Kwart van auto's in Brussel te laat naar de keuring

 Kwart van auto's in Brussel te laat naar de keuring

In Brussel biedt een kwart van de autobestuurders zijn auto te laat aan bij de keuring. Dat blijkt uit cijfers die Brussels parlementslid Paul Delva (CD&V) heeft opgevraagd bij Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V). Delva spreekt over "verontrustende" cijfers. Eén op de tien bestuurders rijdt zelfs een half jaar met een ongekeurde wagen rond. "Dat is onverantwoord. De pakkans moet omhoog", aldus Delva.

In 2014 werden in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest 220.698 technische keuringen uitgevoerd: 165.799 voertuigen kregen een groen keuringsbewijs en 54.899 een rood. Het overgrote merendeel van de rode keuringsbewijzen (51.797) had een beperkte geldigheid van 15 dagen, 3.102 auto's mochten na de keuring niet meer de baan op.

Een vierde van de autobestuurders bood zijn wagen te laat aan. Van de voertuigen die te laat werden aangeboden was de helft minder dan een maand te laat, maar een op vijf meer dan drie maanden te laat en een op tien zelfs meer dan zes maanden.

Wie zijn auto te laat aanbiedt, moet een toeslag betalen. Die varieert van 7 euro tijdens de eerste maand, tot 25 euro na de zesde maand. Experimenten met het verhogen van de boetes hebben in het verleden slechts een beperkte impact gehad. CD&V-parlementslid Delva: "Het komt er op de eerste plaats op aan om de pakkans te verhogen. Dat iemand zes maanden met een ongekeurde wagen kan rondrijden, is immers bijzonder zorgwekkend".

Voor de verhoging van die pakkans rekent Delva op de inzet van ANPR-camera's. "Deze camera's verzamelen automatisch enkele gegevens van passerende voertuigen: nummerplaat, nationaliteit, tijdstip, enzoverder. Deze gegevens laten trajectcontrole toe, maar ook het opsporen van niet-verzekerde of niet-gekeurde voertuigen. In steden als Gent en Mechelen werd het potentieel van de ANPR-camera's alvast aangetoond."

BRUSSEL 01/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu