Kilometerheffing vrachtwagens - Veel problemen toe te schrijven aan laattijdige bestellingen
Maandag 04 April 2016

Volgens Satellic, de exploitant van het kilometerheffingsysteem voor vrachtwagens, zijn veel problemen met de invoering van de heffing toe te schrijven aan het feit dat bepaalde transporteurs tot het laatste moment hebben gewacht om een On Board Unit (OBU) aan te schaffen. "We wisten dat het zo zou zijn als men tot het laatste moment zou wachten", legt woordvoerder Benoît Lempkowicz aan Belga uit. Hij erkent wel dat het systeem kampt met wat "kinderziektes", maar garandeert dat alle eventuele foute facturen zullen worden rechtgezet.
De invoering van de kilomterheffing voor vrachtwagens vandaag/vrijdag 1 april is niet bepaald vlekkeloos verlopen. In Wallonië werden verkeersassen geblokkeerd uit onvrede met de maatregel en voornamelijk aan de grensovergangen met Nederland stonden er hier en daar lange wachtrijen omdat veel vrachtwagenbestuurders nog geen On Board Unit (OBU) hadden. Er was ook kritiek op de technische mankementen van het systeem.
Bij Viapass, het interregionale orgaan dat de kilometerheffing coördineert, werd de raad van bestuur in spoed bijeengeroepen om de problemen op de eerste dag te evalueren. Men benadrukte al wel dat de transporteurs de OBU's al sinds oktober konden aanvragen en dat er ruim op voorhand en voldoende intensief over de invoering van de heffing is gecommuniceerd.
Ook bij Satellic, voorlopig de enige erkende dienstverlener in het verhaal, wijst men erop dat veel problemen toe te schrijven zijn aan het feit dat sommige transporteurs tot het laatste moment hebben gewacht om een OBU aan te schaffen. "We hebben er alles aan gedaan om problemen te vermijden, onder meer door vooraf uitgebreid te communiceren en door het inzetten van mobiele verdeelpunten. Maar als mensen tot de laatste dag wachten, zijn wachtrijen moeilijk te vermijden", legt woordvoerder Lempkowicz uit.
Satellic erkent dat het systeem nog wat kampt met "kinderziektes", maar die zijn niet alleen beperkt in omvang, maar ook deels toe te schrijven aan het feit dat velen tot het laatste moment gewacht hebben om te bestellen. De dienstverlener belooft de technische mankementen weg te werken en transporteurs die foute aanrekeningen in de bus krijgen, zullen daarvoor vergoed worden.
Lempkowicz wijst er ook op dat het callcenter verdubbeld is in capaciteit en ook de klok rond bereikbaar. Ook de verdeelautomaten worden voortdurend aangevuld.
Bron: Belga
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer
Maandag 13 Februari 2023
Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.
Lees meer