Naar schatting 2.000 mensen nemen in Eppegem (Zemst) afscheid van 12-jarige Merel

  Naar schatting 2.000 mensen nemen in Eppegem (Zemst) afscheid van 12-jarige Merel

Naar schatting 2.000 mensen hebben donderdagmorgen tijdens een zeer sereen verlopen plechtigheid in sporthal 'De Waterleest' in Eppegem (Zemst) afscheid genomen van de 12-jarige Merel die vorige week woensdagmiddag op een fietspad in Vilvoorde werd aangereden toen ze op weg was van school naar huis. Ze overleed nog dezelfde avond. De aanrijder pleegde vluchtmisdrijf, maar meldde zich maandag bij de lokale politie Vilvoorde-Machelen.

De plechtigheid duurde meer dan twee uur. Talloze vrienden en vriendinnen van het duidelijk zeer geliefde meisje, dat actief was in de plaatselijke turnclub Excelsior, de skeelervereniging Reko Roller Club en fanfare 'Hoop in de toekomst', brachten een persoonlijke getuigenis met herinneringen aan de overledene. Dat deden ook de vader, moeder en b roer van Merel. Het thema van de verkeersveiligheid kwam op geen enkel moment aan bod in deze toespraken. Na afloop van de viering lieten kinderen buiten de sporthal heel wat witte ballonnen op.

De 21-jarige aanrijder die zich maandag aangaf is inmiddels door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst op verdenking van onopzettelijke doding in het kader van een verkeersongeval en vluchtmisdrijf. Volgens het parket van Halle-Vilvoorde haalde hij nooit een definitief rijbewijs en werd hij tot dusver al 7 keren veroordeeld door een politierechtbank omwille van rijden zonder rijbewijs, en/of verzekerings- of andere documenten. Hij riskeert alles bij elkaar een gevangenisstraf van 8 jaar, een geldboete van 30.000 euro en een levenslang rijverbod. Vrijdag verschijnt hij voor de Brusselse raadkamer.

Ondanks het feit dat diverse aspecten op vlak van verkeersveiligheid de mediaberichtgeving over dit dodelijk ongeval de afgelopen week beheersten, bleef het item tijdens deze uitvaartplechtigheid totaal afwezig. "Dit was een uitdrukkelijke keuze van de familie, die zich tijdens deze plechtigheid volledig wou concentreren op het afscheid nemen van Merel. Vandaar ook de uitdrukkelijke vraag aan de media om respect te betonen voor dit gebeuren. De massale aanwezigheid in de sporthal en de talloze persoonlijke getuigenissen over het meisje daarentegen waren voor hen een enorme steun om dit leed te dragen", aldus een woordvoerster van de familie.

ZEMST 05/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
close menu 1u