Met de auto op reis deze zomer? Opgelet voor afwijkende verkeersregels in het buitenland!
Dinsdag 11 Juli 2017

Alhoewel vliegtickets steeds goedkoper worden, kiest een groot deel van de Belgen er nog steeds voor om met de auto op reis te gaan. Populaire vakantiebestemmingen met de auto zijn o.a. Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Men staat er bij het vertrek meestal niet bij stil dat er in deze landen wel eens verschillende verkeersregels zouden kunnen gelden. We sommen de meest opvallende regels even voor u op.
Snelheid
De strengste snelheidscontroles vinden plaats in Frankrijk. Het is er bovendien, net zoals in Duitsland, verboden om flitswaarschuwingen te krijgen op je gps.
Alcohol
Net zoals bij ons mag je in de meeste landen met de wagen rijden met een minimaal percentage alcohol in je bloed. In Frankrijk is het echter wel verplicht steeds een alcoholtester in het voertuig te hebben, maar in de praktijk word je hier niet voor beboet.
In Duitsland geldt er wel een nultolerantie voor bestuurders jonger dan 21 jaar en in Italië voor bestuurders die hun rijbewijs nog maar net gehaald hebben.
Zones met beperkte toegang
Je moet er in het buitenland ook steeds aan denken dat je bepaalde formaliteiten moet vervullen om bepaalde zones te mogen binnenrijden.
Zo heb je sinds kort een ecovignet nodig voor de grote steden in Frankrijk. Dit vignet kan je aanvragen voor ongeveer 4 euro, maar doorgaans verkrijg je het pas na 30 dagen. In Duitsland heb je dan weer een milieuvignet nodig om bepaalde ‘umweltzones’ binnen te mogen rijden. Deze zones worden aangeduid met een verkeersbord.
In Italië zijn er zones waar je als toerist helemaal niet binnen mag. Zo een zone heet ‘zona a trafico limitato’ (ZTL).
Huisdieren
Wie zijn hond of kat wil meenemen op reis, kan er maar beter rekening mee houden dat een dierenpaspoort verplicht is in Frankrijk en dat in Italië huisdieren moeten kunnen geïdentificeerd worden door middel van een chip of tattoo.
Bijzondere verplichtingen
Bovendien is het interessant om te weten dat brildragers in Spanje steeds een reservebril dienen bij zich te hebben en dat je daar verplicht bent om te toeteren in haarspeldbochten (net zoals in Zwitserland). Verder is het er ook verplicht om een rood-wit bord achteraan aan je fietsenrek te plaatsen.
Deze laatste verplichting geldt trouwens ook in Italië, waar het daarnaast ook verplicht is steeds je lichten te ontsteken buiten de bebouwde kom.
Ten slotte moet je erop letten dat in Duitsland lijnbussen overal voorrang hebben en dat er steeds een fluohesje in je voertuig aanwezig dient te zijn.
Bijzondere verboden
In Frankrijk mag je niet met oortjes bellen tijdens het rijden en in Duitsland is het dan weer verboden te overnachten in een voertuig, tenzij het anders aangeduid staat.
Actueel

Maandag 16 Juni 2025
Met de wagen naar het buitenland in 2025? Dit zijn de verkeersregels die je moet kennenPlannen om deze zomer met de auto op vakantie te gaan? Of je nu naar de bergen trekt of de zon opzoekt aan de Middellandse Zee, een goede voorbereiding is essentieel. Verschillende populaire vakantielanden hebben in 2025 nieuwe verkeersregels ingevoerd. Wie vertrekt zonder kennis van zaken, loopt het risico op forse boetes en onaangename verrassingen. We zetten de belangrijkste wijzigingen per land voor je op een rij.
Lees meer
Maandag 16 Juni 2025
Opgelet: valse sms’en over Franse tolwegen viseren Belgische bestuurdersNieuwe toltechnologie, nieuwe risico’s Vakanties betekenen vaak vrijheid en ontspanning, maar op de Franse autosnelwegen is voorzichtigheid geboden. Sinds de invoering van tolwegen met vrije doorstroming (péage en flux libre) duiken er steeds vaker fraudegevallen met valse betalingsverzoeken op – en Belgische bestuurders zijn een geliefkoosd doelwit.
Lees meer
Sinds begin 2025 bevindt het Belgische gerechtelijk systeem zich in een ongekende crisis. De hervormingen die de federale regering, onder leiding van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD), heeft voorgesteld—met name op het gebied van het beheer van rechtbanken en de pensioenen van magistraten—hebben geleid tot aanzienlijke onrust binnen de magistratuur. Deze maatregelen worden gezien als een inbreuk op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de kwaliteit van de rechtspraak, wat heeft geleid tot een ongekende mobilisatie van rechters, parketmagistraten en griffiers in het hele land.
Lees meer