. "We mogen niet vergeten dat het Vlaams Verkeerscentrum reeds grondig de impact van de verkeersstromen heeft berekend. Wat de professor bevestigt is dat de modellen die door het Vlaams Verkeerscentrum werden gebruikt veel meer variabelen bevatten en betrouwbaardere resultaten opleverden. Deze vroegere studies waaruit een verdeling 75 procent autogebruik en 25 procent openbaar vervoer bleek, zijn derhalve veel zorgvuldiger uitgevoerd", aldus De Groef, die zich eveneens vragen stelt waarom de Leuvense onderzoekers bewust het geplande GEN-station op een steenworp van Uplace niet in de studie hebben opgenomen.  

MACHELEN 30/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u