Moet uw omniumverzekering uw eigen schade betalen wanneer u teveel gedronken heeft ?

 Moet uw omniumverzekering uw eigen schade betalen wanneer u teveel gedronken heeft ?

  • Wat vergoedt een omniumverzekering?

Indien u een omniumverzekering heeft afgesloten, zal deze uw eigen schade vergoeden en dit zelfs wanneer u aansprakelijk bent voor het ongeval.

  • Dient de omniumverzekering ook te betalen wanneer u teveel gedronken had?

Doorgaans werd in de polisvoorwaarden bepaald dat de verzekeraar de eigen schade niet meer vergoedde als u teveel gedronken had.

Vroeger ging men hier van uit zodra dit zo was voorzien in de polisvoorwaarden van uw verzekering.

Het Hof van Cassatie heeft  recent gesteld dat de verzekeraar ook moet aantonen dat de schade (mede) veroorzaakt werd door het feit dat de bestuurder zich “in staat van dronkenschap” of “alcoholintoxicatie” bevond. Met andere woorden, zal de verzekeraar moeten aantonen dat het feit dat u teveel gedronken heeft (ook) de oorzaak is van het ongeval. Dit is in de praktijk voor de verzekeraar vaak moeilijk te bewijzen.

U heeft dus belang om de beslissing van uw omniumverzekering aan te vechten wanneer zij weigeren hun tussenkomst voor uw eigen schade te verlenen.

  • Hoe zit het met je rechtsbijstandverzekering wanneer je omnium weigert tussen te komen?

Wordt u toch geconfronteerd met een weigering van de omniumverzekeraar om tussen te komen, dan kan u hoogstwaarschijnlijk beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering.

In dat geval kan u op kosten van de rechtsbijstand advies inwinnen bij een advocaat.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u