Meer controles, meer boetes: de BOB-campagne van 2013!

 Meer controles, meer boetes: de BOB-campagne van 2013!

De BOB-campagne zit er weer op en heel wat bestuurders kregen boetes voor dronken rijden. Er werden 432.547 bestuurders gecontroleerd, wat het hoogste aantal ooit is sinds de start van de BOB-campagnes in 1995. Hiernaast werd er ook meer ’s nachts gecontroleerd, namelijk van 67.025 vorig jaar naar 89.695 contoles dit jaar.

Niet alleen werd er meer ’s nachts gecontroleerd, ook stonden de agenten langer op post. Dit jaar liep de campagne 8 weken, namelijk van 29 november 2013 tot 27 januari 2014, terwijl deze normaliter 6 weken duurt. Aanvankelijk wou men 250.000 controles uitvoeren, maar men ging ruimschoots over dit aantal dit jaar. Er werden maar liefst 342.547 controles uitgevoerd, wat toch een enorme verhoging is tegenover vorig jaar. Toen werden er 270.192 controles uitgevoerd. Er liepen in totaal 11.033 bestuurders tegen de lamp. Dit betekent dat 3,2% van de controles waarschijnlijk zullen resulteren in boetes.

Het percentage positieve testen is wel licht toegenomen tegenover vorig jaar waar men nog 2,9% optekende. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat men meer ’s nachts controle voert, dat de campagne langer duurde en ook omdat de controles tijdens de feesten ook opgenomen werden. Hiernaast zijn de controles ook steeds mobieler, wat ook een rol speelt.

Het BIVV stelt echter wel een stagnatie vast in het aantal positieve bestuurders. Het percentage schommelt volgens het BIVV steeds rond een nationaal gemiddelde van 3%. Zorgwekkender vindt het BIVV echter wel het aantal positieve bestuurders met een alcoholgehalte hoger of gelijk aan 0,8%.

In de provincies waar het meest gecontroleerd werd, zijn er procentueel gezien het minst bestuurders betrapt met te veel alcohol op. Het verband hiertussen is van fundamenteel belang wil men het gedrag van de bestuurders veranderen. De schrik om boetes op te lopen zorgt er dus voor dat mensen minder drinken alvorens met de auto te rijden.
 


Bereken je boete

Actueel

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
close menu 1u