Met de auto op reis deze zomer? Opgelet voor afwijkende verkeersregels in het buitenland!

 Met de auto op reis deze zomer? Opgelet voor afwijkende verkeersregels in het buitenland!

Alhoewel vliegtickets steeds goedkoper worden, kiest een groot deel van de Belgen er nog steeds voor om met de auto op reis te gaan. Populaire vakantiebestemmingen met de auto zijn o.a. Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Men staat er bij het vertrek meestal niet bij stil dat er in deze landen wel eens verschillende verkeersregels zouden kunnen gelden. We sommen de meest opvallende regels even voor u op.

Snelheid

De strengste snelheidscontroles vinden plaats in Frankrijk. Het is er bovendien, net zoals in Duitsland, verboden om flitswaarschuwingen te krijgen op je gps.

Alcohol

Net zoals bij ons mag je in de meeste landen met de wagen rijden met een minimaal percentage alcohol in je bloed. In Frankrijk is het echter wel verplicht steeds een alcoholtester in het voertuig te hebben, maar in de praktijk word je hier niet voor beboet.

In Duitsland geldt er wel een nultolerantie voor bestuurders jonger dan 21 jaar en in Italië voor bestuurders die hun rijbewijs nog maar net gehaald hebben.

Zones met beperkte toegang

Je moet er in het buitenland ook steeds aan denken dat je bepaalde formaliteiten moet vervullen om bepaalde zones te mogen binnenrijden.

Zo heb je sinds kort een ecovignet nodig voor de grote steden in Frankrijk. Dit vignet kan je aanvragen voor ongeveer 4 euro, maar doorgaans verkrijg je het pas na 30 dagen. In Duitsland heb je dan weer een milieuvignet nodig om bepaalde ‘umweltzones’ binnen te mogen rijden. Deze zones worden aangeduid met een verkeersbord.

In Italië zijn er zones waar je als toerist helemaal niet binnen mag. Zo een zone heet ‘zona a trafico limitato’ (ZTL).

Huisdieren

Wie zijn hond of kat wil meenemen op reis, kan er maar beter rekening mee houden dat een dierenpaspoort verplicht is in Frankrijk en dat in Italië huisdieren moeten kunnen geïdentificeerd worden door middel van een chip of tattoo.

Bijzondere verplichtingen

Bovendien is het interessant om te weten dat brildragers in Spanje steeds een reservebril dienen bij zich te hebben en dat je daar verplicht bent om te toeteren in haarspeldbochten (net zoals in Zwitserland). Verder is het er ook verplicht om een rood-wit bord achteraan aan je fietsenrek te plaatsen.

Deze laatste verplichting geldt trouwens ook in Italië, waar het daarnaast ook verplicht is steeds je lichten te ontsteken buiten de bebouwde kom.

Ten slotte moet je erop letten dat in Duitsland lijnbussen overal voorrang hebben en dat er steeds een fluohesje in je voertuig aanwezig dient te zijn.

Bijzondere verboden

In Frankrijk mag je niet met oortjes bellen tijdens het rijden en in Duitsland is het dan weer verboden te overnachten in een voertuig, tenzij het anders aangeduid staat.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u