Moet uw omniumverzekering uw eigen schade betalen wanneer u teveel gedronken heeft ?
Maandag 28 November 2016
- Wat vergoedt een omniumverzekering?
Indien u een omniumverzekering heeft afgesloten, zal deze uw eigen schade vergoeden en dit zelfs wanneer u aansprakelijk bent voor het ongeval.
- Dient de omniumverzekering ook te betalen wanneer u teveel gedronken had?
Doorgaans werd in de polisvoorwaarden bepaald dat de verzekeraar de eigen schade niet meer vergoedde als u teveel gedronken had.
Vroeger ging men hier van uit zodra dit zo was voorzien in de polisvoorwaarden van uw verzekering.
Het Hof van Cassatie heeft recent gesteld dat de verzekeraar ook moet aantonen dat de schade (mede) veroorzaakt werd door het feit dat de bestuurder zich “in staat van dronkenschap” of “alcoholintoxicatie” bevond. Met andere woorden, zal de verzekeraar moeten aantonen dat het feit dat u teveel gedronken heeft (ook) de oorzaak is van het ongeval. Dit is in de praktijk voor de verzekeraar vaak moeilijk te bewijzen.
U heeft dus belang om de beslissing van uw omniumverzekering aan te vechten wanneer zij weigeren hun tussenkomst voor uw eigen schade te verlenen.
- Hoe zit het met je rechtsbijstandverzekering wanneer je omnium weigert tussen te komen?
Wordt u toch geconfronteerd met een weigering van de omniumverzekeraar om tussen te komen, dan kan u hoogstwaarschijnlijk beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering.
In dat geval kan u op kosten van de rechtsbijstand advies inwinnen bij een advocaat.
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer
Maandag 13 Februari 2023
Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.
Lees meer