Kilometerheffing - Transportprijs stijgt met 7,94 procent volgens Febetra

 Kilometerheffing - Transportprijs stijgt met 7,94 procent volgens Febetra

De kostprijs van het algemeen nationaal vervoer zal gemiddeld met 7,94 procent stijgen door de invoering van de kilometerheffing. Dit heeft het Instituut Wegtransport en Logistiek België (ITLB) berekend volgens Febetra, de Federatie van Belgische Transporteurs.

Vanaf 1 april 2016 gaat de kilometerheffing voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton van start in de drie gewesten. ITLB berekende de impact ervan op de kostprijs van een transport op basis van de officiële tarieven. In Brussel is de impact nog hoger (gemiddeld plus 12,40 pct) dan in Vlaanderen en Wallonië omdat de heffing in het Brusselse gewest voor alle wegen zal gelden.

Door de "uiterst krappe" winstmarges in de transportsector zullen vervoerders geen andere keuze hebben dan de meerkost door te rekenen aan de klant, zegt Febetra woensdag in een mededeling. "Uiteindelijk zal de consument de rekening betalen."

De federatie wijst er verder op dat Satellic, de uitbater van het systeem, vervoerders verplicht de tol te betalen via kredietkaarten of tankkaarten, "wat ook tot meer kosten leidt". Febetra vraagt dan ook dat Satellic dringend werk maakt van de mogelijkheid tot rechtstreekse betaling.

Met de kilometerheffing willen Vlaanderen, Brussel en Wallonië buitenlandse vrachtwagens mee laten betalen voor het gebruik, het onderhoud en de uitbouw van onze wegen. Volgens Febetra is het enkel "een fiscale maatregel zonder enig effect op de mobiliteit, waar alleen de gewesten en Satellic beter van worden".

BRUSSEL 21/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u