MIVB wil rijgedrag buschauffeurs optimaliseren

  MIVB wil rijgedrag buschauffeurs optimaliseren

Via een nieuw bakje in de bestuurderskabine krijgen buschauffeurs van de MIVB voortaan directe feedback over hun rijgedrag. Met een rustigere rijstijl hoopt de Brusselse vervoersmaatschappij te besparen, minder CO2 uit te stoten en het comfort van de reizigers te verhogen.

De boortindicator "RIBAC" bestaat uit een zwart doosje op het dashboard met vijf groene lampjes, die overeenkomen met vijf indicatoren van het rijgedrag van de bestuurder: het toerental, te bruusk remmen, te snel optrekken, het algemene comfort (schokken, heftige bochten) en te lang blijven stilstaan met de motor aan. Als bij één van deze vijf indicatoren een grens wordt overschreden, licht het overeenkomstige lampje rood op.

"Dit hulpmiddel voor onze bestuurders draaide anderhalve maand proef met een ploeg van 30 chauffeurs. Het resultaat is opmerkelijk", zegt MIVB-CEO Brieuc de Meeûs. "We merkten een daling van het brandstofgebruik met 7 procent en het comfort voor de reiziger is aanzienlijk hoger".

Het nieuwe systeem komt in alle recente bussen (571 van de 688). Aangezien de MIVB-bussen elk jaar tussen de 10 en 15 miljoen liter diesel verbruiken, zou het jaarlijkse verbruik verminderen met ongeveer 700.000 liter. De vervoersmaatschappij betaalt momenteel iets minder dan een euro voor een liter brandstof, waardoor de jaarlijkse besparing in elk geval meer dan 500.000 euro bedraagt.

Tegelijk krijgen de buschauffeurs op het terrein een training, waarbij de coach advies geeft en soms zelf het stuur overneemt om een aantal punten in de verf te zetten. Tegen juni 2016 moeten alle 2.000 MIVB-chauffeurs de coaching gekregen hebben. "Het is voor de chauffeurs niet altijd eenvoudig rustig te blijven in het Brusselse verkeer. Toch vraagt de reiziger dit. Daarom voorzien we deze oplossing", aldus nog minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a).

BRUSSEL 08/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u