Moet ik mijn flitsboete nu niet meer betalen? Een stand van zaken na de (media)storm

 Moet ik mijn flitsboete nu niet meer betalen?  Een stand van zaken na de (media)storm

Vorige week was een kleine mediastorm ontstaan bij het bekendmaken van 4 opmerkelijke arresten van het Hof van Cassatie (13 december 2016), die allemaal op hetzelfde neerkomen.  De politie heeft geen toelating om onze gegevens op te zoeken als ze enkel onze nummerplaat hebben. Indien zij dus voertuigen flitsen, maar de bestuurders ervan niet tegenhouden om de identiteitsgegevens te achterhalen, hebben zij niet het recht de bestuurdersgegevens van het geflitste voertuig op te vragen aan de hand van de nummerplaat. Doen ze dit wel, dan plegen zij inbreuk op onze privacy.Wij gingen na wat de stand van zaken is op vandaag en of deze rechtspraak gevolgen heeft voor jouw overtreding…

Wat gebeurt er als ik mijn boete niet betaal?

Als u uw boete niet betaalt, zal u nog een laatste voorstel tot betaling van een onmiddellijke inning krijgen, maar daarna moet u voor de politierechter verschijnen. Wat de politierechters met deze arresten gaan doen was en is op vandaag nog steeds niet duidelijk.

In alle op vandaag lopende dossiers werd deze rechtspraak van het Hof van Cassatie opgeworpen. De komende dagen en weken zal er meer duidelijkheid zijn.

Hoe reageren de politierechters tot nu toe?

De reacties zijn verdeeld. Tot nu toe kunnen we volgende vaststellingen meedelen. Hierbij mag niet vergeten worden dat er vaak verschillende politierechters zetelen en deze zich nog niet allemaal over dit probleem hebben moete uitspreken.

-        Beringen: zaken worden uitgesteld tot er meer duidelijkheid is

-        Dendermonde: zaken worden uitgesteld tot er meer duidelijkheid is

-        Gent: snelheidsovertreders worden nog steeds veroordeeld

-        Halle: snelheidsovertreders worden nog steeds veroordeeld

-        Leuven: snelheidsovertreders worden nog steeds veroordeeld

Voor de politierechtbanken van Hasselt, Tongeren, Veurne, Antwerpen, Mons, Verviers, Sint-Niklaas, Marche-en-Famenne, Vilvoorde, Aalst, Huy, Neufchateau, Brussel, Brugge en Tournai hebben wij geen kennis dat de cassatierechtspraak al werd opgeworpen. 

Zijn alle boetes nu automatisch ongeldig?

Wat het Hof van Cassatie beslist is geen wet, maar het is ook geen vodje papier. De politierechters moeten over de inhoud van de zaak beslissen. Zij moeten beslissen naar eer en geweten. Hierbij moeten zij uiteraard rekening houden met verschillende factoren, waaronder de rechtspraak van Cassatie.

Het is dus mogelijk dat de politierechters :

- van mening zijn dat snelheidsovertreders nu moeten vrijgesproken worden, indien ze enkel geflitst en niet tegengehouden werden.

- oordelen dat deze overtreders nog steeds veroordeeld kunnen worden, omdat de inbreuk op de privacy niet opweegt tegen het grotere belang van verkeersveiligheid.

Wat riskeer ik als ik de boete niet betaal en de rechter mij niet vrijspreekt?

De minimumgeldboete voor een snelheidsovertreding in de rechtbank bedraagt 60 euro, waarbij je ook nog de gerechtskosten moet betalen, die minimum 90 euro bedragen.

Als je dus slechts een boete van 50 euro moet betalen, riskeer je meer dan het dubbele voor het gerecht te moeten betalen als de rechter beslist dat de arresten van het Hof van Cassatie niet voldoende zijn om een vrijspraak te bekomen.

Wat gaat er in de toekomst gebeuren?

De toelating om onze gegevens op te vragen in de databank met alle nummerplaten zal zo snel mogelijk in orde gebracht worden. Dit zal sowieso wel een aantal maanden duren.

Als je geflitst wordt nadat de toelating verkregen is, heeft het helemaal geen zin meer om je boete te betwisten. De flitsboetes zijn dan sowieso terug wettig. Over alle flitsboetes daarvoor blijft het afwachten wat de politierechters beslissen. 


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u