Mechelse ANPR-camera's lossen 369 gerechtelijke dossiers op

 Mechelse ANPR-camera's lossen 369 gerechtelijke dossiers op

Camera's die automatisch nummerplaten herkennen, hebben in 2014 in Mechelen geholpen om 369 gerechtelijke dossiers op te lossen. Dit heeft burgemeester Bart Somers donderdag bekendgemaakt. 

De camera's kunnen voertuigen van daders lokaliseren en daardoor bijdragen aan de oplossing van een dossier. Daarnaast worden ook heel wat niet-verzekerde en niet-gekeurde voertuigen op die manier in regel gesteld of uit het verkeer gehaald.

Mechelen beschikt over 78 ANPR-camera's (Automatic Number Plate Recognition): 58 op vaste locaties aan de rand van het grondgebied, tien in de autoluwe binnenstad, drie verplaatsbare en zeven in politievoertuigen. Wekelijks worden zo'n 3 miljoen voertuigen door de camera's gedetecteerd, met in 2014 werden 28.538 "positieve hits". Dit zijn nummerplaten van wagens die om één of andere reden de aandacht van de politie vragen.

"Vaak leverden de camera's het ontbrekende stukje bewijs, en vulden ze daarmee het werk van onze recherche aan", zegt burgemeester Somers. "Ik kan wel stellen dat de investering in die camera's meer dan nuttig is gebleken de afgelopen jaren."

Maar liefst 2.631 voertuigen die door de camera's werden gespot, bleken gesignaleerd als gestolen in binnen- of buitenland.

Door de fusie met de politie van Willebroek op 1 januari wordt het cameranetwerk uitgebreid. "Collega Eddy Bevers zal zorgen voor camera's die de buitengrens aan de A12 bewaken", aldus Somers. "Hiermee wordt de vluchtroute naar de A12 beter in kaart gebracht en zullen criminelen ook langs die weg sneller gespot kunnen worden.

MECHELEN 08/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u