Minister Weyts werkt aan mobiele trajectcontroles

 Minister Weyts werkt aan mobiele trajectcontroles

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil mobiele trajectcontroles. Dat kan leiden tot "een fundamentele mentaliteitswijziging" in het verkeer, zo stelde hij zondag in het VRT-programma De Zevende Dag.

Weyts wees erop dat het aantal verkeersdoden in de eerste 9 maanden van 2014 toenam in vergelijking met het jaar daarvoor. Het "laaghangend fruit" is al geplukt en er zijn volgens hem dringend nieuwe maatregelen nodig om de tendens te doen keren. Trajectcontroles zijn er daar één van. Die zijn volgens de minister sociaal beter aanvaard en leveren ook betere resultaten op dan flitscamera's. Hij kondigde aan dat hij samen met de federale wegpolitie, ingenieurs en het Agentschap Wegen en Verkeer werkt aan de invoering van mobiele trajectcontroles, waarbij de controles op verschillende trajecten kunnen ingezet worden. Weyts is van oordeel dat er onder de marktspelers interesse bestaat om dit systeem uit te werken. Afhankelijk van de technische vooruitgang hoopt de mobiliteitsminister dat alles nog dit jaar op punt staat.

Ook de rijopleiding wordt binnenkort veranderd. Naast de kennis van de wegcode en de rijvaardigheid zal deze meer aandacht besteden aan het inschatten van risico's en sociaal rijgedrag. De minister beraadt zich over het invoeren van een "terugkomdag" waar deze vaardigheden zullen worden getest. "Wanneer die dag precies zal plaatsvinden, is nog onderwerp van gesprek.", aldus Weyts.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u