Minister Jambon belooft extra personeel om ANPR-beelden te analyseren

 Minister Jambon belooft extra personeel om ANPR-beelden te analyseren

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon belooft een personeelsuitbreiding van de arrondissementele communicatie- en infodiensten SICAD die de beelden van de ANPR-camera's moeten analyseren. Ook plant hij een nationale server om deze lokale ANPR-camerasystemen te voeden. Jambon maakte een en ander bekend op vraag van volksvertegenwoordiger Tim Vandenput (Open Vld) in de Kamercommissie Binnnenlandse Zaken. Vandenput reageert enthousiast.

Aanleiding voor de vraag van Vandenput was het personeelstekort van het SICAD in Leuven - dit is het nieuwe orgaan dat ontstaan is uit een fusie van de CIC's en AIK's - waar de provinciale server voor de Vlaams-Brabantse ANPR-campera's opgesteld staat en waar de beelden geanalyseerd worden. De politiezone Druivenstreek - Vandenput is burgemeester van Hoeilaart - was de eerste in Vlaams-Brabant om deze camera's, die nummerplaten van auto's herkennen, te plaatsen. Nu ook Sint-Pieters-Leeuw en KASTZE deze netwerken hebben geïnstalleerd, kan het personeel van het SICAD in Leuven dit bijkomend analysenetwerk niet aan.

"In de context van de versnelde uitrol van het nationale ANPR-netwerk, als één van de 18 antiterreurmaatregelen, zal er parallel voorzien worden in een personeelsuitbreiding van de SICAD's. De extra middelen die hiervoor nodig zijn zullen voortkomen uit de nieuw geïnstalleerde ANPR-trajectcontroles. Wij denken dus dat door personeel toe te voegen er een betere opvolging van de trajectcontroles komt, waardoor een en ander zichzelf terugbetaalt", aldus Jambon, die ook een nationale server plant om via een nationale database de lokale ANPR-camerasystemen te kunnen voeden.

Vandenput reageert positief op de voorstellen van de minister en dit niet alleen met betrekking tot de beloofde personeelsuitbreiding. Het kamerlid feliciteert de minister eveneens met zijn 'landelijke aanpak'. Een synchronisatie op Belgisch niveau die via een nationale server gegevens uitwisselt tussen elke provinciale server maakt volgens Vandenput een echte Belgische aanpak op vlak van het oprollen van inbraken en bendes, evenals van anti-terreuracties mogelijk. "In de strijd tegen criminaliteit en terreur is het belangrijk om deze cameranetwerken met elkaar te verbinden om de pakkans te vergroten".

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u