Minder snelheidsovertredigen in eerste helft 2015

 Minder snelheidsovertredigen in eerste helft 2015

De politie heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 1,5 miljoen snelheidsovertredingen vastgesteld, zo blijkt uit cijfers die VTM NIEUWS opvroeg bij de federale politie. Tegenover dezelfde periode vorig jaar is er een daling van ruim 9 procent te zien. Toen waren er 1,7 miljoen pv's.

Enerzijds is er een gedragswijziging te zien, vooral op de lokale wegen waar trajectcontroles zijn. "Anderzijds heeft de politie ook minder controles kunnen doen door de terreurdreiging, waardoor ze niet altijd genoeg agenten hadden om mobiele flitscontroles te houden", zegt Michaël Jonniaux van de federale wegpolitie. Tegelijk hebben ze ook de trajectcontroles op de snelwegen een tijdje moeten afzetten, bijvoorbeeld tijdens de werkzaamheden op de E40 tussen Wetteren en Erpe-Mere.

Maar de politie kraait zeker geen victorie, want meer dan 8.700 pv's per dag blijven er nog altijd veel te veel, klinkt het. Een op de drie ongevallen met doden in ons land komt door overdreven snelheid. "We zullen blijven controleren, maar een mentaliteitswijziging is dringend nodig", aldus Jonniaux.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u