Mechelse ANPR-camera's lossen 369 gerechtelijke dossiers op

 Mechelse ANPR-camera's lossen 369 gerechtelijke dossiers op

Camera's die automatisch nummerplaten herkennen, hebben in 2014 in Mechelen geholpen om 369 gerechtelijke dossiers op te lossen. Dit heeft burgemeester Bart Somers donderdag bekendgemaakt. 

De camera's kunnen voertuigen van daders lokaliseren en daardoor bijdragen aan de oplossing van een dossier. Daarnaast worden ook heel wat niet-verzekerde en niet-gekeurde voertuigen op die manier in regel gesteld of uit het verkeer gehaald.

Mechelen beschikt over 78 ANPR-camera's (Automatic Number Plate Recognition): 58 op vaste locaties aan de rand van het grondgebied, tien in de autoluwe binnenstad, drie verplaatsbare en zeven in politievoertuigen. Wekelijks worden zo'n 3 miljoen voertuigen door de camera's gedetecteerd, met in 2014 werden 28.538 "positieve hits". Dit zijn nummerplaten van wagens die om één of andere reden de aandacht van de politie vragen.

"Vaak leverden de camera's het ontbrekende stukje bewijs, en vulden ze daarmee het werk van onze recherche aan", zegt burgemeester Somers. "Ik kan wel stellen dat de investering in die camera's meer dan nuttig is gebleken de afgelopen jaren."

Maar liefst 2.631 voertuigen die door de camera's werden gespot, bleken gesignaleerd als gestolen in binnen- of buitenland.

Door de fusie met de politie van Willebroek op 1 januari wordt het cameranetwerk uitgebreid. "Collega Eddy Bevers zal zorgen voor camera's die de buitengrens aan de A12 bewaken", aldus Somers. "Hiermee wordt de vluchtroute naar de A12 beter in kaart gebracht en zullen criminelen ook langs die weg sneller gespot kunnen worden.

MECHELEN 08/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 Hoeveel kost een GAS-boete?

Maandag 26 September 2022

Hoeveel kost een GAS-boete?

Om de opgelopen achterstand binnen Justitie weg te werken en om efficiënter te werken, is onze overheid al enkele jaren op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor het bestraffen van verkeersovertredingen. Hun zoektocht resulteerde in het in leven roepen van de bestuurlijke beteugeling. Dit wil zeggen dat gemeenten vanaf nu de keuze hebben om een verkeersovertreding strafrechtelijk of bestuursrechtelijk af te handelen. Wanneer er wordt gekozen voor een bestuursrechtelijke afhandeling, kunnen gemeenten namelijk bepaalde overtredingen sanctioneren aan de hand van een GAS-boete.

Lees meer
 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
close menu 1u