Mechelse ANPR-camera's lossen 369 gerechtelijke dossiers op

 Mechelse ANPR-camera's lossen 369 gerechtelijke dossiers op

Camera's die automatisch nummerplaten herkennen, hebben in 2014 in Mechelen geholpen om 369 gerechtelijke dossiers op te lossen. Dit heeft burgemeester Bart Somers donderdag bekendgemaakt. 

De camera's kunnen voertuigen van daders lokaliseren en daardoor bijdragen aan de oplossing van een dossier. Daarnaast worden ook heel wat niet-verzekerde en niet-gekeurde voertuigen op die manier in regel gesteld of uit het verkeer gehaald.

Mechelen beschikt over 78 ANPR-camera's (Automatic Number Plate Recognition): 58 op vaste locaties aan de rand van het grondgebied, tien in de autoluwe binnenstad, drie verplaatsbare en zeven in politievoertuigen. Wekelijks worden zo'n 3 miljoen voertuigen door de camera's gedetecteerd, met in 2014 werden 28.538 "positieve hits". Dit zijn nummerplaten van wagens die om één of andere reden de aandacht van de politie vragen.

"Vaak leverden de camera's het ontbrekende stukje bewijs, en vulden ze daarmee het werk van onze recherche aan", zegt burgemeester Somers. "Ik kan wel stellen dat de investering in die camera's meer dan nuttig is gebleken de afgelopen jaren."

Maar liefst 2.631 voertuigen die door de camera's werden gespot, bleken gesignaleerd als gestolen in binnen- of buitenland.

Door de fusie met de politie van Willebroek op 1 januari wordt het cameranetwerk uitgebreid. "Collega Eddy Bevers zal zorgen voor camera's die de buitengrens aan de A12 bewaken", aldus Somers. "Hiermee wordt de vluchtroute naar de A12 beter in kaart gebracht en zullen criminelen ook langs die weg sneller gespot kunnen worden.

MECHELEN 08/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u