Liever auto in beslag nemen dan ijveren voor rijbewijs met punten
Donderdag 08 Oktober 2015
"Wanneer iemand een zware verkeersovertreding begaat, zoals rijden met te veel alcohol, en wanneer die daarbij ook nog een ongeval veroorzaakt, dan moet niet alleen het rijbewijs ingetrokken worden, maar dan moet ook de auto geconfisqueerd worden, of althans een tijd in verzekerde bewaring genomen worden", zegt Danny Smagghe, woordvoerder van mobiliteitsorganisatie Touring, in een reactie op de cijfers van de politierechtbanken die wijzen op een verslechterd rijgedrag bij de Vlaamse automobilist.
Uit die cijfers, woensdag gepubliceerd door Het Laatste Nieuws en De Morgen, blijkt dat er vorig jaar 7 procent meer veroordelingen (tot boetes en celstraffen) waren dan het jaar ervoor, maar ook een vijfde meer vluchtmisdrijven en een stijging van 60 procent van chauffeurs die bleven rondrijden, terwijl hun rijbewijs was ingetrokken. Ook het aantal automobilisten met te veel alcohol in het bloed bij vaststellingen na een ongeval met stoffelijke schade nam toe met meer dan 10 procent. "Reden waarom wij voor een alcoholslot pleiten", zegt Danny Smagghe. "De instrumenten om problemen te voorkomen zijn voorhanden, maar ze worden door de rechters niet toegepast, veelal om budgettaire redenen."
Volgens de woordvoerder van Touring zijn het vooral de automobilisten in de leeftijdscategorie tussen 40 en 50 jaar die hardleers zijn. "Sommigen zullen het nooit leren", vreest Smagghe, die zegt dat het bij de jeugd minder erg is, "omdat jongere chauffeurs meer gevoelig zijn voor sociale controle van hun leeftijdsgenoten."
De toename van het aantal vluchtmisdrijven schrijft de woordvoerder van Touring vooral toe aan het toenemend druggebruik. "Druggebruik wordt ook bij de politiecontroles meer en meer vastgesteld", zegt Smagghe, die voorts vindt dat het aantal betrappingen en veroordeling in het algemeen ook jaarlijks fors toeneemt, omdat het aantal controles door de politiediensten elk jaar wordt opgedreven.
BRUSSEL 07/10 (BELGA)
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer