Mobiliteitsonderzoek - "E-bike kan goed alternatief zijn voor shoppen met auto"

 Mobiliteitsonderzoek - "E-bike kan goed alternatief zijn voor shoppen met auto"

"De e-bike of elektrische fiets kan een goed alternatief zijn voor het shoppen met de auto", zegt Elien Raport, experte Mobiliteit bij Bond Beter Leefmilieu (BBL). Ze reageert daarmee op het mobiliteitsonderzoek van het Instituut voor Mobiliteit van UHasselt waaruit blijkt dat amper één derde van alle boodschappen wordt gedaan met duurzame vervoersmiddelen, zoals fiets of openbaar vervoer. Zelfs verplaatsingen van minder dan een kilometer gebeuren met de wagen, zo leert het IMOB/UHasselt-onderzoek.

Het Vlaams Instituut van de Mobiliteit (VIM) start daarom een project dat het duurzame karakter van het winkelverkeer moet bevorderen. "Een goede zaak", vindt Elien Raport. "De autoreflex zit er bij veel Vlamingen nog altijd veel te sterk in, ook voor korte afstanden. Het is heel goed dat het VIM via proefprojecten mensen gaat aansporen om duurzamer te gaan winkelen."

"De elektrische fiets is dan een goed alternatief", vindt Raport. "We merken bij Bond Beter Leefmilieu bij onze projecten, zoals Smart Move 2014, dat het testen van een nieuw verplaatsingsgedrag met de elektrische fiets bij vele mensen erg positief aanslaat. En in de BBL-campagne 'Met Belgerinkel naar de Winkel', die winkelen met de fiets promoot, gaf 1 op de 2 deelnemers aan ook effectief meer te fietsen door de campagne. Met 180.000 deelnemers voor de Belgerinkel-campagne van 2014 hebben we alweer vele Vlamingen gemotiveerd om duurzaam te winkelen. We hopen dat de proefprojecten en sensibiliseringscampagne van het VIM nog méér mensen doen kiezen voor duurzamer woon-winkelverkeer."

BRUSSEL 05/08 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Hoeveel kost een GAS-boete?

Maandag 26 September 2022

Hoeveel kost een GAS-boete?

Om de opgelopen achterstand binnen Justitie weg te werken en om efficiënter te werken, is onze overheid al enkele jaren op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor het bestraffen van verkeersovertredingen. Hun zoektocht resulteerde in het in leven roepen van de bestuurlijke beteugeling. Dit wil zeggen dat gemeenten vanaf nu de keuze hebben om een verkeersovertreding strafrechtelijk of bestuursrechtelijk af te handelen. Wanneer er wordt gekozen voor een bestuursrechtelijke afhandeling, kunnen gemeenten namelijk bepaalde overtredingen sanctioneren aan de hand van een GAS-boete.

Lees meer
 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
close menu 1u