Met de auto op reis deze zomer? Opgelet voor afwijkende verkeersregels in het buitenland!

 Met de auto op reis deze zomer? Opgelet voor afwijkende verkeersregels in het buitenland!

Alhoewel vliegtickets steeds goedkoper worden, kiest een groot deel van de Belgen er nog steeds voor om met de auto op reis te gaan. Populaire vakantiebestemmingen met de auto zijn o.a. Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Men staat er bij het vertrek meestal niet bij stil dat er in deze landen wel eens verschillende verkeersregels zouden kunnen gelden. We sommen de meest opvallende regels even voor u op.

Snelheid

De strengste snelheidscontroles vinden plaats in Frankrijk. Het is er bovendien, net zoals in Duitsland, verboden om flitswaarschuwingen te krijgen op je gps.

Alcohol

Net zoals bij ons mag je in de meeste landen met de wagen rijden met een minimaal percentage alcohol in je bloed. In Frankrijk is het echter wel verplicht steeds een alcoholtester in het voertuig te hebben, maar in de praktijk word je hier niet voor beboet.

In Duitsland geldt er wel een nultolerantie voor bestuurders jonger dan 21 jaar en in Italië voor bestuurders die hun rijbewijs nog maar net gehaald hebben.

Zones met beperkte toegang

Je moet er in het buitenland ook steeds aan denken dat je bepaalde formaliteiten moet vervullen om bepaalde zones te mogen binnenrijden.

Zo heb je sinds kort een ecovignet nodig voor de grote steden in Frankrijk. Dit vignet kan je aanvragen voor ongeveer 4 euro, maar doorgaans verkrijg je het pas na 30 dagen. In Duitsland heb je dan weer een milieuvignet nodig om bepaalde ‘umweltzones’ binnen te mogen rijden. Deze zones worden aangeduid met een verkeersbord.

In Italië zijn er zones waar je als toerist helemaal niet binnen mag. Zo een zone heet ‘zona a trafico limitato’ (ZTL).

Huisdieren

Wie zijn hond of kat wil meenemen op reis, kan er maar beter rekening mee houden dat een dierenpaspoort verplicht is in Frankrijk en dat in Italië huisdieren moeten kunnen geïdentificeerd worden door middel van een chip of tattoo.

Bijzondere verplichtingen

Bovendien is het interessant om te weten dat brildragers in Spanje steeds een reservebril dienen bij zich te hebben en dat je daar verplicht bent om te toeteren in haarspeldbochten (net zoals in Zwitserland). Verder is het er ook verplicht om een rood-wit bord achteraan aan je fietsenrek te plaatsen.

Deze laatste verplichting geldt trouwens ook in Italië, waar het daarnaast ook verplicht is steeds je lichten te ontsteken buiten de bebouwde kom.

Ten slotte moet je erop letten dat in Duitsland lijnbussen overal voorrang hebben en dat er steeds een fluohesje in je voertuig aanwezig dient te zijn.

Bijzondere verboden

In Frankrijk mag je niet met oortjes bellen tijdens het rijden en in Duitsland is het dan weer verboden te overnachten in een voertuig, tenzij het anders aangeduid staat.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u