MIVB wil rijgedrag buschauffeurs optimaliseren
Dinsdag 13 Oktober 2015

Via een nieuw bakje in de bestuurderskabine krijgen buschauffeurs van de MIVB voortaan directe feedback over hun rijgedrag. Met een rustigere rijstijl hoopt de Brusselse vervoersmaatschappij te besparen, minder CO2 uit te stoten en het comfort van de reizigers te verhogen.
De boortindicator "RIBAC" bestaat uit een zwart doosje op het dashboard met vijf groene lampjes, die overeenkomen met vijf indicatoren van het rijgedrag van de bestuurder: het toerental, te bruusk remmen, te snel optrekken, het algemene comfort (schokken, heftige bochten) en te lang blijven stilstaan met de motor aan. Als bij één van deze vijf indicatoren een grens wordt overschreden, licht het overeenkomstige lampje rood op.
"Dit hulpmiddel voor onze bestuurders draaide anderhalve maand proef met een ploeg van 30 chauffeurs. Het resultaat is opmerkelijk", zegt MIVB-CEO Brieuc de Meeûs. "We merkten een daling van het brandstofgebruik met 7 procent en het comfort voor de reiziger is aanzienlijk hoger".
Het nieuwe systeem komt in alle recente bussen (571 van de 688). Aangezien de MIVB-bussen elk jaar tussen de 10 en 15 miljoen liter diesel verbruiken, zou het jaarlijkse verbruik verminderen met ongeveer 700.000 liter. De vervoersmaatschappij betaalt momenteel iets minder dan een euro voor een liter brandstof, waardoor de jaarlijkse besparing in elk geval meer dan 500.000 euro bedraagt.
Tegelijk krijgen de buschauffeurs op het terrein een training, waarbij de coach advies geeft en soms zelf het stuur overneemt om een aantal punten in de verf te zetten. Tegen juni 2016 moeten alle 2.000 MIVB-chauffeurs de coaching gekregen hebben. "Het is voor de chauffeurs niet altijd eenvoudig rustig te blijven in het Brusselse verkeer. Toch vraagt de reiziger dit. Daarom voorzien we deze oplossing", aldus nog minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a).
BRUSSEL 08/10 (BELGA)
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer