Minister Jambon belooft extra personeel om ANPR-beelden te analyseren

 Minister Jambon belooft extra personeel om ANPR-beelden te analyseren

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon belooft een personeelsuitbreiding van de arrondissementele communicatie- en infodiensten SICAD die de beelden van de ANPR-camera's moeten analyseren. Ook plant hij een nationale server om deze lokale ANPR-camerasystemen te voeden. Jambon maakte een en ander bekend op vraag van volksvertegenwoordiger Tim Vandenput (Open Vld) in de Kamercommissie Binnnenlandse Zaken. Vandenput reageert enthousiast.

Aanleiding voor de vraag van Vandenput was het personeelstekort van het SICAD in Leuven - dit is het nieuwe orgaan dat ontstaan is uit een fusie van de CIC's en AIK's - waar de provinciale server voor de Vlaams-Brabantse ANPR-campera's opgesteld staat en waar de beelden geanalyseerd worden. De politiezone Druivenstreek - Vandenput is burgemeester van Hoeilaart - was de eerste in Vlaams-Brabant om deze camera's, die nummerplaten van auto's herkennen, te plaatsen. Nu ook Sint-Pieters-Leeuw en KASTZE deze netwerken hebben geïnstalleerd, kan het personeel van het SICAD in Leuven dit bijkomend analysenetwerk niet aan.

"In de context van de versnelde uitrol van het nationale ANPR-netwerk, als één van de 18 antiterreurmaatregelen, zal er parallel voorzien worden in een personeelsuitbreiding van de SICAD's. De extra middelen die hiervoor nodig zijn zullen voortkomen uit de nieuw geïnstalleerde ANPR-trajectcontroles. Wij denken dus dat door personeel toe te voegen er een betere opvolging van de trajectcontroles komt, waardoor een en ander zichzelf terugbetaalt", aldus Jambon, die ook een nationale server plant om via een nationale database de lokale ANPR-camerasystemen te kunnen voeden.

Vandenput reageert positief op de voorstellen van de minister en dit niet alleen met betrekking tot de beloofde personeelsuitbreiding. Het kamerlid feliciteert de minister eveneens met zijn 'landelijke aanpak'. Een synchronisatie op Belgisch niveau die via een nationale server gegevens uitwisselt tussen elke provinciale server maakt volgens Vandenput een echte Belgische aanpak op vlak van het oprollen van inbraken en bendes, evenals van anti-terreuracties mogelijk. "In de strijd tegen criminaliteit en terreur is het belangrijk om deze cameranetwerken met elkaar te verbinden om de pakkans te vergroten".

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u