Moet uw omniumverzekering uw eigen schade betalen wanneer u teveel gedronken heeft ?

 Moet uw omniumverzekering uw eigen schade betalen wanneer u teveel gedronken heeft ?

  • Wat vergoedt een omniumverzekering?

Indien u een omniumverzekering heeft afgesloten, zal deze uw eigen schade vergoeden en dit zelfs wanneer u aansprakelijk bent voor het ongeval.

  • Dient de omniumverzekering ook te betalen wanneer u teveel gedronken had?

Doorgaans werd in de polisvoorwaarden bepaald dat de verzekeraar de eigen schade niet meer vergoedde als u teveel gedronken had.

Vroeger ging men hier van uit zodra dit zo was voorzien in de polisvoorwaarden van uw verzekering.

Het Hof van Cassatie heeft  recent gesteld dat de verzekeraar ook moet aantonen dat de schade (mede) veroorzaakt werd door het feit dat de bestuurder zich “in staat van dronkenschap” of “alcoholintoxicatie” bevond. Met andere woorden, zal de verzekeraar moeten aantonen dat het feit dat u teveel gedronken heeft (ook) de oorzaak is van het ongeval. Dit is in de praktijk voor de verzekeraar vaak moeilijk te bewijzen.

U heeft dus belang om de beslissing van uw omniumverzekering aan te vechten wanneer zij weigeren hun tussenkomst voor uw eigen schade te verlenen.

  • Hoe zit het met je rechtsbijstandverzekering wanneer je omnium weigert tussen te komen?

Wordt u toch geconfronteerd met een weigering van de omniumverzekeraar om tussen te komen, dan kan u hoogstwaarschijnlijk beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering.

In dat geval kan u op kosten van de rechtsbijstand advies inwinnen bij een advocaat.


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu