Leuven vervangt na gerechtelijk vonnis borden met fietsparkeerverbod

 Leuven vervangt na gerechtelijk vonnis borden met fietsparkeerverbod

Overeenkomstig een vonnis van de burgerlijke rechtbank vervangt Leuven in de binnenstad de bestaande borden met een parkeerverbod voor fietsers door andere borden die wel reglementair zijn. Tijdens de volgende gemeenteraad wordt ook het politiereglement in die zin aangepast. Dat heeft burgemester Louis Tobback vrijdag gezegd tijdens een persontmoeting. Volgens Tobback waren de nieuwe borden reeds voor het vonnis besteld. Leuven tekent geen beroep aan tegen het vonnis.

In een rechtszaak, ingespannen door de lokale afdeling van de Fietsersbond, oordeelde een burgerlijke rechtbank vorige week vrijdag dat de borden die Leuven gebruikt om op het Martelarenplein, de Grote Markt en het Rector De Somerplein het stallen van fietsen te verbieden onwettelijk zijn omdat ze niet voorzien zij n in de verkeerscode. Ook het politiereglement dat hiervoor op 24 juni 2013 door de gemeenteraad was goedgekeurd, was volgens de rechter om die reden niet wettig.

Tobback wees er vrijdag op dat de oude borden louter informatief bedoeld waren, als geheugensteuntje om fietsers aan het politiereglement te herinneren. Het stadsbestuur bestelde de nieuwe borden, die werden ingevoerd door een KB van 29 januari 2014, al maanden geleden. "Ze werden recent geleverd en worden nu geplaatst", aldus Tobback die de oude borden overigens veel duidelijker vindt dan de nieuwe. "Op het nieuwe bord staat het klassieke parkeerverbodsteken met daaronder een fiets en bromfiets. Sommigen denken echter dat het bord aangeeft dat het parkeerverbod niet geldt voor beide tweewielers", aldus Tobback.

Tobback haalde zwaar uit naar de fietsers die tweewielers op tal van plaatsen in de stad hinderlijk achterlaten. Vaak is dit het gevolg van gemakzucht. "Het meest karikaturale is het Rector De Somerplein waar zich ondanks de aanwezigheid van een grote ondergrondse fietsenparking toch steeds een aantal tweewielers op het plein bevinden". Hinderlijk geparkeerde fietsen worden door de politie verwijderd. Dit jaar was dat al het geval met 2.368 tweewielers.

Tobback wees er voorts op dat de stad de afgelopen jaren heel wat fietsenstallingen heeft bijgeplaatst. Aan het station komen er op korte termijn zo'n 1.700 stallingen bij en tegen 2018 nog eens 4.000. Hij riep fietsers op tot meer discipline, hierbij onder meer verwijzend naar het feit dat het aandeel zwakke weggebruikers in het aantal verkeersongevallen in Leuven in de periode 2010-2014 steeg van 16,95 tot 21,68 procent.

LEUVEN 30/10 16:13 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u