Mechelse ANPR-camera's lossen 369 gerechtelijke dossiers op

 Mechelse ANPR-camera's lossen 369 gerechtelijke dossiers op

Camera's die automatisch nummerplaten herkennen, hebben in 2014 in Mechelen geholpen om 369 gerechtelijke dossiers op te lossen. Dit heeft burgemeester Bart Somers donderdag bekendgemaakt. 

De camera's kunnen voertuigen van daders lokaliseren en daardoor bijdragen aan de oplossing van een dossier. Daarnaast worden ook heel wat niet-verzekerde en niet-gekeurde voertuigen op die manier in regel gesteld of uit het verkeer gehaald.

Mechelen beschikt over 78 ANPR-camera's (Automatic Number Plate Recognition): 58 op vaste locaties aan de rand van het grondgebied, tien in de autoluwe binnenstad, drie verplaatsbare en zeven in politievoertuigen. Wekelijks worden zo'n 3 miljoen voertuigen door de camera's gedetecteerd, met in 2014 werden 28.538 "positieve hits". Dit zijn nummerplaten van wagens die om één of andere reden de aandacht van de politie vragen.

"Vaak leverden de camera's het ontbrekende stukje bewijs, en vulden ze daarmee het werk van onze recherche aan", zegt burgemeester Somers. "Ik kan wel stellen dat de investering in die camera's meer dan nuttig is gebleken de afgelopen jaren."

Maar liefst 2.631 voertuigen die door de camera's werden gespot, bleken gesignaleerd als gestolen in binnen- of buitenland.

Door de fusie met de politie van Willebroek op 1 januari wordt het cameranetwerk uitgebreid. "Collega Eddy Bevers zal zorgen voor camera's die de buitengrens aan de A12 bewaken", aldus Somers. "Hiermee wordt de vluchtroute naar de A12 beter in kaart gebracht en zullen criminelen ook langs die weg sneller gespot kunnen worden.

MECHELEN 08/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u