Minister Jambon belooft extra personeel om ANPR-beelden te analyseren

 Minister Jambon belooft extra personeel om ANPR-beelden te analyseren

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon belooft een personeelsuitbreiding van de arrondissementele communicatie- en infodiensten SICAD die de beelden van de ANPR-camera's moeten analyseren. Ook plant hij een nationale server om deze lokale ANPR-camerasystemen te voeden. Jambon maakte een en ander bekend op vraag van volksvertegenwoordiger Tim Vandenput (Open Vld) in de Kamercommissie Binnnenlandse Zaken. Vandenput reageert enthousiast.

Aanleiding voor de vraag van Vandenput was het personeelstekort van het SICAD in Leuven - dit is het nieuwe orgaan dat ontstaan is uit een fusie van de CIC's en AIK's - waar de provinciale server voor de Vlaams-Brabantse ANPR-campera's opgesteld staat en waar de beelden geanalyseerd worden. De politiezone Druivenstreek - Vandenput is burgemeester van Hoeilaart - was de eerste in Vlaams-Brabant om deze camera's, die nummerplaten van auto's herkennen, te plaatsen. Nu ook Sint-Pieters-Leeuw en KASTZE deze netwerken hebben geïnstalleerd, kan het personeel van het SICAD in Leuven dit bijkomend analysenetwerk niet aan.

"In de context van de versnelde uitrol van het nationale ANPR-netwerk, als één van de 18 antiterreurmaatregelen, zal er parallel voorzien worden in een personeelsuitbreiding van de SICAD's. De extra middelen die hiervoor nodig zijn zullen voortkomen uit de nieuw geïnstalleerde ANPR-trajectcontroles. Wij denken dus dat door personeel toe te voegen er een betere opvolging van de trajectcontroles komt, waardoor een en ander zichzelf terugbetaalt", aldus Jambon, die ook een nationale server plant om via een nationale database de lokale ANPR-camerasystemen te kunnen voeden.

Vandenput reageert positief op de voorstellen van de minister en dit niet alleen met betrekking tot de beloofde personeelsuitbreiding. Het kamerlid feliciteert de minister eveneens met zijn 'landelijke aanpak'. Een synchronisatie op Belgisch niveau die via een nationale server gegevens uitwisselt tussen elke provinciale server maakt volgens Vandenput een echte Belgische aanpak op vlak van het oprollen van inbraken en bendes, evenals van anti-terreuracties mogelijk. "In de strijd tegen criminaliteit en terreur is het belangrijk om deze cameranetwerken met elkaar te verbinden om de pakkans te vergroten".

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u