Met de auto op reis deze zomer? Opgelet voor afwijkende verkeersregels in het buitenland!
Dinsdag 11 Juli 2017

Alhoewel vliegtickets steeds goedkoper worden, kiest een groot deel van de Belgen er nog steeds voor om met de auto op reis te gaan. Populaire vakantiebestemmingen met de auto zijn o.a. Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Men staat er bij het vertrek meestal niet bij stil dat er in deze landen wel eens verschillende verkeersregels zouden kunnen gelden. We sommen de meest opvallende regels even voor u op.
Snelheid
De strengste snelheidscontroles vinden plaats in Frankrijk. Het is er bovendien, net zoals in Duitsland, verboden om flitswaarschuwingen te krijgen op je gps.
Alcohol
Net zoals bij ons mag je in de meeste landen met de wagen rijden met een minimaal percentage alcohol in je bloed. In Frankrijk is het echter wel verplicht steeds een alcoholtester in het voertuig te hebben, maar in de praktijk word je hier niet voor beboet.
In Duitsland geldt er wel een nultolerantie voor bestuurders jonger dan 21 jaar en in Italië voor bestuurders die hun rijbewijs nog maar net gehaald hebben.
Zones met beperkte toegang
Je moet er in het buitenland ook steeds aan denken dat je bepaalde formaliteiten moet vervullen om bepaalde zones te mogen binnenrijden.
Zo heb je sinds kort een ecovignet nodig voor de grote steden in Frankrijk. Dit vignet kan je aanvragen voor ongeveer 4 euro, maar doorgaans verkrijg je het pas na 30 dagen. In Duitsland heb je dan weer een milieuvignet nodig om bepaalde ‘umweltzones’ binnen te mogen rijden. Deze zones worden aangeduid met een verkeersbord.
In Italië zijn er zones waar je als toerist helemaal niet binnen mag. Zo een zone heet ‘zona a trafico limitato’ (ZTL).
Huisdieren
Wie zijn hond of kat wil meenemen op reis, kan er maar beter rekening mee houden dat een dierenpaspoort verplicht is in Frankrijk en dat in Italië huisdieren moeten kunnen geïdentificeerd worden door middel van een chip of tattoo.
Bijzondere verplichtingen
Bovendien is het interessant om te weten dat brildragers in Spanje steeds een reservebril dienen bij zich te hebben en dat je daar verplicht bent om te toeteren in haarspeldbochten (net zoals in Zwitserland). Verder is het er ook verplicht om een rood-wit bord achteraan aan je fietsenrek te plaatsen.
Deze laatste verplichting geldt trouwens ook in Italië, waar het daarnaast ook verplicht is steeds je lichten te ontsteken buiten de bebouwde kom.
Ten slotte moet je erop letten dat in Duitsland lijnbussen overal voorrang hebben en dat er steeds een fluohesje in je voertuig aanwezig dient te zijn.
Bijzondere verboden
In Frankrijk mag je niet met oortjes bellen tijdens het rijden en in Duitsland is het dan weer verboden te overnachten in een voertuig, tenzij het anders aangeduid staat.
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 03 Mei 2023
GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer