Liever auto in beslag nemen dan ijveren voor rijbewijs met punten
Donderdag 08 Oktober 2015

"Wanneer iemand een zware verkeersovertreding begaat, zoals rijden met te veel alcohol, en wanneer die daarbij ook nog een ongeval veroorzaakt, dan moet niet alleen het rijbewijs ingetrokken worden, maar dan moet ook de auto geconfisqueerd worden, of althans een tijd in verzekerde bewaring genomen worden", zegt Danny Smagghe, woordvoerder van mobiliteitsorganisatie Touring, in een reactie op de cijfers van de politierechtbanken die wijzen op een verslechterd rijgedrag bij de Vlaamse automobilist.
Uit die cijfers, woensdag gepubliceerd door Het Laatste Nieuws en De Morgen, blijkt dat er vorig jaar 7 procent meer veroordelingen (tot boetes en celstraffen) waren dan het jaar ervoor, maar ook een vijfde meer vluchtmisdrijven en een stijging van 60 procent van chauffeurs die bleven rondrijden, terwijl hun rijbewijs was ingetrokken. Ook het aantal automobilisten met te veel alcohol in het bloed bij vaststellingen na een ongeval met stoffelijke schade nam toe met meer dan 10 procent. "Reden waarom wij voor een alcoholslot pleiten", zegt Danny Smagghe. "De instrumenten om problemen te voorkomen zijn voorhanden, maar ze worden door de rechters niet toegepast, veelal om budgettaire redenen."
Volgens de woordvoerder van Touring zijn het vooral de automobilisten in de leeftijdscategorie tussen 40 en 50 jaar die hardleers zijn. "Sommigen zullen het nooit leren", vreest Smagghe, die zegt dat het bij de jeugd minder erg is, "omdat jongere chauffeurs meer gevoelig zijn voor sociale controle van hun leeftijdsgenoten."
De toename van het aantal vluchtmisdrijven schrijft de woordvoerder van Touring vooral toe aan het toenemend druggebruik. "Druggebruik wordt ook bij de politiecontroles meer en meer vastgesteld", zegt Smagghe, die voorts vindt dat het aantal betrappingen en veroordeling in het algemeen ook jaarlijks fors toeneemt, omdat het aantal controles door de politiediensten elk jaar wordt opgedreven.
BRUSSEL 07/10 (BELGA)
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer