Liever auto in beslag nemen dan ijveren voor rijbewijs met punten

 Liever auto in beslag nemen dan ijveren voor rijbewijs met punten

"Wanneer iemand een zware verkeersovertreding begaat, zoals rijden met te veel alcohol, en wanneer die daarbij ook nog een ongeval veroorzaakt, dan moet niet alleen het rijbewijs ingetrokken worden, maar dan moet ook de auto geconfisqueerd worden, of althans een tijd in verzekerde bewaring genomen worden", zegt Danny Smagghe, woordvoerder van mobiliteitsorganisatie Touring, in een reactie op de cijfers van de politierechtbanken die wijzen op een verslechterd rijgedrag bij de Vlaamse automobilist.

Uit die cijfers, woensdag gepubliceerd door Het Laatste Nieuws en De Morgen, blijkt dat er vorig jaar 7 procent meer veroordelingen (tot boetes en celstraffen) waren dan het jaar ervoor, maar ook een vijfde meer vluchtmisdrijven en een stijging van 60 procent van chauffeurs die bleven rondrijden, terwijl hun rijbewijs was ingetrokken. Ook het aantal automobilisten met te veel alcohol in het bloed bij vaststellingen na een ongeval met stoffelijke schade nam toe met meer dan 10 procent. "Reden waarom wij voor een alcoholslot pleiten", zegt Danny Smagghe. "De instrumenten om problemen te voorkomen zijn voorhanden, maar ze worden door de rechters niet toegepast, veelal om budgettaire redenen."

Volgens de woordvoerder van Touring zijn het vooral de automobilisten in de leeftijdscategorie tussen 40 en 50 jaar die hardleers zijn. "Sommigen zullen het nooit leren", vreest Smagghe, die zegt dat het bij de jeugd minder erg is, "omdat jongere chauffeurs meer gevoelig zijn voor sociale controle van hun leeftijdsgenoten."

De toename van het aantal vluchtmisdrijven schrijft de woordvoerder van Touring vooral toe aan het toenemend druggebruik. "Druggebruik wordt ook bij de politiecontroles meer en meer vastgesteld", zegt Smagghe, die voorts vindt dat het aantal betrappingen en veroordeling in het algemeen ook jaarlijks fors toeneemt, omdat het aantal controles door de politiediensten elk jaar wordt opgedreven.

BRUSSEL 07/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u