Kwart van auto's in Brussel te laat naar de keuring

 Kwart van auto's in Brussel te laat naar de keuring

In Brussel biedt een kwart van de autobestuurders zijn auto te laat aan bij de keuring. Dat blijkt uit cijfers die Brussels parlementslid Paul Delva (CD&V) heeft opgevraagd bij Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V). Delva spreekt over "verontrustende" cijfers. Eén op de tien bestuurders rijdt zelfs een half jaar met een ongekeurde wagen rond. "Dat is onverantwoord. De pakkans moet omhoog", aldus Delva.

In 2014 werden in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest 220.698 technische keuringen uitgevoerd: 165.799 voertuigen kregen een groen keuringsbewijs en 54.899 een rood. Het overgrote merendeel van de rode keuringsbewijzen (51.797) had een beperkte geldigheid van 15 dagen, 3.102 auto's mochten na de keuring niet meer de baan op.

Een vierde van de autobestuurders bood zijn wagen te laat aan. Van de voertuigen die te laat werden aangeboden was de helft minder dan een maand te laat, maar een op vijf meer dan drie maanden te laat en een op tien zelfs meer dan zes maanden.

Wie zijn auto te laat aanbiedt, moet een toeslag betalen. Die varieert van 7 euro tijdens de eerste maand, tot 25 euro na de zesde maand. Experimenten met het verhogen van de boetes hebben in het verleden slechts een beperkte impact gehad. CD&V-parlementslid Delva: "Het komt er op de eerste plaats op aan om de pakkans te verhogen. Dat iemand zes maanden met een ongekeurde wagen kan rondrijden, is immers bijzonder zorgwekkend".

Voor de verhoging van die pakkans rekent Delva op de inzet van ANPR-camera's. "Deze camera's verzamelen automatisch enkele gegevens van passerende voertuigen: nummerplaat, nationaliteit, tijdstip, enzoverder. Deze gegevens laten trajectcontrole toe, maar ook het opsporen van niet-verzekerde of niet-gekeurde voertuigen. In steden als Gent en Mechelen werd het potentieel van de ANPR-camera's alvast aangetoond."

BRUSSEL 01/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u